perjantai 26. helmikuuta 2016

Kunta olemme me


On hienoa, että kotikaupunkimme Vaasa on käynnistänyt tärkeän hankkeen: työn kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi.

Oma asukasyhdistyksemme on tottakai mukana. Itse asiassa saattaisi olla tarpeen perustaa Vaasaan lisää yhdistyksiä uusille ja laajentuneille asuntoalueille, ja ehkä myös voisi olla paikallaan jakaa nykyisten asukasyhdistysten toimialueita pienempiin osiin.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n säännöissä mainitaan toimialueeksi Vaasan keskusta, Vaskiluoto, Vöyrinkaupunki ja Klemettilä. Emme todellakaan nykyisillä voimavaroilla ole kyenneet näin kattavaa kantakaupungin aluetta huomioimaan.

Omasta mielestäni olisi todella hyvä askel eteenpäin, jos esim. Vöyrinkaupungilla aikoinaan toiminut asukasyhdistys pystytään saamaan uudelleen vauhtiin. Alue kokee voimakasta muutosta mm. rakentamisen osalta, kun kaupunkirakennetta Vaasassa halutaan tiivistää. Myös Korkeamäeltä ainakin on kuulunut uutta intoa olla entistä aktiivisemmin mukana perinteisessä asukasyhdistystoiminnassa.

Vaasalaisten asukasyhdistysten neuvottelukunta on kokoontunut vuosittain. Seuraavassa kokouksessa 19.3. on mielestäni oivallinen pohtimisen paikka miettiä miten asukkaiden asiantuntemus oman lähialueidensa asioissa voidaan entistä paremmin tuoda julki, kaikkien tietoon, sekä saada asiat ripeästi viranomaisten ja päättäjien käsittelyyn asioiden eteenpäin vietäviksi.

Päättäjien roolia kuntatasolla tulee mielestäni korostaa. On ehdottomasti hyvä, jos ja kun poliitikoilla on omat kannattajaverkostonsa, tukijansa, ja siis suorat kontaktit kentälle. Puoluepolitiikan rinnalle on kuitenkin mielestäni onnistuttava luomaan myös laajempia verkostoja, yhdessä toimivia teamejä, oman kaupunginosan / kaupungin / seudun etuja ajamaan.

Projekti/asiakohtaisia toimintaryhmiä on nähtykin, - upean työn tekivät mm. alueemme kansanedustajat ajaessaan peräänantamattomasti viime viikkoina Vaasan ja Uumajan yhteistä hanketta Merenkurkussa (satamat, laivahanke jne.).

Paikallisista asioista tulee nykyistä paremmin ja kattavammin kuulla kuntalaisten, asukkaiden näkökulmat nykytilasta, samoin kuin toiveet tukevaisuudestakin.

Parannusehdotuksia mm. tieasioissa, sairaalarakentamisessa, urheilu- ja kulttuurihankkeissa ei koskaan onnistuta toteuttamaan vuodessa, eikä aina kymmenissäkään vuosissa.

Pitkäjänteinen päättäväinen työ ei saa tuntua turhalta. Työtä on tehtävä ruohonjuuritasolta alkaen, EU:n kabinetteihin asti.

Katso Vaasan kaupungin sivuilta: https://www.vaasa.fi/
Kuntalaiset halutaan osallistumaan Vaasan kaupungin kehittämiseen

https://www.vaasa.fi/tiedote/kuntalaiset-halutaan-osallistumaan-vaasan-kaupungin-kehittamiseen

Lainaan tekstin tähän kokonaisuudessaan:

Kuntalaiset halutaan osallistumaan Vaasan kaupungin kehittämiseen

Vaasan kaupunki on aloittanut työn kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi.

Tammikuussa perustettu osallistumistoimikunta valmistelee lokakuun loppuun mennessä osallistumisohjelman. Osallistumisohjelmassa määritellään, miten kuntalaiset voivat olla mukana kaupungin kehittämisessä, päätöksenteossa ja toiminnassa.

Keinoja on monia Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Näin sanoo kuntalaki. Osallistumista voidaan edistää esimerkiksi keskustelutilaisuuksilla, kuntalaisraadeilla, lausuntopyynnöillä, kokemusasiakkuuksilla ja tukemalla asukkaiden sekä yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua.

Vaasan kaupungin osallistumistoimikunta ei sulje mitään vaihtoehtoja pois, vaan selvittää, mitkä tavat toimisivat parhaiten juuri täällä. Tärkeintä on, että saamme kuntalaiset oikeasti aktivoitua osallistumaan kaupungin toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen, sanoo toimikunnan puheenjohtaja Anita Niemi-Iilahti.

Myös sähköisten palveluiden kehittäminen on tarkastelussa. Samalla halutaan kuitenkin varmistaa, että hekin, jotka eivät sähköisiä palveluita käytä, pääsevät osallistumaan. Myös ohjelman suunnitteluun voi osallistua

Haluamme saada vaasalaiset mukaan jo ohjelman valmisteluun. Siksi olemme avanneet sähköpostiosoitteen wasacafe(at)vaasa.fi, johon kaupunkilaiset voivat jo nyt lähettää omia osallistumiseen liittyviä kommentteja, ajatuksia ja ideoita, kertoo Niemi-Iilahti.

Osallistumisesta pidetään ensimmäinen, avoin tilaisuus – Wasacafe huhtikuussa. Tarkoitus on keskustella vaikuttamisen keinoista ja kerätä ajatuksia siitä, miten kuntalaiset ja esimerkiksi yhdistykset haluavat olla vaikuttamassa kaupungin toimintaan.

Kesän lopulla ohjelman ensimmäinen luonnos tulee kaikkien kommentoitavaksi verkkoon.

Osallistumistoimikunnan jäsenet ovat Anita Niemi-Iilahti (puheenjohtaja, sd.), Anne Salovaara-Kero (r.), Anneli Lehto (vas.), Anne-Marie Viinamäki (kok.), Risto Kukko (kesk.), Mauri Ollila (ps.), Juha Tuomikoski (vihr.), Heimo Hokkanen (kd.) ja Marjo Mäki-Krekola (toimikunnan sihteeri).

Kuvituskuva ja jutun koonti: Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...