Jonkun pitää esittää utopioita nyt, jotta askelia eteenpäin voidaan joskus taas ottaa.
Päästäisinpä takaisin edes placebodemokratiaan – korona-aika on täysin tyrehdyttänyt kaikille avointen INFO- ja kuulemistilaisuuksien pitämiset. Kuntalaisten ja kaikkien asianosallisten tahojen, yhdistysten, yritysten, virkamiesten ja poliitikkojen kokoontumiset samaan tilaan ja pöytien ääreen keskustelemaan keskenään, kuulemaan ajatuksia eri näkökulmista on ollut pakko laittaa paussille. Tästä on vaarassa tulla korona-ajan yksi kauaskantoisimmista seurauksista, mikäli ei nyt yhteiskunnan avautuessa palata aikaisempiin ja lainsäädännönkin edellyttämiin asianosallisten/asuinalueen asukkaiden kuulemiskäytäntöihin.
Laitan tähän - ajatuksia herättämään - ex-vaasalaisen Hannu Katajamäen upean kirjoituksen heinäkuun lopulta. Hannulla on mielestäni asiasta paras ymmärrys ja pitkäaikaisin kokemus asian puolesta puhumisessa työ- ja poliitikon urallaan, ja nyt eläkkeellä vahva tahtotila toimia edelleen asian eteenpäin saamiseksi.
”Jokaisen kunnan tulisi utopian mukaan laatia kansalaiskunnan perussopimus, siitä käynnistyisi uudenlainen paikallistason suora demokratia”
Lainaus Hannu Katajamäen kirjoituksesta
Hannu Katajamäki: On konkreettisten utopioiden aika
Hannu Katajamäki 29.7.2021
KANSAN UUTISET
”Helposti törmätään konkreettisten utopioiden pirulliseen ongelmaan: ”Kaikki haluavat taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla”. Periaate on kaiken kattava, ja se jäytää samalla tavoin yrityksiä, hallintoa ja kansalaisjärjestöjä. Kukaan ei vastaa kokonaisuudesta. Erillisiä hankkeita suolletaan sekavasti. Koronan aika on osoittanut lopullisesti Suomen mallin jälkeenjääneisyyden ja konkreettisten utopioiden välttämättömyyden.
Kansalaiskunta on esimerkki konkreettisesta utopiasta. Kansalaiskunnan valtuustossa päätetään, missä asioissa kansalaisraateja sekä muita kuntalaisten ja asiantuntijoiden yhteistyöfoorumeita tarvitaan. Kansalaislähtöiset pohdinnat voivat liittyä kunnanosiin, mutta yhtä hyvin voidaan käsitellä yleisempiä asioita, esimerkiksi kaavoituksen ja lähipalveluiden periaatteita koko kunnassa.
On tärkeää päättää tavoista, joilla kansalaisfoorumien esitykset otetaan todelliseksi osaksi päätöksenteon valmistelua. Tähän on toistaiseksi kiinnitetty olemattoman vähän huomiota. Korostan, että mahdollisuus antaa lausunto ei kansalaiskunnassa riitä. Emme tarvitsee yhtään lisää näennäistä placebodemokratiaa.
Kansalaiskunnan konkreettisen utopian toteuttamiseksi laaditaan jokaisessa kunnassa kansalaiskunnan perussopimus. Sen keskeinen periaate on, että uusi kunta on asukkaidensa muodostama yhteisö, jossa edustuksellinen demokratia ja todelliseen vaikuttamiseen perustuva suora demokratia täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Erityistä huomiota kiinnitetään suoran demokratian todellisen toimivallan määrittelyyn.”
Lue kirjoitus kokonaan
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4562559-hannu-katajamaki-on-konkreettisten-utopioiden-aika
Hannu on ajanut paikallisuutta ja asukasdemokratian asiaa jo pitkään. On ilo todeta, että Hannun kirjoitukset ovat edelleen samaa vahvaa ja taitavalla terävällä tyylillä kirjoitettua tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien puolustamista kuin se oli täällä Vaasassa yli 30-vuotisen työuran ja myös poliittisen toiminnan aikoina.
Minulla oli kunnia olla mukana 7 vuotta sitten järjestämässä tilaisuutta, jossa Hannu oli toinen illan juhlapuheen pitäjistä. Kerrataanpa tässä tämäkin saatu oppi!
Paikallisuuden korkea veisu
Hannu Katajamäen juhlapuhe Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen
20-vuotisjuhlassa
Waskia 6.9.2014
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2014/09/paikallisuuden-korkea-veisu.html
Kuva: AN 6.9.2014 Hannu Katajamäki juhlapuhetta pitämässä
Kuva ja tekstin koonti: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti