keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Kaikkea ei kannata sienikoriin ottaa

 

 

Vaasan Martat ry järjestää SIENINÄYTTELYN

2.9. 2021 klo 12–16 Vaasan torilla

Lähde: VAASA-lehti 1.9. 2021 ja Vaasan Marttojen fb-sivu

https://www.facebook.com/Vaasan-Martat-ry-157397981082836/?ref=stream  

 

 
Kuva AN, 2.9. 2021. Marttojen sienineuvontaan tuli sienistä ja sienestämisestä kiinnostuneita heti puolenpäivän jälkeen. Runsaista herkkutatti löydöistä puhuttiin tämänkin pöydän äärellä.

 

Sienikausi on alkanut

Vaimon kanssa ollaan jo kaksi kertaa käyty keräämässä korilliset herkkutatteja. Viikonloppuna sää suosi, ja oli suorastaan ilo kulkea metsässä ja samalla kerätä ilmaista lähiruokaa. Osan valmistimme tuoreeltaan ja suurimman osan olemme kuivanneet hyötykasvikuivurilla myöhempää herkuttelua varten.

Erityisesti juuri herkkutatteja ja muitakin tatteja tuntuu nyt löytyvän, ei helpolla mutta sen verran kuitenkin, että voi sanoa nyt olevan hyvä tattivuosi.

Leppärouskuja keräsimme myös, ja kuivasimme nekin. Kantarelleja ei nyt meidän kulkureiteille osunut, joko niitä on tavallista vähemmän tai sitten ne oli jo kerätty.

Sienineuvontaa, aina kun sitä saa, kannattaa mennä kuuntelemaan. Marttojen lisäksi neuvontaa ja retkiä järjestävät myös paikalliset sieniseurat/yhdistykset.

Suomen Sieniseuran sivuilta saa hyvää tietoa

https://www.funga.fi/ 

Vaasassa toimii Vaasan sieniyhdistys ry

https://www.funga.fi/yhteistyotahot/vaasan-sieniyhdistys/ 

 


 

 

Kuvat: AN, 30.8.2021.

Kärpässieniäkin on useita lajeja. Keskimmäisessä kuvassa on luultavimmin Ruskokärpässieni (eikä Pantterikärpässieni, kuten ensin määrittelimme) Alla oleva Punakärpässieni sen sijaan on kaikille syksyisin metsässä liikkuville hyvinkin tuttu näky.

Jos sieniä kerää syötäväksi, on myrkkysienet tunnistettava. Tai ainakin koriin saa kerätä vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tietää hyviksi ruokasieniksi. 

Teksti ja sienten tunnistus: Aimo ja Maisa 

Sivua on päivitetty 2.9.2021.
Kuvat vaihdettu, ja Pantterikärpässienen nimi korjattu Ruskokärpässieneksi. Tähän määrittelyyn päädyimme, kun olimme käyneet Marttojen sienineuvonnassa, ja nähneet siellä lähimetsistä näytteeksi tuodut Ruskokärpässienet. Sienineuvojan mukaan Pantterikärpässieniä kasvaa vain Etetä-Suomessa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...