sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Rojekteja lokakuussa!

Rojekti X= on edennyt hyvin

Lokakuussakin kohteita vielä riittää!

Tämän vuoden 2017 tammi-syyskuussa olen kirjoitellut patsasteemasta jo yhteensä 78 blogikirjoitusta. Ideana on järjestellä Vaasan julkisten veistosten, muistomerkkien ym. kokonaisuutta kuukausittain eteneväksi, pvm:n mukaan esiteltäviksi tietopaketeiksi. Olen käyttänyt perusteena ko. teoksen syntymäpäivää, ts. sitä päivämäärää, jolloin teos on paljastettu. Vuosiluku kertoo teoksen iän.

Vanhin esitellyistä muistomerkeistä on tähän mennessä Hietalahden Villan puistossa oleva Totikivi, 1.5.1843, ja uusin on Vaasaan saatu ajankohtainen sotilasmuistomerkki Jääkärieversti A.R. Saarmaan perustaman vastaanotinaseman muistolaatta, 23.9. 2017. Kymmenen päivää tätä ennen, 13.9.2017, Vaasaan ”ilmestyi” myös Laila Pullisen Sibylla -veistos Sisäsatamaan.

Tiedossani on päivämäärät yhteensä jo yli 110 kohteelle, jotka siis pyrin esittelemään kaikki ennen vuoden vaihdetta. Lisäksi on vielä noin kymmenkunta teosta, joiden tarkat pvm. ym. tiedot ovat vielä löytämättä. Kaiken kaikkiaan ainakin 120 kulttuurihistoriallista ”opetuspakettia” on siis mahdollista saada kokoon. Lisää varmasti myös vielä löytyy.

Tietoa Vaasan patsaista ja muistomerkeistä toivon edelleen kaikilta asiasta kiinnostuneilta. Perustiedot saadaan kasaan kirjoista, netistä, mutta toivon saavani mukaan tähän rojektiin myös aivan tavallisten vaasalaisten muistoja, kokemuksia ja kuviakin kotialbumeista ko. kohteisiin liittyen. Tätä varten avasin alkuvuodesta toiveikkaana myös facebook -sivuston täydentämään tätä blogikirjoittelua.

Rinnakkain tämän Rojekti X= hankkeen kanssa etenee hienosti myös Suomen Wikmedian iso hanke päivittää Suomen suurten kaupunkien, kuten Vaasan julkiset taideteokset.

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vaasan pysyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Muistolaatat ovat erillisenä luettelona.

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4

Suomen Wikimedian pj. Heikki Kastemaa vieraillee näillä näkymin Vaasassa viikonloppuna 14. - 15.10. Tällöin käydään tilanne läpi, pyritään vauhdittamaan sivuston saamista luokituksessa ainakin B-luokkaan tai lähelle A:ta ja puistolistan tekeminen. Puuttuvia koordinaatteja, lähdeviitteitä täydennetään, ja otetaan myös vielä kuvia kohteista (kuvasafari).

Mukaan mahtuu, jos Wikipedia, vapaan tietosanakirjan tekeminen kiinnostaa. Yhteydenotot allekirjoittaneen kautta.


Arvoisat Ystävät, olette sydämellisesti tervetulleita mukaan jakamaan tietoja, muistoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä. Kommentoikaa jo tehtyjä, vanhoja blogikirjoituksia, aloittakaa alla olevan linkin fb-sivulla uusia viestiketjuja, lisätkää kuvia, esittäkää lisäkysymyksiä / vastatkaa muiden esittämiin kysymyksiin.

Tutustu Rojekti X= sivustoon!

Ole mukana, - tietojen, kokemusten, omien ajatusten jakaminen on tätä päivää!

https://www.facebook.com/rojektixon/


Rojekti X= jatkuu lokakuun osalta seuraavasti:

X= 2.10. (2011) Kaks purje, Rait Pärg, Pärnu-puisto, Hietalahden Villan edusta

X= 3.10 (2000) Tiedon portaat, Asko Halme, Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8

X= 5.10. (1996) C.A. Setterberg, Tea Helenelund, Kirkkopuistikon ja Kasarminkadun risteys

X= 6.10. (1978) C.A. Setterberg, muistolaatta, Tea Helenelund, kirkon torniosan seinä

X= 9.10. (1974) Valon synty, Matti Haupt, ABB:n konttorin edusta

X=12.10. (1969) Suomen ilmailun muistomerkki (Merikotka) Kalervo Kallio, Vaskiluodon silta

X= 13.10. (1990) Virstanpylväs, Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8

X= 15.10. (2014) White open, Jaakko Niemelä, Kirjastonkatu 13, Langensteinin aukio

X= 19.10 (1988) Vuoripuro-suihkukaivo, Kurt Meyers, Koivupuisto Koulukadun varrella

X= 23.10. (1976) Joukko-osaston perinnemuuri, Annikki Nurminen, Korsholmanpuistikon reuna

X= 27.10. (1989) Reino Ignatius reliefi, Saaristokatu Vaskiluoto.

X= 28.10. 81981) Rauhanpuu Lions-järjestö, Hovioikeuden puisto Vaasanpuistikon puoli

X= 30.10. (1953) Jarl Hemmer, muistolaatta, Tea Helenelund, Stundars Hemmer-talon eteinen


Onko sinulla tietoa?

1. Vuoripuro-suihkulähteen taustoista? Entä kuvaa, jossa vesi virtaa?

2. Reino Ignatiuksen reliefin vaiheista, taustoista. Kenen tekemä reliefi on? Entä löytyykö kuvia?

3. Jarl Hemmerin muistolaatan historiasta? Kuvia, vanhoja, uusia?

Myös kaikista muista lokakuun kohteista kaikki pienetkin yksityiskohdat, ja etenkin kuvamateriaali kohteesta ovat erittäin tervetulleita (kuvien jakamiseen oltava oikeus, lupa).

Entä nämä kohteet, onko tiedossa päivämääriä, jolloin ne on otettu käyttöön, paljastettu?

4. Hienoon kuntoon kunnostetussa Tiklaspuistossa olevasta Elias Ilkan veistoksesta?


Kuva: AN. Peikko ja Impi Tiklaspuistossa. Veistos on vuodelta 1917 eli sadan vuoden takaa. Se oli alun perin Meriniemessä Tikanojan mailla. Kaupungille se lahjoitettiin v. 1959. Lisää tietoja tarvittaisiin!

5. Illuusio luo värivaloa pimeneviin iltoihin Palosaaren sillan kupeessa.


Kuva: AN. Vaasan sähkön maisemapylväs saatiin tuomaan tunnelmaa ja piristystä syksyllä 2007. Virallista käyttöönotto pvm ei saamieni tietojen mukaan ole. Onko kellään kenties kuvia heti pylvään käyttöönoton alusta?

Jos haluat katso lisää kuvia klikkaa tämän blogin sivuille tai wikipediaan niin näet kuvia muistakin maamme maisemapylväistä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/01/ei-pelkka-sahkopylvas.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maisemapylv%C3%A4s#Illuusio.2C_Vaasa


6. Ajankohtaisesta Matti Visanti (näyttely Tikanojan museossa 13.10.2017 – 4.2.2018). Useammastakin kaupungilla olevasta Karhusta tarvitaan lisää faktatietoja.


 Kuva: AN. Koivupuiston Karhu

Lainaus: Patsaat ja muistomerkit - Vaasa

Karhu-patsas sijaitsee Koivupuistossa, Koulukatu 38 ja 40 välissä olevassa puistossa. Patsaan on piirtänyt kuvanveistäjä, arkkitehti Matti Visanti (1885–1957; vuoteen 1936 Björklund). Patsas on veistetty K.G. Rehnin kivenhakkaamossa Vaasassa 1920-luvun alussa. 1,15 m korkea karhu Vaasan harmaasta graniitista seisoo kivilaatoin peitetyllä betonijalustalla. 

Taustatietoja: Konstantin Gustaf Rehn (1897–1933) lahjoitti karhupatsaan Pohjanmaan Museolle 1932. Vuosina 1932–1967 karhu seisoi Pohjanmaan Museon ulkoportaalla. Museon lisärakennuksen töiden yhteydessä kaupungin kuvataidetoimikunta siirrätti patsaan Koivupuistoon. Karhu-patsas on edelleen Koivupuistossa ja on nykyisin olennainen osa Vuoripurosuihkukaivon kokonaisuutta. Karhulla on ”pikkuveli” Viikingalla yksityistalon pihassa. Kolmas karhu, varsinainen KYRÖN KARHU, jonka versioita kaksi muuta ovat, koristaa Isonkyrön vuonna 1921 paljastettua sankarimuistomerkkiä. 

Lainaus päättyy

Avusta ja yhteistyöstä kiittäen,

Aimo Nyberg,
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com tai 050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...