maanantai 14. elokuuta 2017

Vaasassa pidetään huolta patsaista


Kuva: AN, 14.8.2017. Konservaattori Lasse Mattila kertoi tänään 14.8. 2017 tiedotustilaisuudessa Luotsi-patsaalla Vaasan julkisten veistosten kesän 2017 aikana tehdyistä konservointitöistä.

Senaatinkadulla, vastapäätä kaupungintaloa, paikalla olivat myös Pohjanmaan museosta taidekonservaattori Sari Tuomio ja aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamo.


Vaasan kaupungin julkisten veistosten konservointia kesällä 2017 

Vaasan kaupungin ulkoveistosten konservointi jatkuu jo neljättä kesää. Veistoksiin erikoistunut konservaattori Lasse Mattila Helsingistä huoltaa elokuussa kolmen viikon ajan (1.-18.8.2017) patsaita ja muistomerkkejä Vaasan kaupungintalon ympäristössä.

Puhdistettavina ovat Luotsi-suihkukaivo, Toivo Kuulan muistomerkki sekä A. A. Lévonin ja Joachim Kurténin pronssiset rintakuvat. Konservointitöiden lisäksi jatketaan Vaasan veistosten kuntokartoituksia ja tehdään konservointisuunnitelmia tuleville vuosille.

Kuvat: AN

Erityisen mielenkiintoista oli kuulla ammattilaisen mietteitä konservointityön yksityiskohdista.

Mikä on ollut patsaan alkuperäinen väri? Ei kovin musta, vaaleaa lultavasti, ruskeaa, vihertävää… Vanhoista mustavalkokuvista tämä ei ole selvinnyt. Jatkossa väri onkin nyt siis lähinnä sellainen sävy, jollaiseksi veistos on itse muodostunut säiden armoilla.

Nyt veistoksesta on poistettu korroosiota, ei kuitenkaan kaikkea, vaan siten, että väri saadaan yhtenäiseksi. Vaikeuksia tuotti mm. se, että patsaan pinnat ovat olleet veden kanssa kosketuksissa eri lailla eri puolilta: taivaalta tulee sadevettä, ja jotkut kohdat ovat kostuneet myös suihkulähteen roiskeista. Ja sitten patsaassa on vielä pintoja, joihin ei vettä ole edes päässyt, eikä oikein edes auringonvaloakaan.

Veistos on Lasse Mattilan mukaan hyvää tekoa. Kuten Väinö Aaltosen työt ilmeisesti ovat.

Nyt teos on siis puhdistettu, yhtenäinen väri otettu esiin, ja teos on myös jo vahattu. Enää tarvitaan kiillottaminen harjalla. Sitten urakka on valmis, ja teltan sisältä paljastuu kaikkien ihailtavaksi upean ehostuksen saanut Luotsi-patsas.

Lasse Mattila ja Jaakko Linkamo kyselivät / kertoivat Luotsi-patsaan suihkualtaasta. Se ei ole alkuperäinen. Se on luultavimmin tehty 1980 luvulla? Näin arvellaan olevan, altaan laatoista päätellen. Olisi erittäin tärkeää saada tästäkin kunnostusvaiheesta faktaa, kenties kuviakin. Selvitysapua otetaan museolla mielellään vastaan.

Kuka lystin maksaa?

Tämän kesäiseen, kuten neljänä aikaisempanakin kesinä, patsaiden konservointiin varat on saatu Karl ja Elin Hedmanin rahastolta. Vaasan kaupunki on hienosti toteuttanut rahaston alkuperäistä tarkoitusta ”kaupungin kaunistamiseksi taideteoksilla”.

Kunnostettavat veistokset valittiin täksi kesäksi kaupungin ydinkeskustasta, läheltä Kaupungintaloa, nimenomaan juhlistamaan Vaasan suurta merkitystä maamme itsenäisyyden historiassa. Suomen 100 -v. juhlavuosi monine tapahtumineen on jo pitkällä. Tuleva vuosi 2018 on monessa mielessä vielä tätä vuottakin ”isompi juhlavuosi” Vaasan näkövinkkelistä katsottuna.


Miltä nyt kunnostetut kohteet näyttivät ennen konservointia
(ja käy sitten itse katsomassa miltä ne näyttävät nyt)

Katso kuvia ja perustietoja yllämainituista kohteista tämän blogin sivuilta ja rojekti X= fb-sivuilta:


LUOTSI-suihkukaivo

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/06/luotsi-suihkukaivo-19-kesakuuta-1959.html

TOIVO KUULA, muistomerkki

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/07/toivo-kuula-7-heinakuuta-1963.html

JOACHIM KURTÉN, rintakuva

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/05/joachim-kurten-23-toukokuuta-1908.html

A.A. LÉVON, rintakuva, juttu tulossa 25. elokuuta, kun ko. kohteella on ”synttärit” (25.8.1956)


Yli 50 kohdetta on jo esitelty!

Tällä ylläpitämälläni VKA ry:n blogisivustolla on esitelty vuoden alusta alkaen jo yli puolet Vaasan julkisista patsaista, muistomerkeistä, muistolaatoista. Vuoden loppuun mennessä kuvia ja perusfaktat saadaan esiteltyä hieman yli sadalta kohteelta. Vaasan patsaat sopivat siis oikein hyvin vaikka epäviralliseksi Suomi 100 -bongausharrastukseksi!

Kuukausittain esittelen ne patsaat, muistomerkit, muistolaat ym. joiden paljastuspäivämäärä osuu siihen kuukauteen. Vuosiluvulla on informaatioarvo, eli siitä ilmenee, kuinka kauan teos on ollut olemassa, kaikkien nähtävillä kotikaupungissamme.

Ensi viikolla on tulossa esittelyyn taas kolme kohdetta. Seuraa siis tätä blogia!

"Synttäreitä" viettävät:

Ke 16.8. Sotien 1939 – 1944 sankarihaudat, Vanha hautausmaa
Ke 16.8. Tuulipinta, Teeriniemen koulun/päiväkodin piha
To 17.8. Mussorin pitäjä 600 vuotta, Mustasaaren kirkon piha

Tutustu myös

https://www.facebook.com/rojektixon

Hankkeen fb-sivulle toivon saavani täydennystä tähän projektiin. Ts. valokuvia, uusia ja vanhoja, ja tietenkin lisää faktaa, dokumentteja jne. LISÄKSI MYÖS omakohtaisia kokemuksia, tuntemuksia, mietteitä, näiden kulttuurikohteiden kohtaamisista tässä ja nyt!

Patsaat eivät puhu, siis ääneen, mutta silti niitä on hyvä pysähtyä kuuntelemaan.

Kohtaa patsaat yksin omin päin, tai järjestetään patsastreffejä!

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...