maanantai 21. maaliskuuta 2016

Arbikselle mukaan keskustelemaan!

Vaasan keskustan osayleiskaavasta 2040 järjestetään esittely- ja keskustelutilaisuus Arbiksen juhlasalissa tiistaina 5.4.2016, klo 18–20.

Toivotaan, että vaasalaiset saapuvat paikalle runsaslukuisesti! Kuulemaan ja keskustelemaan Vaasan tulevaisuuden näkymistä ja vaihtoehdoista.

Keskustan osayleiskaavan luonnokset nyt nähtävillä!
Kuulutusaika 17.3.-21.4.2016


Lisätiedot ja asiakirjat

Asiaan perehtyminen on todella iso urakka!

Kaavaluonnokseen kannattaa tutustua etukäteen, ainakin niihin kohtiin, jotka itseä kiinnostavat eniten. Sivuja on yhteensä lähes 600, kun mukaan laskee varsinaisen osayleiskaavaluonnoksen (66 sivua), plus liitteet ja selvitykset (yhteensä 514 sivua).

Perehdytään asioihin, keskustellaan yksityiskohdista toistemme kanssa, kotona, työpaikoilla jne. Ja yritetään löytää myös perusteluja omille näkökannoillemme.

Mielipiteitä saa ja tuleekin olla tottakai moneen suuntaan.

Veikkaan, että ainakin seuraavat asiakokonaisuudet puhuttavat vaasalaisia:

1. Liikenne kaiken kaikkiaan, pysäköintiasiat, keskustan läpiajoliikenne, tunnelivaihtoehdot (pidempi vai lyhempi vaihtoehto – vai ei tunnelia lainkaan?), toriparkin laajennus, kevyenliikenteen väylät, kävelykeskustan laajentaminen…

2. Korkea rakentaminen (kuinka korkea on hyvä/ei hyvä), täydennysrakentaminen, ullakkorakentaminen, palokujien suunnitelmat…

3. Muutokset rantaviivalla, maankohoamisen myötä eteen tulevat suuret muutokset, tekosaaret, uudet tiet…

4. Luontoarvojen ja viheralueiden turvaaminen, puistot, hulevesiratkaisut, tulvilta suojautuminen…

5. Urheiluun ja liikuntaan liittyvät ratkaisut, sisällä ja ulkona (pesäpallostadionin kohtalo)…

6. Kulttuurin ja tai taidelaitosten tulevaisuus, vanhat ja uudet (saadaanko musiikille konserttisali)…

7. Toimivat palvelut, sote-puoli, koulutus ym…

8. Kaupantoiminnot, yritysten toimintaedellytykset cityssä…

9. Torialue, nykyinen keskusta-alue, ja tulevaisuudessa myös toinen keskusta Wasa Stationin alue…

10. Arvokkaan kulttuurihistoriallisen perinteen säilyminen, vaaliminen samalla kun uuttakin tehdään.

Myös päätöksentekoprosessi puhuttaa varmasti.

Kansalaisia kyllä kuullaan, kuten kuntalaki edellyttää. Sen jälkeen suunnittelevat virkamiehet hiovat suunnitelmiaan, eli huomioivat mahdollisuuksien mukaan saamiaan mielipiteitä ja lausuntoja. Lopulliset päätökset tekevät kuitenkin vain ja ainoastaan poliitikot. Näinhän se menee. Ja kuuluukin mennä, lakiemme ja demokratiamme mukaisesti.

Työtä on tehty ihan kiitettävästi 

Sen perusteella minkä olen muutamassa päivässä ehtinyt tätä keskustan osayleiskaava 2040 luonnosta lukea, voin vakuuttaa omana mielipiteenäni, että töitä on kaupunkisuunnittelussa tehty ahkerasti, myös laatu on erinomaista.

Tämä luo hyvän pohjan edetä kohti lainvoimaista kaavaa.

Asukasyhdistyksemme hallitus pohtii asiaa kokouksessaan 12.4. 2016.


ENNEN, NYT, JA TULEVAISUUDESSA

Vaasassa on tänä päivänä varsinkin vanhemman väen piirissä erittäin voimakas buumi 1900-luvun Vaasaan, ja erityisesti viime vuosisadan valokuviin! Netissä on keskustelufoorumeissa satoja ihmisiä muistelemassa omaa nuoruuttaan, kyselemässä jo unohtuneista kaupunkimaisemista, puretuista kohteista jne. Tämä on todella hienoa ja tärkeää!

Se mistä tullaan luo vankan ja kestävän pohjan astua eteenpäin. Vaasalla on huima historiallinen asema, vahva taloudellinen ja kulttuurillinen perinne vaalittavana. Ollaan tästä ylpeitä, ihan syystä! Myös uskoa tulevaisuuteen täältä löytyy, selviytymiseen jatkossakin halutaan uskoa vahvasti.

Onneksi näin on. Kaupunkisuunnittelu on vuosikymmeniä eteenpäin katsovaa työtä. Muistetaan tämä. Ja myös se, että on suotavaa, että kansalaiset osallistuvat oman asuinalueensa suunnitteluun, eli antavat kokemuksilleen äänen, ja vaativat toimivia ja laadukkaita ratkaisuja arkensa sujumiseksi, kaikkien yhteiseksi iloksi.


Kuva: AN. 29.3.2012.
Arbiksen sali oli täynnä, kun asukasyhdistyksemme ja Österbottens traditionsarkiv järjestivät yhdessä ensimmäisen Vasa förr och nu – Vaasa ennen ja nyt -tilaisuuden.
Kuvia meille näyttivät Meta Sahlström, Kai Martonen ja Asko Halme.

Tämän illan mainonnasta sai alkunsa myös tämä blogi, jota parhaillaan luet.


Kuva: AN, Lähde: Antero Alku, esitelmä 14.4.2010. Kaavio pohjautuu luentoon, jonka A. A. piti Vaasaopistolla 10.2.2013.

Kaavoitus tapahtuu, etenee tässä ja nyt, mutta prosessina se on ”päättymätön”, asioiden eteneminen niin sanotusti alusta loppuun on vuosikymmeniä vievä ylemmältä kaavatasolta alemmalle etenevä, vaihe vaiheelta tarkentuva päätösten ja konkreettisten ratkaisujen ketju.


Toivottavasti tavataan Arbiksella 5.4. klo 18 – 20!

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...