sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

KORTTITALO

Korttitalo on vihitty käyttöön heinäkuun 9.päivä vuonna 2008.


Kuvat: AN

Korttitalo 

Sijainti: Vaasan asuntomessualueen ranta-aukiolla Suvilahdessa.

Taiteilija: Simon Gripenberg.

 Paljastettu 09.07.2008

Lainaus asuntomessujen 2008 aikaisesta Rakentaja.fi nettisivulta:

http://www.rakentaja.fi/artikkelit/3532/vaasan_asuntomessualuetta_rikastaa.htm

 ”Korttitalo on valtakunnallisen taideteoskilpailun voittaja. Rakenteellisesti se muodostuu mittakaavassa suurennetuista pelikorteista, jotka ovat harjattua ruostumatonta terästä. Taideteoskilpailu järjestettiin vuoden 2007 aikana, ja siihen osallistui yhteensä 58 teosta. Osa kilpailuehdotuksista on messuaikaan nähtävänä erillisessä näyttelyssä Suvilahden koulun tiloissa. 

Kilpailun palkintolautakuntaan kuului jäseniä muun muassa Vaasan kaupungilta, Suomen Asuntomessuilta, Suomen Kuvanveistäjäliitosta ja Suvilahden asukkaista. Juryn mielestä Korttitalo ansaitsi voittonsa, sillä sen keskinäiset mittasuhteet ovat onnistuneet, teos on kevyt materiaalin raskaudesta huolimatta eikä se peitä merimaisemaa. Yksinkertaisuutta pidettiin teoksen rikkautena. Pietarsaaresta kotoisin olevan taiteilijan Simon Gripenbergin mielestä teos yhdistää alueen kolme ympäröivää elementtiä: maan, meren ja taivaan. – Veistos elää jatkuvasti omaa elämäänsä vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Heijastukset ja varjot muuttuvat vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan, hän kuvailee. 

Gripenberg toteaa, että Korttitaloa voidaan pitää pyrkimysten ja riittämättömyyden tunteiden monumenttina. Maailma on nykyaikana täynnä mahdollisuuksia ja rajoituksia, joita Korttitalo edustaa. Teos on myös kannanotto luonnon puolesta. – Heijastamalla ja yhdistämällä osioita ympäristöstä se kuvaa elementtien vuorovaikutusta. Yleisellä tasolla Korttitalo kuvaa elämää kokonaisuutena: kaunis mutta hauras, Gripenberg luonnehtii.”


Nyt kun aikaa on kulunut Vaasan asuntomesuista jo kymmenkunta vuotta, voidaan Korttitalo -taideteos nähdä myös tämän 2000-luvun kiireen, ja erityisesti talouselämän kvartaalitalouden symbolina. Isot, tärkeät asiat toimivat tässä ja nyt, hetken ajan, mutta jatkuvuuden kanssa voi olla ongelmia.

Mitään ei entiseen tapaan tehdä kestämään aikaa, vastuuta ei osata ottaa tai haluta ottaa. Systeemin pyörittämiseen, pelin sujumiseen tarvitaan välillä jopa konkursseja. Kaikki on vain pikaista voitontavoittelua. Luonnon ja elämän perusedellytyksiä vähätellään, ehkä ei edes oikeasti aina haluta ymmärtää. Olen tunnistanut tällaisia tunnelmia tämän ajan Suomessa. Toivon, että suunta on jo kääntymässä parempaan päin.

Itse Korttitalo taideteos on teoksena kestänyt kohtuullisen hyvin ensimmäiset 10 -vuotta. Aukio sen ympärillä on hieno paikka, vaikka vaan katsella merelle, ja nauttia näkemästään, - kaikkina vuodenaikoina!

Ympärillä oleva asuntomessualue on ollut energiaratkaisuiltaan merkittävä hanke , edelleen Vaasan energiaosaamisen yksi upea näyte.

Kuva: AN
Kuvat: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Korttitalo osoitteessa

 https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...