maanantai 7. maaliskuuta 2016

Odotellessa

Sunnuntaina oli Sundominlahdella ilahduttavan paljon ulkoilijoita, hiihtäjiä nauttimassa harvinaisesta herkusta, jäällä hiihtämisestä. Ihan joka vuosi ei Vaasassa ole enää päässyt merenjäälle kaupungin tekemille laduille hiihtämään. Nyt onnistuu! Ja mikäs tämän mukavampaa, ladut ovat nyt hyvässä kunnossa ja keli vielä erinomainen!

Lintuharrastajina seurailemme vaimon kanssa myös mahdollisia ensimmäisiä paluumuuttajia. Upea havainto oli nähdä Gustavsborgin uimahuoneen edustalla variksen takaa-ajama varpushaukka. Ravinnosta ja reviireistä taistellaan, kuten luonnossa kuuluukin. Pian paikalliset varikset saavat koviksi kilpailijoikseen myös mustavarikset. Ne ovat viime vuosina saapuneet Vaasaan, keskussairaalan taakse rannan puolen vanhoihin kuusiin, lähes päivän tarkkuudella maaliskuun puolessa välissä.

Päätimme monen muun ulkoilijan lailla käydä katsomassa myös Sundominlahdella merimetsojen valtaamat pesintäsaaret. On hyvin todennäköistä, että jäiden lähtiessä merimetsot palaavat näille jo omiksi kokemilleen saarille. Suvilahteen, Juckasgrunnanille, Onkikarille… (Ensimmäiset merimetsokolonnat tulivat Sundominlahdelle kesällä 2014)

Kaupungilla on suunnitelmia merimetsojen suhteen. Kaadetaanko pesäpuita, tai mitä muuta voidaan tehdä, jää nähtäväksi. Monet, joiden kanssa olen asiasta puhunut, toivovat merimetsoille ”häätöä” näin läheltä Vaasan keskustaa. Merimetsoilla on toki puolustajiakin. Laji on nykyisellään EU-direktiivien suojeluksessa.

Katso tämä viime kesäinen video, ja muodosta oma kantasi asiaan. http://www.fishpoint.net/skarvvideo

Videon on tuottanut Österbottens Fiskarförbund.
http://www.fishpoint.net/osterbottens-fiskarforbund

Kuvat 6.3.2016. Juckasgrunnan, OnkikariAlimmat kuvat: 6.3.2016. Gustavsborgin ranta-alue Vaasan keskussairaalan takana.

Tämä alue on pysynyt mustavaristen pesintäreviirinä sairaala-alueen voimakkaasta laajenemisesta huolimatta.

Alueella oleva ruokintapaikka on saanut myös uuden hienon ”mökin”.Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...