perjantai 28. heinäkuuta 2017

POHJANMAAN JÄÄKÄRIPATALJOONAN MUISTOKIVI

Muistokivi on vihitty käyttöön 28. heinäkuuta 1964.

Osoite on Kasarminkatu 6.Kuvat: AN, 13.7.2017. Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi on mukana yhtenä osana suurempaa sotamuistomerkkien kokonaisuutta: joukko-osastojen perinnemuuri, sivustalla olevat kenttätykit m/1873 (v. 1918 sotasaalista), sekä Lotta-patsas. Osoite on Kasarminkatu 6.

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki.

POHJANMAAN JÄÄKÄRIPATALJOONAN MUISTOKIVI

”Kasarmintorilla Korsholmanpuistikon varrella vastapäätä kasarmialuetta. 

- suunnitteli jääkäri Pentti Penttilä, pronssilaatan valmisti sähköasentaja Urho Katajamäki 

Luonnonkivi siirretty paikalle Mustasaaren koulutilalta, ampumaradan maastosta. Suurikokoisessa kivessä olevan laatan vasemmassa osassa on kuva Pohjanmaan Jääkäripataljoonan lipusta ja sen alla teksti: POHJANMAAN JÄÄKÄRIPATALJOONA VAASASSA 1945 – 1964 Laatan oikeanpuolessa osassa on maastokuva Joutselästä Karjalan kannaksella. 

- paljastettu ja luovutettu Vaasan kaupungille 28.7.1964, kun Pohjanmaan Jääkäripataljoona muutti Vaasasta Sodankylään. 

POHJANMAAN JÄÄKÄRIPATALJOONA oli itsenäisen Suomen toiseksi vanhin joukko-osasto. Käkisalmen läänin Rykmentin lakkauttamispäivää 20.4. 1921 pidetään PoJP:n virallisena perustamispäivänä. 

V. 1956 Pohjanmaan Jääkäripataljoonaksi nimitetty joukko-osasto sai Sodankylässä nimekseen Lapin Jääkäripataljoona. Nimenmuutoksista huolimatta pataljoonan perinteet ovat jatkuneet katkeamattomina vsta 1918, jolloin Jalasjärvellä perustettiin Suomen Tasavallan suojavartio. 

Vsta 1928 on pataljoonan vuosipäivänä ollut Joutselän taistelupäivänä, maaliskuun 11. päivä. Pataljoonan kunniamarssi o9n vsta 1936 ollut Jean Sibeliuksen säveltämä Jääkärimarssi ja vaalittavana Jääkäripataljoona 27:n perinteet. 

JOUTSELÄN TAISTELU käytiin 11.3. 1555 Karjalan kannaksella Joutselän kylän maastossa Kivennavalla. Noin 560-miehinen Kivennavan voudin Juho Maununpojan johtama sotilas- ja talonpoikaisjoukko löi rajan yli hyökänneen venäläisarmeijan. 

Joutselkä on omintakeisen suomalaisen taistelutaktiikan perusesimerkkejä.

Lainaus päättyy
Kuva: AN.Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi 

Suora fb-linkki TÄÄLLÄ

Tutustu myös koko rojektin fb-sivustoon

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Sivua on päivitetty 16.9.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...