TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

lauantai 13. toukokuuta 2017

MATKAKUUME

Matkakuume on paljastettu toukokuun 13. päivä vuonna 2005.Matkakuume 

Tämän Erkki Kannoston kolmen veistoksen kokonaisuutta ei ole mitään syytä vähätellä, päinvastoin. Arvokas Vapauden patsas on saanut lähelleen maan tasalla olevat inhimillisiä piirteitä korostavat figuurit.

Merkittävää näissä teoksissa on se, että ne on tilattu ja suunniteltu juuri tähän paikkaan, Vaasan kävelykadulle, jonne tehtiin myös merelliseen Vaasaan hyvin sopivia vesiaiheisia vesipeilejä veistosten yhteyteen.

Taidehistoriallisesti nämä ovat harvinaista herkkua. Vastaavia usean taideteoksen kokonaisuuksia samalta taiteilijalta ei maassamme ole monia. Väinö Aaltosen työt Tampereella ovat ehkä tunnetuin esimerkki vastaavan tasoisesta kokonaisuudesta.


Nämä kohtuullisen suurikokoiset, ja suuritöiset pronssiveistokset Erkki Kannosto teki Lallukan taiteilijakodin suuressa ateljeessa.

Ensimmäisenä valmistui tämä kumartava, lähteestä vettä juovaa miestä esittävä teos. Teos sai nimekseen Syvä jano.

Toinen teos, lentokonetta kädessään pitävä, ja kesäaikaan siis veden äärellä loikoileva mies, valmistui seuraavaksi. Nimeksi tuli Matkakuume.

Kolmas ja viimeiseksi jäänyt teos, Varjoja metsässä, kuvaa mies- ja naishahmoa, valmistui vasta seuraavana vuonna 2006. Myös tämän teoksen liike- ja elekieli on mietitty tarkkaan sijoituspaikan mukaan.

Taiteilijalle tällainen tilaus on todella suuri, ja siihen Kannostolta meni 2 – 3 vuotta. Matka ideasta valmiisiin pronssiteoksiin on nykypäivänäkin perustekniikaltaan samanlainen prosessi kuin se oli jo vuosisatoja sitten. Taideteokset on valanut kellokoskelainen Jorma Kärkkäisen valimo. Yli 500 kiloa painavat veistokset valettiin osina, hitsattiin yhteen, viimeisteltiin eli siselöitiin valimossa ja pystytettiin puistossa valmiina oleville jalustoille.

Lähde:

http://docplayer.fi/1892807-Erkki-kannosto-suurten-veistosten-tekija.htmlHyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa kuvien ottamisessa jne. Kommentoi, keskustele aiheesta osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti