keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

PARTIOTYÖN ALKAMINEN

Partiotyön alkaminen Vaasassa -muistomerkki on paljastettu maaliskuun 18. päivä vuonna 1987.

Maaliskuun puolessa välissä tutustumme tähän muistomerkkiin. Tulevana lauantaina 18.3. 2017 on Vaasassa myös juhlat Kaupungintalolla.

Partiotyötä on Vaasassa tehty 100-vuotta. On siis juhlan aika, ja myös historiaan perehtymisen heti.  Vaasassa partiotoimintaan mukaan ovat lähteneet jo useat sukupolvet, monissa vaasalaisissa perheissä kyse onkin traditiosta, eli partioaate on siirtynyt vanhemmilta suoraan lapsille, pojille ja tyttärille.

Kuva: AN. 1.3.2017 Vaasan lyseon seinässä Vaasanpuistikon puolella oleva muistolaatta. Osoite on Vaasanpuistikko 8.

Partiotyön alkamisen muistolaatan on tehnyt Toivo Kultti, pitkän uran tehnyt teknisentyön opettaja, ja metalliveistosten tekijä. Topilla on muitakin merkittäviä veistoksia täällä Vaasassa, mm. Yrittäjä -patsas saman kadun varrella lähempänä toria.

Laatta on kiinnitetty paikoilleen 30 vuotta sitten. Laatta on kooltaan 90 cm x 33 cm x 3 cm. Sata vuotta sitten sytytettiin partiotuli Vaasassa juuri tässä lyseon rakennuksessa. Reliefi on aiheeltaan partiotyöhön liittyvää, metsään, mereen, tuleen liittyviä kuva-aiheita teoksesta löytyy.


Kuva: AN, 1.3.2017.

KOHTAAMISIA patsaiden ja muistomerkkien kanssa – tapahtumien ketju 2017 – 2018 on Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen hanke, jossa perehdytään paikallisiin eli Vaasan kaupungin julkisin muistomerkkeihin. Tavoitteena on koota ns. synttärikalenteri koko vuoden ajalle, ja etsiä kohteiden perustietojen lisäksi myös kaikkea muuta teokseen liittyvää, myös koettuja kokemuksia, elämyksiä, anekdootteja jne.

Tutustutaan Suomen 100 v. juhlavuoden aikana kotikaupunkimme patsaisiin, veistoksiin, muistomerkkeihin ja muistolaattoihin. Kohteita on paljon, toistasataa, eli tekemistä riittää. Selvitellään Yhdessä – Tillsammans hengessä sekä tietoja kohteista, että miten eri ihmiset kokevat patsaiden ja muistomerkkien välittämää sanomaa. Yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ei ole, - jokaisen meidän omat ajatuksemme, tuntemuksemme ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita. Kuva: AN.

Vaasan metsäveikot, lisää tietoa täältä

 http://www.vaasanmetsaveikot.fi/

JUHLAVIIKKO TAPAHTUMIA!
13.3.2017 on avattu Partionäyttely, ja julkaistu lyseon entisen rehtorin ja partiotyöaktiivin Markku Rintasen kirjoittama 100-vuotis historiikki.

PARTIONÄYTTELY on avoinna kololla ma klo 18-20, ti-pe iltaisin klo 17-19 jäsenille perheineen ja kaikille partiotoiminnasta kiinnostuneille kansalaisille.
Osoite: Lippukunnan kokoontumistila, eli kolo löytyy osoitteesta Kauppapuistikko 16 C, Vaasa (palokadulla, Wasborginkujalla).Vaasan patsaita ja muistomerkkejä -kirjoitussarjan seuraavia kohteita ovat huhtikuussa ainakin Yrittäjäpatsas, ja Vienan karjalaisten liitto -muistolaatta. Molemmilla on synttärit 25.4.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Rojekti X=:nin inspiraattori
https://www.facebook.com/rojektixon/

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...