keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Bragessa perinteet elävät

Jäätyäni eläkkeelle kuvataideopettajan työstä kesällä 2016 päätin pysyä vireänä ja edelleen toimintakuntoisena mm. sillä, että jatkan kansalaistoimintaa, vapaaehtoistyötä tässä asukasyhdistyksessämme. VKA ry:n puheenjohtajuuden rinnalle heräsi vuoden vaihteessa into mennä mukaan myös Vaasa Opiston ja Vaasan - Mustasaaren Oppaiden järjestämälle opaskurssille. Kyse on samasta kotiseuturakkaudesta, sanoisin.

Tässä sitä nyt ollaan. Muutamana lauantaina on saatu kuulla asiantuntijoiden luentoja, on tehty kotiläksyjä, ja mikä parasta, olen päässyt mukaan kuuntelemaan oppaiden esityksiä! Näin talvellakin näitä järjestetään.

Tänään kävelin läpi lumipyryn klo viideksi Bragen ulkomuseoon. Opastus oli onneksi sisällä päärakennuksessa, ja lopuksi kahvit toisessa pihan rakennuksessa.

Voit tutustua Brage -yhdistyksen kotisivuihin täällä, molemmilla kotimaisilla tietenkin.

Kotisivut
http://www.vasabrage.fi/suomi/koti/

Hemsida
http://www.vasabrage.fi/sv/








Kuvat: AN, 8.3.2017. Bragen ulkomuseo, nähtynä ulkoapäin, ja vähän sisältäkin.

4 ha alueella on 25 rakennusta, katselemista, ihmettelemistä riittää useammaksikin kerraksi. Kesäaikana tapahtumia on enemmänkin, ja opastuksiakin ollaan mahdollisesti lisäämässä.

Netistä löytyy tämä erinomainen selvitystyö, joka on tehty Pohjanmaan museon toimesta, ja tekijä on Ruusa Viljanen Rossi. (26.6.2014)

Lainaus:

HIETALAHDEN VILLAN JA BRAGEN ALUEEN KULTTURIYMPÄRISTÖSELVITYS 2014

”Tämä selvitys on laadittu Vaasan kaupungin kaavoituksen tilauksesta, alueen suojelutarpeiden määrittelyn tueksi. Auttakoon selvitys myös omistajatahoa ja käyttäjiä ymmärtämään ja ylläpitämään aina valtakunnallisella tasolla merkittävää vaasalaista kulttuuriperintökohdetta ja kehittämään aluetta kaupunkilaisten hyödyksi ja iloksi sen huomattavat kulttuurihistorialliset arvot huomioiden ja säilyttäen.” 

Bragen ulkomuseon alue 

”Bragen ulkomuseo muuttaa Hietalahden alueelle 1920-luvulla.

Vuonna 1925 Vaskiluotoon joitain vuosia aikaisemmin ulkomuseon perustanut Vaasan Brage-yhdistys siirtyi satamalaajennuksen alta Hietalahden puiston kaakkoispuolelle Emäntälahden rantaan. Närpiöläisen Harfin tilan entiset rakennukset siirrettiin nykyisille paikoilleen ja kokonaisuutta täydennettiin entisestään. Museo avattiin yleisölle vuonna 1933. 


Näin Minna Turunen kirjoittaa Bragen ulkomuseon historiasta: ”Ulkomuseoalueella esitettiin näytelmiä ja siellä oli myös majatalo- ja ravintolatoimintaa vuoteen 1940 asti. Sotavuosina toiminta hiljeni, päärakennusta käytettiin pommisuojana ja rintamalla toimineiden sairaanhoitajien lepokotina.” 

Kuvaus 

”Museoalueella on yhteensä 25 rakennusta, joista valtaosa Pohjanmaan rannikkoseudulta. Harfin tilan rakennukset on sijoitettu alkuperäistä vastaaville paikoille muodostaen siten kokonaisuuden, jonka keskellä on asuinrakennuksista ja eläinsuojista koostuva perinteinen umpipiha. Uusimmat lisät alueella ovat vuonna 1968 Valassaarelaisen esikuvan mukaan rakennettu Jatulintarha, sekä vuonna 1990 alueelle alkujaan vahtimestarin asunnoksi siirretty Smedasgårdenin paritupa. Aluetta rajaa piste-aita.” 

Kulttuurihistoriallinen arvio

”Minna Turusen inventointia lainaten: ”Ulkomuseon alueella on kulttuurihistoriallista arvoa mm. Vaasan Brage-yhdistyksen toiminnan ja sotavuosien tapahtumien kautta. Siirrettynäkin Harfin tilan rakennukset muodostavat rakennushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Rakennuksissa on hienoja yksityiskohtia mm. ovissa ja listoituksissa, sekä nurkkasalvosten koristelussa. Itse siirtotyö on tehty huolellisesti ja siitä on olemassa runsaasti arkistoaineistoa, rakennukset on mm. valokuvattu Harfin tilalla ennen siirtoa. Kaikki tilan rakennukset on siirretty, jopa huussi, ja ne on pyritty sijoittelemaan alueelle alkuperäistä vastaaville paikoille. Osa päärakennuksen huoneista in sisustettu alkuperäisen mallin mukaan, mm. takkauuni ja suuri osa huonekaluista on siirretty rakennuksen mukana.” 


Linkki, josta voit lukea em. kulttuuriympäristöselvityksen kokonaan. Alkuosa käsiottelee hienosti Hietalahden Villan aluetta, ja Bragen osuus on vasta selvityksen lopussa.




Suosittelen perehtymistä asiaan, ja myös käymään alueella. Vaikka jo nyt talvella, mutta viimeistään tulevana kesänä! Kun uusi kesäravintola avaa ovensa keväällä 2017, ja siellä sitten käydään, tottakai, niin on hyvä olla edes vähän perillä alueen upeasta historiasta.


PS. Asukasyhdistyksemme pitää kevätkokouksen Bragessa. Aika on 25.4. Ilta alkaa klo 18 mielenkiintoisella esityksellä: Meta Sahlström kertoo jatulintarhoista, ja niihin liittyvistä uskomuksista. Kahvitarjoilua ja kokous klo 19. Tämä kannattaa jo nyt laittaa kalenteriin!
Tervetuloa niin jäsenet kuin ystävätkin.

Tätä nimitietoa en tiennyt ennen tätä iltaa.
”Brage is a Norwegian masculine given name originating from the Old Norse name Bragi, developing from the word "bragr" meaning poetry.”

Lähde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bragi

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Opaskurssilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...