maanantai 8. helmikuuta 2016

Tarvittaisiin kansanliike

Taloja pitäisi suojella liialta tekniikalta

Suomen rakennushistoria on täynnä lyhytnäköisiä virheratkaisuja

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 8.2.2016.

Lainaus: (kirjoitus kokonaan)

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu energiatehokkaasta rakentamisesta ja koneellisen ilmanvaihdon aiheuttamista sisäilmaongelmista. Julkisten tilojen sisäilmaongelmat ovat muhineet pitkään, ja sisäilmaoireilu onkin jo suomalaisten kansallisvitsaus.

Suomi haluaa rakentamisessa energiatehokkuuden mallimaaksi ja tavoittelee nollaenergiataloa, jollainen voidaan saavuttaa tehokkaalla koneellisella ilmanvaihdolla ja seinien täydellisellä tiiviydellä.

Suomalaisten usko uuteen tekniikkaan ja uusien rakenteiden virheettömyyteen on kuitenkin sinisilmäistä ja kritiikitöntä – ja jälleen kerran lyhytnäköistä. Jo nyt on näyttöä siitä, että sisäilmaongelmat johtuvat homeen ja kosteuden lisäksi myös hengittämättömistä materiaaleista ja liian tehokkaasta ilmanvaihdosta.

Rakennusmääräyksiä noudattamalla Suomessa on mahdoton rakentaa tervettä, ekologisesti kestävää ja muovitonta taloa, jonka ilmanvaihto hoituu painovoimaisesti. Lämmöneristyskykyä tuijotetaan puusilmäisesti, vaikka rakennuksen todellinen hiilijalanjälki tulisi mitata sen mukaan, paljonko rakennuksessa käytettävien materiaalien valmistamiseen kuluu energiaa ja paljonko rakennus käyttöikänsä päätyttyä kuormittaa ympäristöä.

Suomen rakennushistoria on täynnä lyhytnäköisiä virheratkaisuja: kestävä ja ekologinen hävitettiin 1960-luvun purkuvimmassa tai korjattiin energiatehokkuuden nimissä pilalle 1970-luvulta alkaneella seinien muovittamisella. Tämän päivän ratkaisut ovat huomispäivän historiaa, ja vaarana onkin myöhemmin leimautua maaksi, joka nollaenergian nimissä sairastuttaa rakennuksensa ja asukkaansa.

Nyt tarvitaan rohkeita arkkitehteja ja toisinajattelevia insinöörejä. Tarvitaan kansanliike. On ryhdyttävä suojelemaan rakennuksia liialta talotekniikalta ja ylimitoitetuilta rakennusmääräyksiltä, joiden ainoa hyötyjä on talotekniikkateollisuus.

Näennäisen energiansäästön todellisiksi maksumiehiksi joutuvat sairaassa sisäilmassa aikaansa viettävät ihmiset ja tulevat sukupolvet, jotka aikanaan kauhistelevat tekemiämme virheratkaisuja.

Angela Eriksson
filosofian maisteri rakennusperinteen aktiiviharrastaja,
Helsinki

http://www.hs.fi/

Tämän mielipidekirjoituksen voit lukea digi HeSarin sivuilta, jos sinulla on sinne omat tunnukset.

Tänään Hesarissa on toinenkin samaan teemaan liittyvä tärkeä mielipidekirjoitus. Suosittelen, lue myös tämä:

Energiansäästö on syyllinen koulujen homeongelmiin. Kouluja hallinnoivat organisaatiot ovat puristaneet koulujen ilmanvaihtolaitteiden käyttöajat minimiin.Putkia ja koneita, katoille ja seiniin, - siinä on tämän vuosituhannen alun korjausrakentamisen ”tyylisuunta”.

Voidaanko asialle mitään, kun lait ja määräykset tätä vaativat?


Kuva ja jutun koonti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...