perjantai 10. helmikuuta 2012

Keskustastrategian aikataulu

Vaasan keskustan Visio 2030 etenee, ja siis jo tämän vuoden aikana aimo harppauksen.

Kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaa taisi olla ensimmäinen, jolta kuulin PehmoGis-menetelmästä eli verkkopalvelun avulla tapahtuvasta vuorovaikutteisesta kaupunkisuunnittelusta. Hän tuli myös kertomaan asiasta asukasyhdistyksemme yleisötilaisuuteen, silloin kyse oli vielä vain Palosaarta koskevasta ainutlaatuisesta mahdollisuudesta. Nyt tätä samaa tietotaitoa hyödynnetään Vaasan keskustastrategian luomisessa.

”Sinun Vaasasi” verkkosivuilla jokainen halukas sai kertoa millainen paikka Vaasan keskusta on elää ja asua.
Tämä vaihe on nyt takana, kuten myös marraskuun AVOIMET OVET ideatyöpajat. Tämän 18.11. pidetyn virkamiesten seminaarin, samoin kuin kansalaisten saman illan kirjaston Draamasalissa pidetyn mielikuvatyöskentelyn mielenkiintoisiin, hyviltäkin tuntuviin tuloksiin voi nyt tutustua netissä
Vaasan keskusta strategia Visio 2030

Ja mitä on luvassa?

Kaupungin ja konsulttiyhtiö Sito Oy:n julkaiseman aikataulun mukaan keväällä 2012 pääsemme kommentoimaan vaihtoehtoisia luonnoksia keskustan rakennemallista, kaupunkikuvallisista linjauksista ja liikenteen ratkaisuista. Suunnitelmaluonnokset julkaistaan alustavasti Sinun Vaasasi –verkkopalvelussa, jossa myös ilmoitetaan, kun palautetta kehittämissuunnitelmista voi alkaa antaa.
Näin edetään
- Tilannekartoitus ja yhteistyötahojen kartoitus loka -marraskuu 2011
- Visiotyöskentely, marraskuu 2011
- Rakennemallit maalis-huhtikuu 2012
- Arviointi ja ratkaisu touko-kesäkuu 2012
- Hallinnollinen käsittely loka- marraskuu 2012

Tämä sivu on siis syytä lisätä suosikkeihin, ja käydä tarkistamassa tilanne aika ajoin http://www.vaasankeskus.fi/

Vaasalaisia, myös asukasyhdistyksemme jäseniä on ollut mukana tässä prosessissa. En tiedä kuinka paljon, mutta mukana joka tapauksessa ollaan. Vuorovaikutteisessa suunnittelussa pyritään kuulemaan mahdollisimman monia tahoja, tasapuolisesti tai ainakin sellaisella volyymilla mihin eri intressipiirit itse pystyvät. Tavallisilla ihmisillä ei ole tietoja ja taitoja eikä aina uskallusta, saatikka tahtoa puuttua ”isoihin asioihin”. Yhdistysten, kuten juuri asukasyhdistysten kautta yksilön omaa pienuutta voi hieman häivyttää.


Maailma joka tapauksessa muuttuu, kehitys kehittyy, näin ainakin sanotaan. Suunta on mielestäni silloin hyvä, jos pystytään kuuntelemaan niitä ihmisiä, joita asia suoranaisesti koskee, ja siis tarjoamaan aitoja vaikutuskeinoja jo heti suunnittelun alkumetreillä, eikä edetä pelkästään yksipuolisesti esim. jonkun maa-alueen omistajien sanelemin ehdoin.

Vuorovaikutteinen suunnittelu ja kansalaisten aktiivisuuden lisääntyminen on mitä ilmeisimmin tulevaisuuden suuntaus.

Tämä ei tietenkään poista sitä ehdotonta tosiasiaa, että yhteisten asioiden hoitamisessa poliittisilla päättäjillä on oltava lopullinen valta ja vastuu. Tässä suhteessa olen luottavainen suomalaiseen demokraattiseen järjestelmään. Myös täällä Vaasassa.


Kondis-hanke on yksi Vaasan ydinkeskustan uudisrakennusprojekteista. Hanke on ollut vireillä jo pitkään, jos oikein ymmärrän, niin lähemmäs kymmenen vuotta. Mielipiteitä tullaan varmaankin vaihtamaan, niin puolesta kuin vastaan. Tämä sallittakoon.

Käykö päätöksentekoaika tämän mielenkiintoisen kaupunkikuvaa täydentävän arkkitehtuuriratkaisun suhteen vähiin, ja vasta seuraava, syksyllä valittava valtuusto, pystyy ja osaa tehdä asiasta ratkaisunsa. Tämä jää nähtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...