torstai 31. maaliskuuta 2016

Ainutlaatuista, kyllä on!

Merenkurkussa, ja siis myös Vaasan kaupungin rantaviivalla maa kohoaa, nousee merestä, hieman alle sentin vuodessa. Muutokset ovat vuosisatojen aikana olleet siis useita metrejä.

Selkeästi tämän ilmiön voi kokea esim. nousemalla Söderfjärdenin meteoriittikraatteri pelloilta ylös tietä pitkin Öjbergetille, Vaasan seudun korkeimmalle kohdalle. Tien reunaan on laitettu kivitaulut, joihin on merkittyinä vuosiluvut, jolloin merenpinta on ollut juuri siinä kohdassa.

Erityisen hieno paikka omin silmin todeta maankohoamisilmiö, ja sen vuosisatojen kuluessa maisemaan jättämät jäljet, on kiivetä  Raippaluodon Svedjehamnissa Saltkaretin näköalatorniin. Sieltä ympärilleen katsomalla kyllä jokaiselle selviää mistä on kyse. Viimeisen jääkauden painama merenpohja nousee pikkuhiljaa takaisin muotoonsa. Kuten ilmapalloon sormella painettu kuoppa poistuu pallon pinnalta sormen poisnoston jälkeen.Kuvat: 28.3. 2016. Nämä kuvat ovat hieman toiselta suunnalta Vaasan saaristoa. Myös Bergön kalasataman lähellä rannat ovat kovin kivikkoisia.

Merenkurkun maailmanperintökohteesta löytyy upeita videoita, mm. YouTubesta. https://www.youtube.com/

Etsi hakusanalla: Merenkurkun maailmanperintökohde


Lisätietoa löytyy myös mm. täältä: http://www.pohjalainen.fi/mielipide/p%C3%A4%C3%A4kirjoitus/viel%C3%A4-tarvitaan-paljon-enemm%C3%A4n-turisteja-1.2020167


VAASA ja maankohoaminen

Yhdyskuntasuunnittelijat tutkivat nykytilaa menneisyyden muutokset ymmärtäen.

Tulevaisuutta pyritään mallintamaan, ja edessä olevat ongelmat ratkomaan mielellään jo hyvissä ajoin. Tätä varten laaditaan maakuntakaavat, yleiskaavat, paikalliset osayleiskaavat, asemakaavat ja lopulta rakennuskohteista havainnekuvat ym. piirrokset ja asiakirjat.

Nämä suunnitteluvaiheet vievät aikaa, kestävät yhteensä jopa vuosikymmeniä.

Sisäsatamaa uudistetaan

Kun muutin Vaasaan, saatuani täältä opettajan viran, satama oli jo aikoja sitten siirretty kaupungin edustalta Vaskiluotoon. Sisäsatama niminen paikka tuntui lähinnä hyvältä onkilaiturilta.

Myös rannassa olevat tullin tilat tuntuivat olevan ”väärässä paikassa”. Historiaan ja vanhoihin valokuviin on ollut todella mielenkiintoista perehtyä, ja kuulla monenlaista tarinaa minua vanhemmilta vaasalaisilta menneistä ajoista.

Tullipakkahuone muuttui ensin Nandor Mikolan akvarellimuseoksi, ja myöhemmin v. 2000 Kuntsin modernin taiteen museoksi.

Parhaillaan ovat ko. ranta-alueen uudistustyöt käynnissä. Alue kunnostetaan, ja saamme sinne aivan meren tuntumaan mm. patsaspuiston.

Lue lisää kaupungin sivuilta:
http://www.vaasa.fi/uutinen/sisasataman-uudistustyot-jatkuvat

Lue lisää Pohjalaisen sivuilta:
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/p%C3%A4%C3%A4kirjoitus/taidekaupunki-vahvistuu-1.2022249


Merellinen Vaasa

Miten tulevaisuudessa käy? Alkaako merenpinta kaikkialla nousta ilmastonmuutoksen takia?

Käykö Vaasassa niin, että saavutamme ”tasapainon", + - 0 -tilanteen, eli maankohoamien ja ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu kumoavat toisensa?

Vai pakeneeko meri kaupungin edustalta pikkuhiljaa vielä vuosikymmeniä ja vuosisatoaja? Sekin on kait osattu laskea milloin Vaasasta voisi kävellä Uumajaan, entistä merenpohjaa pitkin!Kuva: Netistä löytynyt postikortti Vaasasta (rajattu ja värien säätöjä tehty). Vuosilukua en osaa sanoa. 

Kuva: Vaasan osayleiskaavaluonnos on parhaillaan nähtävillä (Kuulutusaika on 17.3 – 21.4. 2016).


Jos koet nämä asiat tärkeäksi, osallistu kaupunkisuunnittelun järjestämään infoon:
Vaasan keskustan osayleiskaavaluonnos, esittely- ja keskustelutilaisuus Arbiksen juhlasalissa tiistaina 5.4.2016, klo 18–20.

Katso kaavoituksen sivuilta lisää:
https://www.vaasa.fi/kaavoitus/oyk_keskusta


Kuvien ja tekstien koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...