keskiviikko 2. elokuuta 2017

J.L. Runeberg - Vaasan triviaalikoulu, 2. elokuuta 1952
Kuvat: AN

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki / Kalevi Paakki, 2008, päivitetty versio.

J.L. Runeberg – Vaasan triviaalikoulu

”Muistomerkki sijaitsee Vanhassa Vaasassa ns. raunioalueella vastapäätä triviaalikoulun kivijalkaa (entisen Pitkänkadun varrella). 

Muistomerkin tekijä on kuvanveistäjä, professori Lauri Leppänen (1895 – 1977). 

Kivityöt on tehnyt Frans Kajoranta. 

Punaiseen graniittiin on kiinnitetty kaksi medaljonkikorkokuvaa, Johan Ludvig Runeberg ja Vaasan triviaalikoulun kuva sekä teksti: 

J.L.Runeberg alumnus scholae trivialis 
Vasaensis ad MDCCCXV MDCCCXXII 
Scola trialis Vasaensis condita ad MDCLXXXIII 
Igne delete ad MDCCCLII 

(Runeberg oppilas Vaasan triviaalikoulussa v. 1815 – 1822 Vaasan triviaalikoulu perustettu v. 1683 Tulen tuhoama v. 1852) 

Muistomerkin paljasti Vaasan palon 100-vuotispäivän juhlallisuuksien yhteydessä 2.8.1952 Mr. Emil Ekblad. 

Taustatietoja 

Amerikassa asuva entinen vaasalainen, Emil Ekblad lahjoitti vuonna 1938 Vaasan kaupungille 1000 markkaa. Summalla oli tarkoitus hankkia triviaalikoulun tontille tai sen läheisyyteen kansalliskirjailija J.L. Runebergin rintakuva. Pohjarahaston varat oli saatu Ekbladin v. 1937 tekemän elokuvan ”Finland runt” esityksistä. Rahastoa kartutettiin myös yksityisin lahjoituksin. 

Kuvanveistäjä Lauri Leppäsen ehdotuksesta päädyttiin korkokuvaan. Kustannusten alentamiseksi yhdistettiin samaan jalustaan myös triviaalikoulun korkokuva. 

Johan Ludvig Runeberg (5.2.1804-6.5.1877) tulitriviaalikoulun alkeisluokalle vuonna 1815 ja pääsi ylioppilaaksi vuonna 1822. Samana vuonna Runebergin kanssa tuli kouluun 26 oppilasta, joista 7 pääsi ylioppilaaksi. 15 ei edennyt alkeiskurssia pitemmälle. Runebergin aikana triviaalikoulussa opiskeli 90 oppilasta."

Lainaus päättyy
Kuva: AN Vanhassa Vaasassa on erinomaiset opastustaulut

Vanhaan Vaasaan kohteista on hyvin tietoa myös Museoviraston sivulla, Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt:

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1713Kuva: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta J.L. Runeberg – Vaasan triviaalikoulu osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...