keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Tekosaaria ja minne

Nyt kun jäälle ei ole enää asiaa, - ja ensimmäisiä joutsenia ja lokkeja näkyy sulissa paikoissa alkaneen kevään merkkeinä, ajatukseni karkaavat jo kohti kesää, ja sitä mukaa kohti uutta vuoden kiertoa!

Tämä alla oleva videolinkki on miellyttävää katsottavaa, hienoa kuvausta kauniista Vaasan seudustamme. Kuulemani mukaan tämä video pyörii näyttöruuduilla joillakin Finnairin lennoilla.

Erinomaista mainosta Vaasan seudulle. Tätä ainutlaatuista Merenkurkun maailmanperintö kohdetta kannattaa käydä kiertelemässä vuodesta toiseen, ja kaikkina vuodenaikoina.

From Stone to Stone - Kvarken - Archipelago of the Rising Stones
https://www.youtube.com/watch?v=a7tP84yf3Gk

Meri ja Vaasa 

Maankohoaminen, ts. meren pakeneminen näiltä Merenkurkun rannoilta näkyy myös nykyisessä Vaasan keskustassa. Vaasan kaupunki on jo kerran ”muuttanut” eli kaupunki siirrettiin elokuun 3. päivänä vuonna 1852 riehuneen tuhoisan tulipalon jälkeen pois vanhasta paikasta, siis nykyisestä Vanhasta Vaasasta, uuteen paikkaan Klemetsöhön (kaupunki sai pian uuden virallisen nimen, Nikolainkaupunki).

Vaasan nykyinenkin satama on siirtynyt kaupungin edustalta ulommas,Vaskiluotoon, josta laivaliikennettä pystytään hoitamaan hyvin vielä pitkään. Väylää on ruopattu, ja tilanne on tältä osin nykyään hyvä.

Sen sijaan Eteläinen kaupungin selkä, Sundominlahti on kasvanut perukoiltaan jo kovasti umpeen.

Näistäkin asioista on parhaillaan nähtävillä olevassa Vaasan keskustan osayleiskaava 2040 luonnoksessa paljon erinomaista tietoa.

Vaasan keskustan merellisyys tulee pystyä säilyttämään. Myös mahdollisuudet veneilyyn ja veneiden säilytykseen aivan kaupungin edustalla.

Tehdäänkö jossain vaiheessa eteen tulevien ruoppausten yhteydessä tekosaaria ja mihin, se jää nähtäväksi tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana.

Näistäkin asioista kannattaa olla kiinnostunut, ja osallistua kaupunkisuunnittelun järjestämään infoon: Vaasan keskustan osayleiskaavasta 2040 esittely- ja keskustelutilaisuus Arbiksen juhlasalissa tiistaina 5.4.2016, klo 18–20.

Keskustan osayleiskaavan luonnokset nyt nähtävillä! Kuulutusaika 17.3.-21.4.2016

Lisätiedot ja asiakirjat


Teksti ja kuva 28.10.2014, Illalla, Vaskiluodon sillalla.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...