tiistai 7. syyskuuta 2021

Ennen olivat kiveä, nykyään betonia

 

 

Yksi syy nostalgian suosioon etenkin ikäihmisten parissa löytyy alla olevasta kuvaparista.

Ennen osattiin tehdä kivimuureja. Niiden tekemiseen sai kulua aikaa. En tiedä keitä tekijät olivat? Onkohan tätä historiaa missään tallella?

Nyt katuja reunustavat betoniseinämät. Nopeata, karkeaa valua. Tehtävänsä ne ehkä täyttävät, mutta ovat aika ankean näköisiä. 

Kuvat AN 15.11.2020. Upea kivimuuri on Vörkkärillä, osoitteessa Pitkänlahdenkatu 33 ja sen jatkeena on betoninen uudempi seinämä. Uudisrakennus vieressä on osa uutta Valkolinnan paikalle rakennettua kerrostaloaluetta.

Kivityömiehet olivat aikoinaan todellisia ammattilaisia. Toki nykyäänkin osataan rakentaa, ja laatuakin tehdä, mutta aito kivi on sentään jotain. Näin ainakin minun mielestäni.

Kivimuurin historialliset vaiheet kiinnostavat minua. Onko tästä missään kerrottu, faktoja tekijöistä, milloin muuri on tehty jne. Kotialbumien kuvatkin muurista olisivat aikamoisia aarteita, löytyykö keltään?

Erityisesti tämä taidokkaasti tehty hyvin kaunis kivimuuri ansaitsisi pidemmän esittelykirjoituksen, pienen tutkimuksen, eli jutun tähän blogiin. Katsotaan, onnistuuko tämän syksyn aikana?

Aimo Nyberg
Eläkkeellä oleva kuvataiteen lehtori
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...