Eläkeläiset ehtivät sienestää, sanotaan. Niin ja he ovat jo oppineet tunnistamaan syötävät sienilajit (ovat pysyneet hengissä). Ja mikä hienointa, me eläkeläiset osaamme ottaa käyttöön ruuanlaitossa luovasti soveltaen luonnon tarjoamat mahdollisuudet, nyt siis hyödynnämme satokauden marjat ja sienet.
Aivan erityisen upeita herkkutatteja onnistuimme vaimon kanssa löytämään viime viikolla Risön metsästä. Näistä olemme Maisan kanssa kokeilleet ja kehitelleet luovasti soveltaen sienireseptejä. Tuoreista sienistä valmistui sienimuhennosta ja hyötykasvikuivurilla kuivatuista syntyi erinomainen pataruoka.
Tässä siis kuvia kuivurilla kuivaamisesta ja sieniruokien tekemisestä ja onnistuneista ”kotiravintolamme” sienimuhennoksesta ja herkkutatti- ja lammasribspadasta. Tämän Maisan reseptin laitamme myös tässä jakoon blogijutun loppuun. Meistä kokeilun tulos oli erityisen maukasta ja edullista lähiruokaa.
Syksy on hyvää aikaa ulkoiluun, kun muistaa oikean säänmukaisen vaatetuksen. On aika nauttia luonnon antimista niin sienistä kuin marjoistakin.
Hyvää syksyä ja herkutteluhetkiä teille kaikille!
Ja loppuun vielä jakoon tämä resepti
Maisan herkkutatti- ja lammasribspata:
Ainekset neljälle henkilölle
kourallinen kuivattuja herkkutatteja (kuivattujen sienten liotus 1–4 tuntia tai yön yli)
lampaanlihaa, ribsit n. 400 g (Fiskdisken)
pekonia 10 siivua (Vasco, Vaasan kauppahalli)
oliiviöljyä
sipulia 1 kpl
porkkanat 2 kpl
valkosipulin kynsiä 2 kpl
pieni kukkakaali
lehtikaalta
tomaatteja 2 kpl
kuivattua lipstikkaa ja lipstikan varsia
suolaa
mustapippuria
kuivattua nokkosta
Ohjeet
Kuumenna rautapata kuumaksi, paista siinä pekonit.
Sen jälkeen lisää oliiviöljyä ja paista ripbsit kuumassa
padassa ja nosta ribsit lautaselle ja lisää pataan sipuli, porkkanat ja freesaa
niitä hetki öljyssä.
Kaada tattien liotusvesi pataan ja kuumenna neste.
Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, kukkakaali, lehtikaali, liotetut tatit ja tomaatit pataan.
Kun tomaatin kuori kuumassa nesteessä halkeaa, nosta tomaatit lautaselle ja poista kuoret. Laita kuoritut tomaatit takaisin pataan.
Lisää suolaa, pippuria, murennettua lipstikkaa ja lipstikan varsia.
Siirrä ribsit takaisin pataan. Anna hautua niin kauan, että ribsien liha on kypsää.
Lisää kuivattua, murennettua nokkosta, ja tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
Tarjoile
keitettyjen perunoiden, omenapäärynäsoseen / mustaherukkahillon, karpaloiden ja Myrttisen valkosipulihapankurkkujen kanssa.
Kuvat ja teksti: Aimo ja Maisa
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti