torstai 16. maaliskuuta 2017

Mustavarikset ovat taas täällä

Ei voi muuta kuin suuresti kunnioittaa sitä valtaavaa vaistomaista tai muuta osaamista, jota muuttolinnuilla, kuten mustavariksilla on. Lähdetään täältä pois, ja palataan taas, selviydytään eteen tulevista vaaroista jne. Tehdään se, minkä aika kulloinkin on! Elämänkiertokulku on samalla kertaa ajatonta ja aina myös tässä ja nyt.

Täsmällisesti, lähes päivälleen joka ikinen viime vuosi on käynyt näin: mustavarikset ovat saapuneet 15.3. Vaasaan, keskussairaalan ja rannan väliseen pieneen kuusikkoon. Parvessa näyttää nyt olevan arviolta jopa yli 50 mustavarista. Pesintään soveltuva alue on vuosien varrella pienentynyt, eivätkä tälläkään kertaa saapuneet mustavarisparit löydä tältä pieneltä alueelta omaa oksaansa pesän tekoa varten. Muita pesäpuita on lähiseuduilta otettu aikaisempinakin vuosina käyttöön. Mm. viime kesänä muutama pesä oli jopa Vaasanpuistikon korkeissa koivuissa, lähellä Pitkänkadun risteystä Vaasan Vanhan Apteekin kohdalla.

Tämänpäiväinen perille saapumisen riemu oli mukavaa katseltavaa. Iloiselta näyttävä, vauhdikas kaartelu sairaala-alueella, vielä jäässä olevan meren päällä, ja välillä korkeuksissa käyden, muistuttaa meille ihmisille mielestäni nöyrän asenteen tarpeellisuudesta, - me ihmiset, ja meidän tekemisemme ei ole kaikki mitä maailmassa on. Olemme osa kokonaisuutta, jossa kaikki muukin on arvokasta.
Kuvat: AN, 21.12.2014. Vaasan keskussairaalan laajennus Gustavsborgin rannan lähellä kavensi mustavaristen pesimäreviiriä.

Pyrkimys yhä suurempiin yksiköihin tulee Sote-uudistuksen myötä edelleen jatkamaan tarvetta laajentaa sairaala-alueita.

Kun lajien reviirit kohtaavat, ei vielä tällä vuosituhannellakaan näytä olevan mahdollista ottaa huomioon kuin omat, meidän ihmisten tarpeet. Luontoarvot ja ihmisten tapa rakentaa maailmaa ovat mielestäni yhdistettävissä, kun tosissaan tehdään parhaamme.

Loppuun vielä lainaus Suomen Riistakeskuksen sivulta

Mustavaris (Corvus frugilegus) 

Tuntomerkit: Variksen kokoinen. Aikuisella linnulla nokan tyvellä harmaa höyhenetön alue, joka erottuu melko kauas linnun ruokaillessa pellolla. Muuten lintu on kiiltävän musta. Mustavariksen pyrstö on kiilamainen, mutta pyöreähkökärkinen (korpin kiilamainen pyrstö teräväkärkisempi). Lento on keveämpää kuin variksella ja korpilla. Nuorilla mustavariksilla nokantyvi on höyhenpeitteinen, joten koko lintu on musta. 

Esiintyminen: Mustavaris pesii yhdyskuntina laajojen peltoaukeiden läheisyydessä. Satakunnassa ja Pohjanmaalla sijaitsevat suurimmat yhdyskunnat. Levinneisyys on kuitenkin hyvin paikallista. Pesä on huonommin rakennettu kuin variksen. Pesä on korkealla männyssä tai lehtipuussa ja pesiä voi olla useampiakin samassa puussa. 

Muuta: 
Rauhoitettu. 

Lintuharrastuksesta kiinnostuneita suosittelen tutustumaan Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen nettisivuihin.

http://www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...