keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Valtava merkitys

On mentävä eteenpäin. Nykytilanne Suomessa ei ole enää niin hyvä, kuin viime vuosikymmeninä on totuttu ajattelemaan. Tilanteeseen on herätty, ja paljon pystytään tekemään omilla toimilla ja valinnoilla.

Mahdollisuudet ovat edelleen olemassa, ei vain säilyttää edellisten sukupolvien aikaansaannoksista parhaat puolet, vaan myös tavoitella toimeen tulemisen edellytyksiä lapsillemme ja heidän lapsilleen.

Mikään ei pysy paikallaan. Ellei itse halua astu eteenpäin, muut jättävät jälkeen. Eikä perässä tulijoille välttämättä haluta tarjota kuin jämät.

Vaasanseutu kantaa mielellään vastuuta yhteyksistä ja suhteista läntiseen suuntaan. Tänään ja myös tulevaisuudessa.

Mielipiteeni nykyisen umpikujan ratkaisemisesta on nimenomaan uudenlainen tahtotila Suomen eri alueiden vahvuuksien käyttöönottamisesta. Länsi ja itä, pohjoinen ja etelä. Koko Suomenmaa on pidettävä ”elossa”, eikä kuvitella mahdollisuuksia olevan vain Tampere – Turku – Helsinki kolmion sisällä.

Ellei Suomessa, ja laajemminkin Euroopassa, pian löydetä uudelleen mahdollisuutta käydä kauppaa kaikkiin ilmansuuntiin, ja olla vuorovaikutuksessa globaalissa maailmassa toisiamme kunnioittaen, niin pelkään, että kaikille käy huonosti.

Pahimmillaan Suomi on vaarassa ajautua ensimmäisten maantieteellisten alueiden joukossa periferiaan.

Sivistyssanakirja: periferia
1. reuna-, äärialue, syrjäseutu. esim. Suomi kuuluu Euroopan periferiaan. Asua periferiassa tavallisesti (leikillisesti) kaupungin ulkopuolella, lähiössä tms.
2. syrjäseutu


Port of Vaasa, ennen ja nyt

Tässä kuva netistä. Vaasan keskustaa etualalla, Palosaaren puolella näkyy mm. purjelaivoja. Eletään yhtä jo kauan sitten kadotettua Suomen merenkulun kulta-aikaa.

Ajankohtaa en osaa tarkasti määrittää. Jos joku tietää kuvasta jotain, niin olisi kiva kuulla mitä kuva tuo mieleen. Muistoja ja tarinoita/ tietolähteitä kirjoista ym. tästä vanhasta hyvästä ajasta.
Tulevaisuuden hanke http://nordiclogisticcorridor.com/wp-content/uploads/2013/06/Midway-Alignment-of-the-Bothnian-Corridor-ENG.pdf

Kartasta kannattaa katsoa Suomen maantieteellistä asemaa. Kaikkiin ilmansuuntiin. Historia opettaa myös arvioimaan omaa asemaa. Vuosisadat ovat olleet omanlaisiaan, olemme olleet osana Ruotsin kuninkaiden suurvaltaa, ja noin vuosisadan myös tsaarien alamaisina Venäjän imperiumissa.

Suomen länsirannikolla, Mustasaaren ja Vaasan seudulla on ollut suuri ja tärkeä merkitys sekä Ruotsin että Venäjän strategisissa kuvioissa. Kiinnostusta on toki ollut muillakin, ainakin englantilaisilla ja saksalaisilla.

Venäjä toi tänne mm. varuskunnan, hallintoa, kirkkoja, ja – rautatien. Samalla raideleveydellä pääsee edelleenkin Vladivostokista Vaskiluotoon.

Vaasa on ollut vuosisatoja merenkulun merkittävä portti länteen, Ruotsiin, Tukholmaan, Amerikkaan ja kaikkialle maailmaan koko historiamme ajan.

Nyt 2000-luvulla, tulevina vuosikymmeninä selviää Vaasan seudun rooli, mahdollisuudet globaalissa maailmassa. Optimismia, uskoa omaan tekemiseen täältä kyllä on aina löytynyt ja löytyy myös tänään.

Suomen valtion eilinen päätös (16.2.2016) lähteä tukemaan Vaasan ja Uumajan yhteisiä tulevaisuuden visioita on valtavan merkittävä asia. EU:n tuki on tämän jälkeen hyvinkin mahdollinen, näin uskotaan yleisesti.

Seurataan asioiden eteenpäinmenoa! Lehdistö, some, poliitikot, me tavalliset kansalaiset, kaikki me voimme omalta osaltamme tehdä asiaa tunnetuksi. Koko Suomen on pysyttävä aktiivisena ja toimivana joka suuntaan. Silloin emme putoa pois maailmankartalta, vaan luomme ympärillemme monenlaista elämää ja kuhinaa kaiken kaikkiaan.

Kyse on ehdottomasti paljon enemmästä kuin vain taloudesta ja tekniikasta. Eteenpäinmeno, kutsutaan sitä sitten vaikka kehitykseksi, on hyvin toivottavaa, suorastaan välttämätöntä.

Lue lisää:
http://midwayalignment.eu/fi/

Midway Alignment -hanke saavutti tärkeän virstanpylvään, kun Suomen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti viime hetkellä lähettää hankehakemuksen EU:n käsiteltäväksi.


Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...