maanantai 31. heinäkuuta 2017

On se niin

Vaasan kaupungin rakennusvalvonta on ollut lomalla heinäkuussa, perjantaihin 28.7. asti.

Lehdissä on esitelty Vaskiluodossa entisen Suomen sokeritehtaan alueella olevan 84-metrisen savupiipun kohtaloa. Sitä ollaan parhaillaan purkamassa, koska sen kunto on päästetty vuosien saatossa ympäristölle vaarallisen huonoksi.

Joillekin vaasalaisille on herännyt pelko siitä, että tietyt tahot vielä haluaisivat tällaista kulttuuria säilyttää?

Lainaus lauantain 29.7. Pohjalaisen Tekstaten palstalta:

Sokeritehtaan piipun purkaus?? ei ole vielä ollenkaan varmaa. Kaikkitietävä museovirasto, elyn paperinkääntelijät, veheriät oravanpaskan katteliat tulevat vielä estämään tuollaisen hienon kulttuurin tuhoamisen.” 

Mitenköhän tämä oikein on?

Rakennusvalvonnalta voisi ainakin kysyä missä mennään?

1. Olemme kaikki lehtitietojen varassa, niiden mukaan valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin kuuluva alue Vaskiluodossa (Suomen Sokerin tehdas asuntoalueineen) on päästetty 84-metrin korkuisen savupiipun osalta niin huonoon kuntoon, että piippu pitää nyt purkaa turvallisuus syistä.

2. Onko entisen sokeritehtaan nykyinen omistaja Vaskiluodon Teollisuuskiinteistöt Oy / purku-urakasta vastaava yritys Ab Sparal Oy tehnyt asianmukaiset lupa-anomukset? Onko purkulupapäätökset käsitelty ja vahvistettu?

3. Miksi Vaasan kaupunki /rakennusvalvonta ei ole kyennyt pitämään kohdetta asiaankuuluvalla tavalla kunnossa, niin että piippu voidaan säilyttää olennaisen osana alueen ilmettä. Savupiipun päästäminen ympäristölle vaaralliseen tilaan on laiminlyönti, josta vastuun kantaa mielestäni kaupunkimme rakennusvalvonta.

4. a) Alue on Vaasan yleiskaavassa 2030 statuksella SK 1, b) Vaasan kulttuuriympäristöselvityksessä kohde on mainittu suojelukohteena, c) Museovirasto luokittelee kohteen: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, RKY, Vaasa, Pohjanmaa, Suomen Sokerin tehdas asuinalueineen.


Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n toimialueisiin kuuluu sääntöjemme mukaan Vaskiluoto. Seuraamme siis ilman muuta tilanteen kehittymistä.

Aimo Nyberg, puheenjohtajaKuvat: AN, 28.7.2017.

Entisen sokeritehtaan piippu, sekä tehdasalue näyttävät harmittavan huonokuntoisilta. Potentiaalia jollekin uudelle alulle voisi toki olla, - mutta onko sille realistisia mahdollisuuksia? Ideoita kannattaisi nyt nostaa esiin, kun virkamiehet ja päättäjät palailevat lomiltaan.

Otamme asian esille myös oman yhdistyksemme kokouksessa tulevalla viikolla.

Aimo Nyberg
050 3308540
aimonyberg(at)gmail.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...