perjantai 25. elokuuta 2017

A.A. LEVÓN

A.A. Levónin patsas Palosaarella on paljastettu elokuun 25. päivä vuonna 1956.

Tämä on toinen A.A. Levónin Vaasassa olevista muistomerkeistä. Patsas sijaitsee Palosaarella, entisen Vaasan Puuvilla-Osakeyhtiön pääkonttorin edessä, nykyään siis myös Vaasan yliopiston kampuksella. Eli erinomaisella paikalla, suorastaan kunniapaikalla, vanhan ja uuden risteyskohdassa. Kuten oman aikansa merkittävimmälle uudistajalle hyvin sopii.
Kuva: AN. 12.12. 2015. Palosaarella oleva A.A. Levónin patsas, rintakuva.

Tekijä: Lauri Leppänen (1895-1977).

Paljastettu: 25.8.1956. Muistomerkki paljastettiin Vaasan Puuvilla-Osakeyhtiön 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.

Tiesitkö, tai oletko kenties tehnyt omakohtaisen havainnon toisesta samanlaisesta rintakuvasta Vaasassa? Näin nimittäin oikeasti on. Vaasan keskustassa, kaupungintalon puistikossa on samanlainen, jo aikaisemmin eli 12.11.1949 paljastettu A.A. Levónin rintakuva. Tekijä on sama Lauri Leppänen.

Tämän veistoksen alkuperäiseen muottiin on siis valettu v. 1949 toinenkin muotokuva, joka on siis Palosaarella. Melkoinen mies siis. Ei taida olla tiedossa toista vaasalaista merkkihenkilöä, jolle löytyy muistomerkki tuplana?

Lue lisää A.A. Levónin elämästä

http://www.leinoset.fi/lehtijutut/levon.pdf

August Aleksander Levón (1820-75) oli merkittävä teollisuusmies Vaasassa. Hän perusti mm. Vaasan höyrymylly Oy:n 1849 ja Vaasan puuvillatehtaan 1856. Levon perusti Suomen ensimmäisen höyryllä toimivan viljamyllyn 1849 Alkulan tilalle joka sijaitsee Vanhan Vaasan puolella. Muita hänen perustamiaan tehtaita: tiilitehdas 1854 ja sahalaitos 1861 Hietalahteen. Levon oli mukana monessa muussakin yrityksessä osakkaana ja perustajana.

Aiheesta enemmän:

https://fi.wikipedia.org/wiki/August_Alexander_Lev%C3%B3nLainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki.

A.A. Levón 

Palosaarella ent. Vaasan Puuvilla-osakeyhtiön pääkonttorin edessä olevalla aukiolla, matalan pensasaidan ympäröivän ruohikkopyörylän keskellä. 

- kuvanveistäjä Lauri Leppänen (1895 – 1977) 

- puangraniittinen ylöspäin levenevä jalusta on 2 m korkea. Pronnsinen rintakuva katsoo kohti Sisäsatamaa. 

Pylväässä on teksti: 

A.A. LEVÓN PERUSTI TEHTAAN 
GRUNDLADE FABRIKEN 
1856 

… 

AUGUST ALEKSANDER LEVÓN (1820 – 1875) oli koulutujseltaan prosviisori. Hän perusti Vaasan Alkulaan maan ensimmäisen höyrykäyttöisen myllyn, josta kehittyi Vaasanmylly Oy. uutta kaupunkia rakennettaessa perusti Levón höyrykäyttöisen tiilitehtaan. Levón kului Vaasan Varviyhtiön johtomiehiin, oli perustamassa Höyrylaivayhtiötä, ja sen ensimmäinen toimitusjohtaja, sekä Vaasan-Pohjanmeren Höyrylainayhtiötä. A.A. Levónin aloitteesta perustetiin Vaasan Puuvilla Manufaktuuri Osakeyhtiö (sittemmin Vaasan Puuvilla Oy → Finlayson →Finlayson – Forssa) v. 1856. Kauppaneuvos v. 1864. 

Lainaus päättyy
Kuva: AN


Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta A. A. Levón osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...