perjantai 11. marraskuuta 2016

Maallikkodefibrillaatio-hanke

Mikä ihmeen maallikkodefibrillaatio-hanke?

Jo sana on niin vaikea, että sen lausuminen on vaikeaa, saatikka oikein kirjoittaminen.

Kyse on kuitenkin mitä tärkeimmästä asiasta, - elvytyksen onnistumisesta kun saa sydäninfarktin.

Laitteesta ja Vaasan hankkeesta kerrotaan tarkemmin asukasillassa syyskokouksemme yhteydessä 21.11. klo 18 alkaen SPR:n toimistolla Kauppapuistikko 26. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Perusasiat tähän jo etukäteen. Eli tutustu sivustoon:

https://defi.fi/

Sivustolla kerrotaan meidän tavallisten kansalasten käytössä olevista elvytyslaitteista. Näitä löytyy täältä Vaasastakin jo kohtuullinen määrä.


Vaasan defibrillaattorihanke sai alkunsa kesällä 2013.

Lainaus lehdistötiedotteesta Vaasan defibrillaattorihanke 20.6.2013

”Äkkikuoleman syynä on useimmiten akuutti sydäninfarkti ja sen laukaisema kammiovärinä. Joka vuosi Suomessa kuolee yli 5000 henkeä sairaalan ulkopuolella äkilliseen sydänpysähdykseen. Kammiovärinän ainoa pelastava hoito on viivyttelemättä aloitettu painelu-puhalluselvytys ja sydämeen annettu defibrillaatio.

Tuloksellinen elvytys vaatii, että defibrillaattori pitää saada nopeasti potilaan luokse. Sydänpysähdyksen havaitsemisesta siihen, että ensivaste ja ambulanssi henkilökunta ovat paikalla menee lähes aina yli viisi minuuttia. Jo kuuden minuutin kohdalla ennuste on lähes nolla, jos paineluelvytystä ei ole aloitettu. Sydänpysähdyksestä selviytyminen on Suomessa sairaalan ulkopuolella vain 2-5%. Jos defibrillaation nopeutta onnistutaan kehittämään, pystytään ihmishenkiä pelastamaan ja onnistuneissa elvytyksissä vähentämään aivovaurioiden määrää. Jos defibrillaatio voidaan suorittaa maallikon toimesta 3-5 minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä, selviytyminen on jopa 49-74%.

Vaasan sairaanhoitopiirin konsultoimana kuopiolainen Merplast Oy on käynnistänyt hankkeen, jolla se parantaa sydänelvytysvalmiutta Vaasan alueella. Ensimmäisessä vaiheessa laitteita sijoitettiin Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan Prisma-hypermarketteihin (4kpl) sekä Vaasan ABC-asemalle, Vaasan Yliopistolle (2kpl), Vaasan keskustan Citymarkettiin ja SÖFUKn toimesta ruotsinkielisen ammattiopiston Vanhan Vaasan Campus Kungsgårdeniin. Laitteet on merkitty selkeästi ja ne on sijoitettu helposti saataville valvottuun säilytyskaappiin.

Maallikkodefibrillaatorilla ei voi aiheuttaa haittaa, koska se antaa iskun vain, mikäli se on autettavalle tarpeen. Käyttäjä asettaa maallikkodefibrillaattorin liimaelektrodit autettavalle ja laite opastaa auttajaa selkeillä äänikomennoilla. Hankkeessa kohteiden henkilökunta ja vartijat koulutetaan käyttämään laitteita. Nykyisin myös Suomen Punainen Risti esittelee maallikkodefibrillaattorin EA1 –kurssilla, joten auttaja voi olla myös sivullinen henkilö.”Kuva Merplast yrityksen sivulta

Defibrillaattori on sydämen sähköisen rytmin siirtolaite, jolla pyritään poistamaan haitallisen rytmin aiheuttama sydämen kaaostila antamalla elvytettävän sydänlihakseen tasavirtasähköisku.

http://www.defibrillaattori.eu/defibrillaattori/

Tiedot koonnut: Aimo NybergEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...