torstai 17. maaliskuuta 2016

Asukasyhdistysten neuvottelukunta kokoontui


Kuva: AN.

Vasemmalta alkaen: kaupungin osallistumistoimikunnan sihteeri Marjo Mäki-Krekola, toimikunnan puheenjohtaja Anita Niemi-Iilahti, jotka kertoivat todella hienosta ja tärkeästä asiasta, eli käynnistymässä olevasta vaasalaisesta kuntademokratiahankkeesta (kaupungin osallistumistoimikunnan työstä).

Kuvassa keskellä asukasyhdistysten neuvottelukunnan puheenjohtaja Peter Remahl ja oikealla kaupungin puolesta mukana oleva kansliapäällikkö Anna-Maija Iitola.


Jo perinteinen tapaaminen

Purolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Peter Remahl johtaa Vaasan asukasyhdistysten neuvottelukuntaa jo monen vuoden kokemuksella. Vuosikokous oli eilen, keskiviikkona 16.3. hallintotalolla. Paikalla olivat edustajia seuraavista vaasalaisista asukasyhdistyksistä: Viikingan kyläyhdistys ry, Sundom bygdeförening rf, Pappilanmäen omakotiyhdistys, Haapaniemen pienkiinteistöyhdistys, Hietalahden pienkiinteistöyhdistys ry, Pienkiinteistöyhdistys Teeri-kiila ry, Jukolan Rakentajat ry, Palosaaren asukasyhdistys ry, Kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry, Suvilahtiseura ry, Vaasan Melaniemi-yhdistys ry, Vaasan Bölen Asukasyhdistys ry, Wanhan Sataman asukasyhdistys, Purolan kyläyhdistys ry.

Esityslistalla oli monta merkittävää asiaa.

Hyvin merkittävä asia on käynnistymässä oleva Vaasan kaupungin osallistumistoimikunta hanke/prosessi, jossa poliittista päättäjistämme koostuvaa työryhmä etsii keinoja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Yhdessä meidän kaikkien vaasalaisten kanssa. Asiaa viedään eteenpäin 20.4. avoimessa keskustelutilaisuudessa. Lisätietoa kuullaan lähiaikoina.

Kuulluksi tuleminen on kaikessa ensimmäinen askel, sen jälkeen voidaan pyrkiä vuorovaikutukseen, ja sitten yhdessä viedä vaikeitakin asioita eteenpäin. On selvää, että päättäjillä tulee olla yhteisissä asioissa lopullinen valta ja vastuu. Kuntalaisten osallistumista ja vastuun ottamista on kuitenkin tarpeen laajentaa. Tähän suuntaan on kokeiluja tehty joitakin aikaisemminkin. Vaasan on hyvä olla ajanhengessä mukana, ja kenties pyrkiä luomaan tälläkin saralla jonkinlaista Vaasan mallia.

Henkilökohtaisesti olen tämän hankkeen suhteen erittäin toiveikas. Kuulluksi tuleminen on jo sinällään myönteinen asia, kaikille osapuolille. Kaikkien näkemykset eivät tietenkään voi toteutua. Millaiseksi päätökset kulloinkin muodostuvat riippuu ko. ajankohdan käytettävissä olevista resursseista, ja toki myös erilaisten intressiryhmien/politiikan valtasuhteista.

Toinen tärkeä ajankohtainen asia, josta eilen kuulimme esityksen ja josta keskustelimme, on kotiseututyö (kotiseuturakkaus) ja tuleva juhlavuosi, Suomi Finland 100, jonka teemana on Yhdessä. Tästä meille alusti Kotiseutuliiton kulttuuripäällikkö Tarja Hautamäki. Hän toimii myös meidän alueen koordinaattorina. Juhlavuoden tilaisuuksien ja tapahtumien aikaansaamisessa tarvitaan kaikkia, virallisia tahoja, valtiota, kuntia, ym. ja myös paikallista vapaaehtoistyötä tekevää innokasta väkeä. Asukasyhdistyksillä on toivottavasti myös paljon annettavaa koko Suomemme juhliessa vuotta 2017.

Edellisvuosien tapaan asukasyhdistysten neuvottelukunta keskusteli ja sopi keskenään kaupungille jätettävästä avustusanomuksesta, ja sen jakamisesta. Anomuksia oli tullut yhteensä 21 asukasyhdistykseltä. Kansliapäällikkö Anna-Maija Iitola vie anomuksen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja päätettäväksi.

Päätimme myös järjestää kesällä yhteisen bussimatkan asuntomessuille, Seinäjoelle. Ajankohdasta ja ilmoittautumisesta tulee ohjeet myöhemmin keväällä.

Puheenjohtaja Peter Remahl kertoi osallistumisestaan viime elokuussa Nordic City Network -seminaariin. Todettiin, että osallistutaan tapahtumaan myös tänä vuonna.

Oli myös todella hienoa saada kuulla jokaisen yhdistyksen kertovan tämän vuoden toiminnasta. Yhdistykset ovat hyvin erilaisia, niin kooltaan kuin toiminnaltaankin. Tärkeää työtä tehdään joka puolella. Kärkihankkeita tuntui olevan, ja optimismia löytyy. Eteenpäin mennään, ja näyttöä on myös siitä, että pitkään mukana toiminnassa olleiden rinnalle on löytynyt nuoria toimintaa pyörittämään.

Kokouksen lopussa kaikkia muistutettiin siitä, että kaupungin sivuilla olevaa Asukasyhdistysten yhteystiedot -sivua on jokaisen yhdistyksen itse päivitettävä. Siellä ei saa olla vanhentunutta tietoa! Muuttuneet tiedot lähetetään osoitteeseen kansalaisinfo@vaasa.fi

Aimo Nyberg, kokouksen sihteeri, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...