perjantai 3. maaliskuuta 2017

Suomen ilmavoimat 99 v.


Kuva: AN, 3.3.2017. Ilmavoimat laskivat 99-vuotispäivänsä kunniaksi seppeleen Vaasan kotkapatsaalle tänään klo 12. Paikalle tullut yleisö sai nähdä myös komean, mutta vain yhden Hawk-koneen ylilennon.

Ilmavoimien vuosipäivä on 6. maaliskuuta. Vuoden päästä on mitä luultavammin suuremmat juhlallisuudet. Lehtitiedon mukaan (Pohjalainen 3.3.2017) tänään olisimme nähneet hävittäjälentolaivueen ylittävän kotkapatsaan. Sää tai säästöt mahdollisesti rajoittivat koneiden määrän tällä kertaa vain yhteen.

(Ei ollut helppa saada samaan kuvaan juhlallisuuksia, ja hetkessä yli suhahtava hävittäjää, - jos onnistuit paremmin, laita kuvasi jakoon esim. tähän blogiin)


Kuva: AN, 3.3. 2017.  Suomen ilmailulle - Till Finlands flyg

Lainaus kirjasta: Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Eira Häggkvist, 1985, Vaasan Kaupunki

” Idea muistomerkistä syntyi keväällä 1964 Luonetjärvellä Lentorykmentti 4:n Kiltaan kuuluvien upseereiden illanvietossa. Aluksi keskusteltiin muistolaatasta. Hanke kasvoi patsaaksi, jolla oli aikomus juhlistaa Ilmavoimien 50-vuotispäivää 6.3.1968. Patsashanketta ajamaan perustettiin Suomen Ilmailun Muistomerkki ry.” 

” 6.3.1918 laskeutui Vaasan eteläiselle kaupunginselälle kruununmakasiini lähelle Morane Parasol – lentokone. Uumajasta Ruotsista saapuneen koneen lentäjänä oli luutnantti Nils Kindberg ja matkustajana kreivi Eric von Rosen, joka lahjoitti koneen Suomen armeijalle. Tämä ilmavoimien ensimmäinen kone sai lahjoittajansa mukaan nimen ”kreivi von Rosen”. 

” Kone tuhoutui jo 16.4. 1918; se putosi Tampereella Näsijärven jäälle 800 metrin korkeudesta siipimurtuman takia. Tarkistuslennolla mukana olleet ruotsinmaalainen lentäjä K.A.Westman ja mekaanikko S.E. Nylund Vaasasta saivat surmansa”. 

” Vuonna 1918 kuului Suomen armeijan lento-osasto 1:een kaksi Morane ja kolme Albatross-lentokonetta”. 

Merikotka-patsas on Suomen ilmailun muistomerkki. Muistomerkin on tehnyt Kalervo Kallio, ja se on paljastettu 12.10.1969. Tämän muistavat monet vaasalaiset, ja kuviakin tapahtumasta varmaankin vielä löytyy.

Tässä yksi kuvasarja patsaan juhlallisesta vihkimistilaisuudesta 12.10.1969. Kuvaaja Heikki Salminen onnistui silloin saamaan kuvasarjaansa kokonaisen hävittäjälentolaivueen!


Kuvat: Heikki Salminen, 12.10.1969, Suomen ilmailun muistomerkki, Vaasa.

Mahdollisesti edelleenkin vaasalaisten kotialbumeista jne. löytyviä uusia aiheeseen liittyviä kuvia julkaisen mielelläni tässä Vaasa ennen ja nyt blogissa.

Itse muistomerkistä teen isomman jutun lokakuussa, kun patsaalla on ”synttärit”, eli 12.10.

Aimo Nyberg aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...