torstai 19. lokakuuta 2017

VUORIPURO-suihkukaivo

 
 

Kokonaisuus on vihitty käyttöön 19. lokakuuta 1988.

Vuoripuro-suihkukaivo sijaitsee Koivupuistossa Koulukadun puolella. 

Suunnittelija on amerikkalainen maisema-arkkitehti Kurt Meyers, joka työskenteli kaupunginpuutarhalla 1987-1988. 

 

2.4.2012



6.12. 2015




17.10. 2017.

Vuoripuro-suihkulähde eri vuodeaikoina. Suomen oloissa ei voida suihkulähteiden vesijärjestelmiä tietenkään pitää päällä pakkasella. Tämäkin teos, suihkukaivo on ns. pois päältä suuren osa vuotta. Eli vesi ei virtaa enää tänäänkään lokakuussa.




Kuvat: AN. 12.8. 2012.


Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Vuoripuro-suihkukaivo 

Vuoripuro-suihkukaivo sijaitsee Koivupuistossa Koulukadun puolella. 

Suunnittelija on amerikkalainen maisema-arkkitehti Kurt Meyers, joka työskenteli kaupunginpuutarhalla 1987-1988. 

Suihkukaivo koostuu kolmesta suuresta vaaleanharmaasta graniittilohkareesta. Graniitti on Kurun vaaleata graniittia. Suurimman n. 2 metriä korkean lohkareen keskeltä pulppuaa vesisuihku ja se valuu lohkareitten alapuolella olevaan altaaseen. Altaan halkaisija on noin 3 metriä. 

Tämän alapuolella on suurempi, halkaisijaltaan noin 7 m, matala allas. jossa lapset voivat kahlata. Isosta altaasta vesi valuu luonnonkivettyä puroa pitkin alas kohti Karhu-patsasta. Karhun edessä on pienempi allas ja siinä on myös ylimeno, josta vesi pääsee valumaan kohti puiston alaosassa olevaa viimeistä allasta. Suurten graniittilohkareiden ympärille on kerätty suuria luonnonkiviä Pilvilammen maastosta. 

Karhu-patsaan kohdalla on kaivo, ja siellä on vesipumppu, joka kierrättää vettä suihkukaivossa. 

Suihkukaivo vihittiin käyttöön 19.10. 1988. 

Vihkiäistilaisuudessa Inkerinpuiston päiväkodin lapset esittivät reippaasti aiheeseen sopivan laulun ”Satsaa, sataa ropisee”. 

Taustatietoja 

Suihkukaivo toteutettiin Vera ja Väinö Erkkilän lahjoitusrahaston varoilla. Vera Erkkilä oli syntyään vaasalainen. Väinö Erkkilä oli kotoisin Lohtajalta. Hän oli Teräksen perustajia. Vera ja Väinö Erkkilä avioituivat suhteellisen iäkkäinä, joten heillä ei ollut lapsia. He asuivat Koivupuiston viereisessä puutalossa, josta he seurasivat lasten leikkejä puistossa. Siitä he saivat ajatuksen lahjoittaa suihkukaivon Koivupuiston lasten iloksi. 

Vuonna 1962 Erkkilät lahjoittivat Vaasan kaupungille 6 miljoonaa markkaa (ns. vanhoja markkoja!) suihkukaivon tekoon. Rahat siirtyivät kaupungin haltuun vuonna 1972 Vera Erkkilän kuoleman jälkeen. 

Suihkukaivon suurimmassa graniittikivessä on laatta ja siinä teksti. 

Tämän suihkukaivon on vaasan kaupungille lahjoittanut Vera ja Väinö Erkkilän perikunta.
Denna springbrunn har donerats till Vasa stad av Vera och Väinö Erkkiläs arvingar 


Suunnittelu Planering Kurt Meyers
Toteutus Vaasan kaupungin tekninen virasto 1988 Arbete Vasa stads tekniska verket 1988 


 
Lainaus päättyy



Kuvat: AN. 17.10.2017. Vuoripuro-suihkulähteen laatta on valitettavan huonossa kunnossa. Sekin informaatio, joka olisi kiveen kiinnitetystä laatasta saatavilla, tuntuu olevan ”liikaa” joillekin meille tavallisille tallaajille, puistoissa kävijöille. Töhertely näihin laattoihin on kait joidenkin mielestä kivaa tai jotain mitä saa, voi tehdä, ilman seuraamuksia. Kunnossapito ei pysy perässä, valitettavasti. Eikä kaupungilla ehkä ole edes varaa kunnostustöihin, kun laskua ei voida lähettää sinne minne se kuuluisi. Myös huoltotöitä tekevien motiivi on varmasti koetuksella, kun tällaiselle tuhotyölle ei näytä tulevan loppua.

Muistomerkit ansaitsevat kunnon seurannan ja huolenpidon. Sitä paitsi hyvässä kunnossa olevat kohteet pysyvät aina paremmassa kunnossa kuin jo huonoon kuntoon päässeet kohteet.


Koivupuistoa uusittiin 5 vuotta sitten 

Pohjalainen 23.9.2012
  
Lainaus

Carl Axel Setterberg laati vuonna 1855 Vaasan keskustaan asemakaavan, jossa Koulukadun ja Rantakadun väliin varattiin tontti julkista rakennusta varten. Sitä rakennusta ei koskaan tehty, onneksi.
Meren suuntaan viettävässä länsirinteessä sijaitsevasta alueesta tuli sen sijaan yksi Vaasan kauneimmista puistoista.
Yhdysvaltalainen Kurt Meyers laati vuonna 1987 puistosuunnitelman, jonka perusteella Koivupuistoon tehtiin vesiaiheita ja puro, jonka varrella on kuvanveistäjä Matti Visannin muotoilema kuuluisa karhupatsas.
Suosittua leikkialuetta paranneltiin viimeksi kymmenen vuotta sitten. Ensi kesänä Koivupuisto on kauniimpi kuin koskaan. Vaasan kaupungin vihertoimen työntekijät ovat kunnostaneet puistoa keväästä lähtien suunnitteluhortonomi Raisa Heinon piirustusten mukaisesti.
- Kaikki valaisimet on vaihdettu ja istutukset sekä nurmikot uusittu. Leikkialueen vanha laho puuaita purettiin ja rakennettiin tilalle kunnon rauta-aita, kertoo työnjohtaja Keijo Taipalus. Puiston kunnostus maksaa noin 150 000 euroa. 


Lainaus päättyy




Kuva: AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Vuoripuro-suihkukaivo netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 12.11.2022



2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä tiedoista. Huomenna opastus noissa maisemissa! 🚴🏼‍♂️🚴🏼‍♂️🚴🏼‍♂️

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä tiedoista. Huomenna ns taidepyöräilyopastus. Käymme puistossakin! 🚴🏼‍♂️🚴🏼‍♂️🚴🏼‍♂️

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...