keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Tätä seuraa koko maailma

Mikä ratkaisee kumpi voittaa ensi viikon tiistaina U.S.A:n presidentinvaalit?

Jännittäväksi taitaa mennä.

En koe olevani juuri kummoinenkaan Amerikan Yhdysvaltojen asiantuntija, mutta silti päätin laittaa tämän kirjoituksen tähän blogiin. Menee ehkä kauas tämän sivuston Vaasa teemasta, - mutta sittenpähän menee.

Toki sillä on nyt poikkeuksellisen suuri merkitys myös muulle maailmalle, aina koto Suomeamme myöten, kumpi presidenttiehdokkaista, Clinton vai Trump, tulee valituksi U.S.A:n seuraavaksi presidentiksi.

Löysin käsiini vihkosen: Amerikan Goes to the Polls,
Highlights of the Presidential Campaigns 1789 – 1964.


Selasin silmäillen läpi U.S.A:n historian 45 ensimmäistä valintaa, George Washingtonista Lyndon B. Johnsoniin asti.

Tämän jälkeen valituiksi tulleista presidenteistä itselläni alkaa olla jo omakohtaistakin muistikuvaa. Richard M. Nixonista Barack Obamaan, eli noin viiden vuosikymmenen ajalta.

Itse asiassa muistan kyllä lapsuudestani myös jotenkuten päivän (22.11.1963), jolloin uutinen John F. Kennedyn murhasta saavutti kotikyläni raitit. Tämä traaginen tapahtuma, ja myös yötaivaalle ilmestyneet ihmeelliset tekokuut, satelliitit (ensimmäinen oli laukaistu jo 4.10.1957, Sputnik 1), hämmensivät meitä pikkulapsia, kun niitä isiemme kanssa ihmeteltiin. Tällaiset tapahtumat olivat todisteita siitä, että maailma, maailmankaikkeus ympärillämme on valtaisa, käsittämätön, ja joltain osin myös uhkaava, pelottavakin.

Laitan tähän muutaman sattumanvaraisen otoksen yli 200 vuoden matkalta Yhdysvaltojen historiasta:

1789
1816


1916 2016

?
Yhdysvaltojen presidentinvaalit pidetään tänä vuonna siis tiistaina 8. päivä marraskuuta. 

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 ovat 58. Yhdysvaltain presidentinvaalit.
Tiistaina 8. marraskuuta 2016 järjestettävässä vaalissa valitaan valitsijamiehet, jotka valitsevat seuraavan presidentin ja varapresidentin 17. joulukuuta 2016. Vaalin tulos julistetaan kongressin istunnossa 6. tammikuuta 2017. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017. Vaalien yhteydessä valitaan 34 senaattoria ja kaikki 435 edustajainhuoneen jäsentä.

Lähde Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_presidentinvaalit_2016

Demokraattien Hillary Clinton vai republikaanien Donald Trump?

Toinen heistä saa käsiinsä vallan, maailmaa johtavan supervallan johtajan valtuuksilla. Onneksi kuitenkin länsimaisen demokratian puitteissa, eikä diktaattorin mandaatilla.

Vaaleja seuraavat kaikki uutistoimistot, lehdet ym. mediat. Goolettamalla sanan Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 netistä löytyy koko ajan päivittyvää ajantasatietoa.

Kuvat: AN. Reprokuvattu vihkosesta Amerikan Goes to the Polls, Highlights of the Presidential Campaigns 1789 – 1964.

Teksti: Aimo Nyberg


Jälkikirjoitus Reprokuvaus ja kuvanmuokkaus: AN. Alkuperäinen kuva on netistä, aiheena siinä on maapallon lämpötilat eri vyöhykkeillä. Kuvarajukseen olen lisännyt kaksisuuntaisen oranssin värisen nuolen Suomen ja Yhdysvaltojen välille.

Maapallon karttoja katsoessa, varsinkin laajoilta alueilta tehtyjä, voi hyvinkin ymmärtää presidenttiehdokas Donald Trumpin lausahdusta Viron olevan Pietarin esikaupunkialuetta.

Suomen asemasta tulevaisuuden maailmassa ei ainakaan julkisuudessa ole esitetty spekulaatioita.

Karttaharjoituksella voi erinomaisen hyvin nähdä, miten tärkeää maallemme on toimivat ja hyvät suhteet kaikkiin ilmansuuntiin, - lähelle ja kauemmaskin.

Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...