tiistai 28. syyskuuta 2021

Hovioikeudenmetsä, syyskuun lopulla 2021

 

 

Sunnuntaina oli mitä mainioin syksyinen sää nauttia ulkoilusta ja kuvata lähiluontoa Vanhassa Vaasassa. Koko kiehtovaa aluetta Hovioikeudenmetsässä emme tokikaan kulkeneet, ja päätteeksi kävimme myös viereisessä Yxgärdenin puutarhapihassa, josta oli juttu ja kuvia sunnuntain blogijutussamme 26.9.2021.

 

Hovioikeudenmetsä

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/hovioikeudenmetsassa-kukkivat-pian-taas-niityt-historiallinen-metsaalue-kunnostetaan-silkkihansikkain/ 


Hovioikeudenmetsässä kukkivat pian taas niityt – historiallinen metsäalue kunnostetaan silkkihansikkain

Julkaistu: 1.7.2021

”Hovioikeudenmetsässä aloitettiin maaliskuussa (2021) ympäristöministeriön Kunta-Helmi -elinympäristöohjelman rahoittama projekti, jonka tavoitteena on kunnostaa metsää ja sen niittyalueita. Kesäkuun alkuun mennessä alueella on tehty maastokatselmukset, joiden avulla on kartoitettu muun muassa alueen luontoarvoja ja reitistöjä, sekä suunniteltu tulevaisuudessa tehtäviä hoitotoimia.

Hovioikeudenmetsän alueella on valtakunnallisesti vahva ja arvokas historia niin kulttuurillisesti, ympäristöllisesti kuin myös esteettisesti: Metsä on nähnyt kaiken jääkaudesta Vaasan paloon ja jatkosotaan asti. Vanhan Vaasan ja Runsorin kaupunginosien välillä sijaitseva Hovioikeudenmetsä on muinaismuistoalue, joka kätkee sisälleen vuosisatojen takaisia kulttuurivaikutteita, todennäköisesti jo 1300-luvulta lähtien. Vuonna 1852 tapahtuneen Vaasan palon jälkeen metsä jäi asuttamattomaksi, joka on mahdollistanut vuosisatoja vanhojen kulttuurivaikutteiden säilymisen muodossaan tähän päivään asti.

Vanhan Vaasan raunioiden vieressä sijaitsevassa metsäalueessa on havaittavissa kulttuurivaikutteiden lisäksi muun muassa vaihtelevaa luontoa sekä tiukasti suojeltuja liito-oravia ja helmipöllöjä. Myös jääkausi ja maankohoaminen ovat jättäneet jälkensä metsän maastoon. Nykyisin metsän voi sanoa toimivan pakokeinona arjen kiireeseen lähiseudun asukkaille ja se onkin lähinnä virkistyskäytössä. Metsä sisältää laajan polkuverkoston, joka on muodostunut ajan saatossa kärrypolkujen ja tallomisen myötä.”

Projektin kokonaiskustannukset ovat 92 828 euroa, josta peräti 78 prosenttia, eli 72 226 euroa on saatu avustuksena ympäristöministeriöltä. Ympäristöministeriöllä on käynnissä kansallinen investointi uhanalaisten ympäristötyyppien, erityisesti perinnebiotooppien, tukemiseen ja pelastamiseen. Suurin osa hankkeista koskee niittyjen luomista.”

”Projekti käynnistyi tänä keväänä ja se kestää 31.10.2022 saakka. Viheralueyksikkö, kaupungin kaavoitus, ELY-keskus ja museovirasto tekevät yhteistyötä, jotta kaikkien asianosaisten näkökulmat saataisiin huomioitua metsän kunnostusprojektin aikana.”

Lainaus päättyy

 

 


 

 
 

 

 


 


 

 

 

 


 

Kuvat: AN 26.9.2021 Hovioikeudenmetsä, Vanha Vaasa

 

Hovioikeudenmetsään on keväällä 2018 perustettu noin 30 hehtaarin luonnonsuojelualue Vaasan kaupungin maille. Suojelupäätös liittyi Suomen juhlavuoden Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan.

Alueella on myös Museoviraston luokitus: Muinaismuistomerkki. Tästä enemmän seuraavassa blogikirjoituksessa huomenna (29.9.2021).

 

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...