torstai 3. marraskuuta 2016

Parhaimmillaan iso harppaus eteenpäin

Kansalaisten suora vaikuttaminen on ottanut viime vuosina aimo harppauksia eteenpäin. Myös meillä täällä Vaasassa.

Internetin kautta annettavat palautteet, kyselyt, ideoiden keräämiset jne. ovat luoneet aivan uudenlaisen toimintaympäristön niin yksittäisille kansalaisille kuin myös asianosaisille tahoille tuoda tärkeiksi kokemiaan näkökohtia yhteiseen prosessiin, - ikään kuin yhteiseen läpinäkyvään suureen kulhoon kerättyinä ”muistilappuina”.

Kun tämä ”kommenttien malja” käännetään ylösalaisin suurelle pöydälle, ja asiansa osaavat kaupunkisuunnittelijat tekevät niistä pätevän yhteenvedon, ollaan takuu varmasti pidemmällä kansalaisdemokratiassa kuin entisaikoina, jolloin suunnittelu oli vain ylätason poliitikkojen sanelemaa, pahimmillaan ns. mullesulle -jakopolitikointia.

Myös tämä saattoi joskus olla ennen (nykyäänkin) ongelma. Hyvin tehty kaavasuunnitelma saattoi joutua muutosten kohteeksi vain siksi, että siihen tyytyväiset eivät reagoineet asiaan mitenkään, ja yhden ihmisen tai intressiryhmän virallinen muistutus, mielipide sai suunnittelijat muuttamaan jonkun yksityiskohdan aivan toiseksi. Ja pahimmillaan koko hanke muuttui alun perin tyytyväisille katastrofaaliseksi.

On sanottu, että mitä useampi kokki sitä huonompi soppa. Makumieltymyksiä kun on suuntaan jos toiseenkin.

Ruuanlaitossa, kuten kaupunkisuunnittelussakin pätee tämä: kaikkia ei tietenkään voi aina miellyttää, silti jokaisen pöydän ääressä olevan mielipiteet ansaitsevat tulla tasavertaisina kuulluiksi. Ja aina voi asioita tehdä joskus uusilla kokeilevillakin resepteillä.

Hyvät kokit ovat menestyvien ravintoloiden ehdoton edellytys. Ammattitaitoiset kaupunkisuunnittelijat arvostavat tietenkin omaa osaamistaan, haluavat yhteistyön avulla edetä kohti parhaita, aikaa kestäviä ratkaisuja, ja sietävät hyvin paineet niin poliittisten päättäjien kuin erilaisten kansalaisten ym. intressiryhmien suunnilta.

Vaasan osalta haluan vilpittömästi todeta asukasyhdistysaktiivin näkökulmasta, että täällä on tällä hetkellä todella hyvä tilanne. (resursseihin, työn kiireellisyyteen ym. en pysty sanomaan mitään).

Erinomainen esimerkki Vaasan osalta on mm. projekti Torialueen kehittämisestä.

Lue asiasta kaupungin sivuilta:
https://www.vaasa.fi/tiedote/torialueen-kehittamisesta-saatiin-runsaasti-mielipiteita


Vaasan kaupunkikuvaa ennen, torinäkymä 1980-luvulta 


Kuva netistä (FB-ryhmä, Vaasan kuvia 1900-luvulla/Harry Huhta): Ylätorinäkymä 1981. Kuva, Teuvo Kanerva.

Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...