perjantai 28. heinäkuuta 2017

Rojekteja elokuussa!

Koko vuoden kestävä rojekti jatkuu!

Tämän vuoden 2017 tammi-heinäkuussa olen kirjoitellut patsasteemasta, järjestellyt Vaasan julkisten veistosten- ym. kokoelmaa kuukausittain eteneväksi, pvm:n mukaan esiteltäviksi tietopaketeiksi. Olen käyttänyt perusteena ko. teoksen syntymäpäivää, ts. sitä päivämäärää, jolloin teos on paljastettu. Vuosiluvulla ei ole tässä ollut muuta merkitystä kuin se, että siitä voi laskea kuinka uusi tai vanha ko. kohde on. Vanhin kohde näistä on tähän mennessä ollut Hietalahden Villan puistossa oleva Totikivi (1.5.1843), uusin vähän yli vuoden ikäinen Vienan karjalaisten liitto -muistolaatta (25.4.2016) Kauppapuistikolla.

Tiedossani ovat nyt päivämäärät yhteensä 99 kohteelle, jotka siis pyrin esittelemään kaikki ennen vuoden vaihdetta. Lisäksi on noin parikymmentä teosta, joiden tarkat pvm. ym. tiedot ovat vielä löytämättä. Kaiken kaikkiaan ainakin 120 kulttuurihistoriallista ”opetuspakettia” on siis mahdollista saada kokoon. Lisääkin vielä voi löytyä. Uusia kohteita Vaasaan saadaan tänäkin vuonna mitä todennäköisimmin.

Tietoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä toivon edelleen kaikilta asiasta kiinnostuneilta.

Perustiedot yritän saada kasaan kirjoista, netistä, mutta toivon saavani mukaan tähän rojektiin myös aivan tavallisten vaasalaisten muistoja, kokemuksia ja kuviakin kotialbumeista jne. Tätä varten avasin toiveikkaana myös facebook -sivuston täydentämään tätä blogikirjoittelua.

Arvoisat Ystävät, olette sydämellisesti tervetulleita mukaan jakamaan tietoja, muistoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä. Kommentoikaa vanhoja juttuja, aloittakaa uusia viestiketjuja, lisätkää kuvia, esittäkää kysymyksiä / vastataan muiden kysymyksiin.

Tutustu Rojekti X= sivustoon!

https://www.facebook.com/rojektixon/


Rojekti jatkuu elokuun osalta seuraavasti: 

X= 2.8. (1952) J.L. Runeberg, Lauri Leppänen, Vanha Vaasa, raunioalue

X= 3.8. (1952) Vanhan Vaasan asemakaavakartta, Toivo Kultti, (Kauppiaankatu 30 ?)

X= 1956-1957 J.F. Aurenin talo 

X= 10.8. (1995) Cyclus, tilateos, Stefan Lindfors, Pohjanmaanmuseon etupiha

X= 12.8. (2006) C.G.Wolff, reliefi, Voitto Kantokorpi, Sundin ranta, Merimuseon seinä

X= 16.8. (1953) Sotien 1939 -1944 sankarihaudat, Armas Tirronen, Vanha hautausmaa

X= 16.8. (1983) Tuulipinta, Eino Ruutsalo, Teeriniemen alakoulun piha

X= 17.8. (1958) Mussorin pitäjä 600 vuotta, Theodor Schalin, Mustasaaren kirkon piha

X= 25.8. (1956) A.A. Levón, Lauri Leppänen, ent. Puuvilla osakeyhtiön pääkonttorin edessä

X= 26.8. (1962) Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Rauniokannel, Armas Lähteenkorva, Vanha hautausmaa


Onko sinulla tietoa tästä?

Vanhan Vaasan museon päädyssä näkyvät kiinnityskoukut, joissa Vanhan Vaasan asemakaavakartta, eli Toivo Kultin tekemä pronssireliefi on aikaisemmin ollut kiinnitettynä. Missä teos on nykyään? Tästä en ole ehtinyt ottaa selvää, ja toivonkin saavani ajantasaista tietoa mahdollisimman pian.
Kuvat: AN. 18.7.2017. Vanhan Vaasan museo. Alimpana museon vieressä, kadun varrella oleva muistokivi ja laatta. Tästä kohdasta alkoi Vanhan Vaasan palo 3.8. 1852.

Avusta ja yhteistyöstä kiittäen, Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com tai 050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...