tiistai 7. helmikuuta 2012

Aaton tarinoita 4


Asukasyhdistyksemme hallituksen jäsen Aatto Wuorenlinna on kaikkien vaasalaisten arvostama todellinen herrasmies. Hän on Vaasassa erittäin tunnettu, monissa yhdistyksissäkin vaikuttava kulttuuripersoona ja tietopankki.

- Vaasa ennen ja nyt – Vasa förr och nu - blogilla on suuri ilo ja kunnia saada julkaista Aaton kirjoituksia.

Tämän blogin lukijat voivat jälleen nauttia Aaton ainutlaatuisesta kyvystä kertoa ihastuttavia tarinoita, - aikakausista vuosikymmenten takaa, todellisista tapahtumista täällä Vaasassa, joissa on dramaattisia käänteitä, romanttisia hetkiä… Aaton aikaisemmat kirjoitukset löytyvät blogistamme huhtikuun 20. päivän, marraskuun 19. päivän joulukuun 7. päivän kohdalta.

ERÄS SURULLINEN RAKKAUSTARINA:

Kirjoittanut Aatto Wuorenlinna

Välirauhan vuoden keväällä 1940 tutustui vaasalainen nuori tuomari viehkeään vaasalaisneitoseen, joka oli vanhempiensa ainoa lapsi. He rakastuivat ja menivät naimisiin. Heidän elämänsä oli onnea tulvillaan!

Sitten tuli Juhannuksen tienoo seuraavana kesänä ja alkoi Jatkosota. Tuomari kutsuttiin sotapalvelukseen, mutta kun hän oli tuomari, niin hänen palveluspaikkansa oli Sotatuomioistuin Pohjois-Suomessa, joka ”instanssi” oli kaukana etulinjoista ja siksi verrattain turvallinen paikka.

Hänen nuori rouvansa tunsi suurta yksinäisyyttä ja kaipausta miehensä luo. Siksipä hän keksi keinon, että he jälleen pääsisivät toistensa luo. Hän ehdotti miehelleen, että ”etkö sinä, Eero, voisi järjestää asioita niin, että minut hyväksyttäisiin lotaksi ja nimitettäisiin Sinun sihteeri-konekirjoittareksesi, että saisimme olla lähellä toisiamme!”

Eeron mielestä ehdotus oli erinomainen ja hän ”raksutti virkakoneistoa”, joten ratkaisuksi tuli juuri tuon hänen nuoren rouvansa toivomus.
He elivät ”siellä jossakin” kuten siihen aikaan kutsuttiin sotatoimistossa olevien osoitteita, suuressa onnessaan ja samalla tekivät päivittäiset velvollisuutensa edellytetyllä tavalla.

Kahden, onnellisen yhdessäolon, viikon jälkeen venäläiset pommittivat tuota esikunta-aluetta ja ainoa, joka haavoittui oli tuo nuori rouva, joka kuoli haavoihinsa miehensä Eeron käsivarsille.

Hänet on haudattu Vaasan Talvi- ja Jatkosodan Sankarihautaan – toinen hauta Muistomerkistä poispäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...