maanantai 13. syyskuuta 2021

Sundom-Öjen kompassiruusut

 

 

Kirjoitussarja Vaasan muinaismuistomerkeistä etenee, kohde kerrallaan. Seuraavaksi pyrin esittelemään tätä kohdetta: Sundomin Öjenissä, Vaskiluoto-Öjen tien länsipuolella kalliolla olevat kompassiruusut.

Kohteen luokitus: historiallinen

Lainaus Museoviraston sivulta

”Vaasaan kuuluvassa Sundomin Öjenissä, Vaskiluoto-Öjen tien länsipuolella kalliolla on kolme kompassiruusua. Niistä kaksi suurempaa on paljaalla kalliolla, pienimmässä on useampia kivikerroksia ja keskustassa kivikasa. Rakennelmat on tehty pyöristyneistä, jäkälöityneistä luonnonkivistä, ja ne ovat kooltaan seuraavat (mitat pohjois-etelä ja itä-länsi-suunnassa): a) 2,7 x 2,9 m, b) 2,3 x 2,3 m, c) 1,4 x 1,75 m.”

Lainaus päättyy

 

Luontoon.fi sivustolla kerrotaan Öjenin historiasta, ja mm. näistä kompassiruusuista. 

https://www.luontoon.fi/ojen/historia 

Lainaus

Kompassiruusut

”Öjenin korkeimmassa pisteessä, Kompassbergetin avokalliolla, on kaksi kompassiruusua. Ne ovat kivistä rakennettuja muodostelmia, jotka neljällä tai kahdeksalla varrellaan näyttävät ilmansuunnat. Kompassiruusut ovat Pohjanmaan Museon tutkimuksien mukaan nuoremmalta rautakaudelta (v. 500 - 1000). Rakentajina ovat olleet ehkä kalastajat, jotka odottelivat purjehdussään paranemista tai kyläläiset, jotka odottelivat kotiin tulevia kalastajia tai hylkeensaalistajia.” …

Lainaus päätyy

 

Mistä nämä löytyvät?

Ajetaan Vaasasta päin Vaskiluodon sillan yli. Parkkipaikalta (alla olevassa karttakuvassa P) matkaa on noin 1 kilometri kävelyä, ensin tietä pitkin ja siitä Öjenin luontopolulle. Alla olevan kartan infotaulu 2 kohdalla on avokalliolla isompi ja pienempi kompassiruusu.

 

Öjenin luontopolulla, lähes keskellä kulkureittiä, on kaksi kompassiruusua. Kartassa oleva teksti Kompassberget kuvaa laajempaa nimeä tälle alueelle. 

 
 
 

Lainaus opastaulusta

”Tätä paikkaa kutsutaan Kompassberget (suom. Kompassikallioksi), sillä täältä on löytynyt kompassiruusuja.

Kompassiruusuja on monessa paikassa pitkin rannikkoa. Uskotaan, että hylkeenpyytäjät, kalastajat ja merimiehet tekivät niitä mm. parantaakseen kalaonnea ja estääkseen kovat tuulet. Korkeuskäyrien mukaan täkäläiset kompassiruusut ovat n. 700-luvulta. Silloin merenpinta on aaltoillut 12,5 m korkeammalla kuin nykyisin ja kompassiruusut ovat olleet pienellä saarella.”


 


Kaksi kuvaa isommasta kompassiruususta

 

Ja tässä on pienempi kompassiruusu pari metriä sivuun luontopolusta

 

Öjenin metsä on kaiken kaikkiaan tutustumisen arvoinen luontokohde Vaasassa.

https://www.luontoon.fi/ojen

 


 
 

 


Kuvat: AN 10.9.2021

Tekstin koonti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

Sivua päivitetty 21.9.2021.Korjattu tekstin kirjoitusvirhe.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...