torstai 24. elokuuta 2017

Tämä lausunto lähti tänään

VKA ry, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys, pyrkii perehtymään oman alueensa kaavoitukseen, ja myös antamaan mielipiteitä kaupungin esittämiin suunnitelmiin.

Tämän kesän aikaan ajoittuneet lausuntopyynnöt on pystytty käymään läpi vain työryhmässä, mutta palaamme niihin koko hallituksemme toimesta seuraavassa kokouksessamme 30.8. 2107.

Tänään oli deadline tälle kaavalausunnolle:

Asemakaava vireille: Saunatalon kortteli (ak1085)

Lue Vaasan kaupungin kaavoituksen sivulta

https://www.vaasa.fi/node/28262

Lainaus:

Asemakaavan muutos koskee korttelia, joka rajautuu Konepajakatuun, Vöyrinkatuun ja Pitkänlahdenkatuun. Korttelissa sijaitsee ns. Saunatalo, jossa toimii Vaasan kaupungin sosiaalivirasto, sekä ns. Niemelän talo, jossa toimii kalusteliike Kaluste Niemelä. 

Kaavatyössä tutkitaan korttelin olemassa olevien rakennusten käyttömahdollisuuksia sekä korttelin täydennysrakentamista. Tavoitteena on asuin-, liike- ja toimistorakentaminen. Uudisrakentamisen kaupunkikuvalliset tavoitteet ovat korkeat, johtuen keskeisestä ja historiallisesti arvokkaasta sijainnista. Korttelin lounaispuolella sijaitsee rautatieasema ja siihen liittyvä puistoalue. Korttelin koillispuolella sijaitsee entisen linja-autoaseman kortteli, jonne on suunnitteilla uusi kauppa- ja kulttuurikeskus, Wasa Station. Näiden kahden korttelin välillä on kevyen liikenteen yhteystarve, joka kulkee Saunatalon korttelin kautta. Kaavatyössä tullaan kiinnittämään erityistä huomiota tämän yhteyden järjestämiseen. 

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä kaavoituksessa ja kaavoituksen kotisivuilla 3.-24.8.2017. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja kaavan tavoitteista voi esittää mielipiteitä kaavoitukselle nähtävilläoloaikana. (MRL 63 §, MRA 30§) 


Kuvalainaus: Vaasan kaupungin sivuilta, ko. kaavan selostuksesta.


Vaasan kaupunki/kaavoitus PL2, 65100 Vaasa, kaavoitus(at)vaasa.fi

Viite: Asemakaava vireille: Saunatalon kortteli (ak1085)
Asia: Lausunto osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys ry

Yhdistys toteaa, että kantakaupungin tiivistämisen johdosta tapahtuva merkittävä rakentaminen edellyttää erityistä huomion kiinnittämistä tässäkin asemakaavassa liikenteen sujuvuuteen ja erityisesti kevyeen liikenteeseen, sekä paikoitusalueiden sijoittamiseen niin, ettei viheralueita pienennetä tai toiminnallisesti heikennetä.

Varsinkin asuntotuotannon vuoksi ovat riittävät lähellä olevat viheralueet vielä enemmän tarpeen tällä alueella kuin aiemmin, eli niitä pitäisi itse asiassa lisätä.

Naapuriin entisen linja- autoaseman alueelle suunniteltu suuri korttelihanke ei ilmeisesti myöskään tuo lisää vihreää alueelle, suunnitelmissa on ainakin esiintynyt kivetty torialue.

Kevyen liikenteen reittien selkiyttämisestä ja niiden turvallisuudesta huolehtimisesta on myös tarpeen huolehtia, samoin valtakunnallisesti arvokkaaseen asemakokonaisuuteen kuuluvan puistoalueen osalta, jälkimmäisen suojeluarvot säilyttäen.

Rautatien nykyiset ylityskohdat autolla ja kevyen liikenteen osalta ovat maasilta ja Konepajankatu. Onko tähän tulossa muutoksia?

Yhdistyksen mielestä olisi tärkeää selvittää eri liikenne- ja lähivirkistysalueasioita tarkemmin laajemmaltakin alueelta yksittäisiä korttelipalasia rakennettaessa.

Vaasan yleiskaava on niin yleispiirteinen ja lisärakentamistavoitteet niin suuria, että asiat tulevat helposti liian sirpaloidusti tutkituksi. Niihin on tällöin osallisenakin vaikea ottaa kantaa kattavasti.

Siksi huomautamme em. asioista jo tässä vaiheessa ja toivomme saavamme asemakaavan myös seuraavissa vaiheissaan lausunnolle.

Lisäksi: luonnollisesti suunnittelussa korttelissa ak1085 tulee rakentamisessa ottaa huomioon, että uudisrakentaminen sopii entisen saunataloon kaupunkikuvallisesti.

Tämä ja Opistotalon kortteli tulevat olemaan kaupunkikuvallisesti merkittäviä ala- ja yläkantakaupungin sisään - ja ulostulonäkymiä liikenteelle jatkossakin entisen linja- autoaseman korttelin lisäksi.

Vaasassa 23.8. 2017
Aimo Nyberg, pj. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...