keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Ajankohtaisia ajatuksia

Viime päivien uutiset korruptioepäilyistä täällä Vaasassa muistuttavat avoimuuden ja läpinäkyvyyden tärkeydestä kaikissa julkisissa toimissa. Lue lisää kaupungin sivuilta http://www.vaasa.fi/tiedote/poliisi-tutkii-lahjusepailya-liittyen-vaasan-kaupunkiin

Olen jossain määrin huolissani myös isommista ympyröistä. Viime vuosien valtakunnallinen lainsäädäntötyö on avannut yllättäviä mahdollisuuksia tavallisen kansalaisen kannalta katsottuna moralittomiin toimiin, - täysin laillisiin ja harmaalla alueella liikkumiseen. Viimeisimpänä esimerkkinä sähkönsiirtofirman saama monopoliasema, ja sen myötä tapahtuneet suuret hintojen korotukset. Pystyykö mikään taho tähän enää puuttumaan, se jää nähtäväksi?

Tulevia lakimuutoksia odotellessa huolta voi kantaa myös mahdollisesti toteutuvista kaavoituksen ja rakentamisen ”normienpurkutalkoista”. Ainakin niiltä osin kun ollaan helpottamassa ja nopeuttamassa rakennusfirmojen voitontavoittelun maksimointia rajaamalla asukkaiden ja asianosallisten mahdollisuuksia osallistua demokraattiseen asioiden eteenpäin viemiseen. Tämä kun on koettu hidasteena, ja turhana kansalaisten oikeutena.

Ruohonjuuritason vaikutusmahdollisuudet, paikallisen asiantuntemuksen säilyminen rakennettuja ympäristöjä muutettaessa on mielestäni turvattava jatkossakin. Valitusoikeuksien vaikeuttaminen ja maksujen korotukset olisivat myös selvä signaali ”Manhattanin mallin” eli rahalla saa mitä vaan toimintatapojen käyttöönottamisesta myös täällä nykyisessä EU-Suomessa.


Laitan tähän loppuun mielenkiintoisen blogilinkin:
http://www.mdi.fi/blogi-kaupunkilaiset-suunnittelun-sparraajina/

Lauri Ovaska: Blogi: Kaupunkilaiset suunnittelun sparraajina – MDI

Kirjoittaja sai MDI:ltä apurahan pro gradu -tutkielmaansa keväällä 2015.

Lainaus tekstin alusta:
”Kuten kaiken julkisen vallankäytön, myös kaupunkisuunnittelun, tulee olla avointa ja läpinäkyvää. Suunnitteluprosessilta edellytetään, että kaupunkien ja kuntien asukkaiden oikeus osallistua elinympäristönsä suunnitteluun toteutuu. Tarkastelin Pro gradu -tutkielmassani kaupunkilaisten osallistumista Helsingin Keski-Pasilassa sijaitsevien Ratapihakortteleiden asemakaavoitukseen. Ratapihakorttelit on 3000 asukkaalle ja 1000 työpaikalle suunniteltu alue, joka sijaitsee Pasilan juna-aseman länsipuolella entisellä ratapiha-alueella. Alue osana Keski-Pasilan kokonaisuutta toimi työssä esimerkkinä ajankohtaisesta suurhankkeesta, joita on käynnissä eri puolilla pääkaupunkiseutua.”


Asukasyhdistykset antavat lausuntoja

Myös tämä oma yhdistyksemme, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry käyttää nykyisen kuntalain tarjoamaa mahdollisuutta antaa lausuntoja kaupungin kaavoituksen tekemiin suunnitelmiin. Jonain vuonna näitä lausuntopyyntöjä on ollut todella runsaasti. Nyt tilanne ei ole kovin ruuhkainen, mutta vireillä olevia asioita on, eli tilanteen seuraaminen on koko ajan tarpeen.

Juuri nyt ajankohtainen lausuntopyyntö löytyy kaupungin kaavoituksen sivulta:
http://www.vaasa.fi/node/1581

Koskee: Asemakaavamuutosluonnos ja korjattu osallistumis- ja arviointisuunnitelma/ Evangeliska folkhögskolan (Rantakatu 21- 22)

Annamme lausunnon 12.2. mennessä.

Aimo Nyberg, VKA ry:n puheenjohtaja

Kuva: Jaakko Vainionpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...