sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Historian havinaa


Kuva: AN. 15.6.2015 Aaton vieraina VKA ry:n hallitus. Aatto keltaisessa villapaidassa, peilin edessä Asko.

Erinomaisesti dokumentoitu huvilan historia 

Aatto Wuorenlinna on vaasalaisten tuntema ja arvostama herrasmies. Hän on myös asukasyhdistyksemme pitkäaikainen hallituksen jäsen. Hänellä on omistuksessaan Villa Narciss Vaskiluodossa, jossa meillä oli ilo ja kunnia vierailla ennen juhannusta yhdistyksemme kesäkokouksen merkeissä.

Olisipa muistakin paikallisista huviloista, ja rakennuksista kaiken kaikkiaan, saatavilla näin perusteelliset tiedot!

Huvilan vaiheet 

Vaasan Vaskiluodossa, osoitteessa Haukilammentie 2, oleva huvila Villa Narciss, rakennettiin vuonna 1883, eli samana vuonna kun Vaasaan, silloiselta nimeltään Nikolainkaupunkiin, saatiin rautatie.

Huvilan rakennutti raastuvanoikeuden yleinen syyttäjä Emil Tandefelt.

Hänen omistuksessa huvila oli neljä vuotta. Tämän jälkeen huvila myytiin hovioikeudenneuvos Ernst Wilhelm Tegengrenille 1887, joka omisti huvilan 18 vuotta. Hänen poikansa Jakob Tegengren syntyi Hietalahden kartanossa. Hänestä tuli huomattava runoilija ja proosan kirjoittaja, jolla oli virsikirjassakin 27 virttä. Tegengrenit olivat suuria aktivisteja.

Katso lisää Jacob Tegengren

Heiltä huvilan osti vuonna 1905 lääkäri Karl Ekholm, josta tuli lääketieteen professori ja joka oli varuskunnan ja rautatien henkilökunnan lääkäri. Hän matkusteli Keski-Euroopassa, mikä ei tuolloin ollut yleistä. Hän piti huvilaa vain kolme vuotta.

1908 huvila myytiin konditoriamestari M.J. Ståhl:lle, jolla oli leipomo Hartmanin talossa hovioikeudenpuistikon varrella. Ståhl osteli huviloita. Hän laittoi kaksi poikaansa niitä kunnostamaan ja myi niitä sitten eteenpäin. Tätä huvilaa hän piti vain kolme vuotta.

He olivat baptisteja ja järjestivät suuria baptistiseuroja ja upotuskasteita, joissa uitiin” siunatussa vedessä” valkoisissa kaavuissa huvilan rannassa. Aatto on näitä seremonioita itse nähnyt pikkupoikana. Hänen vanhempansa olivat silloin vuokralla osassa ko. huvilan monista huoneista. Aatto muistaa tapauksen, kun ollessaan vanhempiensa mukana kalassa, isä souti ja äiti veti uistinta, miten saadut hauet ihmetyttivät seurakunnan kasteseremonioihin osallistuvia baptisteja.

Noissa baptistiseuroissa oli mukana myös USA:sta palannut teollisuusneuvos ja rouva John ja Ida Wickström, joiden yritys valmisti jo 1898 Caloric merkkistä automobiliä Chigagossa ennen Henry Fordia. Koska pankkiirit siellä eivät uskoneet auton koskaan voittavan hevosta, eivätkä myöntäneet lainaa massatuotannon aloittamiseen, niin he palasivat sieltä, ja aloittivat suosituiksi tulleiden Wickstömin venemoottoreiden valmistuksen täällä Vaskiluodossa, saaren eteläosassa olevassa tehtaassa.

Katso lisää John Wikström

Vuodesta 1911 – vuoteen 1962 huvila oli siis Wickstömien suvulla. Perillisiä asui USA:ssa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa ja yksi perhe Helsingissä. Heiltä huvilan omistus siirtyi Aatto ja Alice Wuorenlinnan omistukseen, vuonna 1962. Tätä ennen Aatto Wuorenlinnalla oli ollut ilo olla vanhempiensa kanssa vuokralla osassa tämän huvilan huoneita koko ikänsä, puolivuotiaasta asti. Toisin sanoen Villa Narciss ja Aatto ovat eläneet yhteistä onnellista aikaa yli 85-vuotta.

Aatto ja Alice ovat pitäneet paikat kunnossa perinteitä kunnioittaen. He ovat korjanneet, huoltaneet, maalanneet huvilaa, kun tarvetta on ollut. Kukkaistutuksia ja pensaita on täydennetty alkuperäisiä lajikkeita suojellen. Täten on haluttu antaa täysi arvostus 1800-luvun suurten huvilarakennusmestareiden tunnolliselle työlle, ja siten säästää tuleville sukupolville kappale kaunista Vaasaa.

Tämän rakennuksen ja ainutlaatuisen miljöön säilyminen vuodenaikojen mukaan vaihtuvine tunnelmoineen, on todellinen kulttuuriteko Aatto ja Alice Wuorenlinnalta. Aatto ja suku hänen kanssaan on nauttinut vuodesta toiseen myös alueella ainutlaatuisesta luonnosta, erityisesti linnuista, satakielistä, laulurastaista, mustarastaista, peipposista ym. joita tämän vihreyden ja luonnon tuoksujen keskellä on ilo seurata. Rauha ja auringon kilo rannalla on jotain ainutainutlaatuista.

Kertomuksensa lopuksi Aatto kiteytti kesäpaikkansa tunnelmat näin: ”Kaikki täällä asuneet ovat löytäneet ympäristön sanoman, joka koostuu auringon paisteesta, kukkien tuoksusta, lintujen laulusta, ja kaikesta siitä mitä kesä voi loihtia meidän ihmisten ympärille. Tällaisin ajatuksin lähestyin teitä”.

Näin siis meille kertoi Aatto Wuorenlinna juhannusviikolla huvilallaan. Kiitos tästä!Kuva: AN. Villa Narciss, Vaasan Vaskiluoto.


Aatto kertoi myös meille, että alue oli alkuaan Vaasan ”ulkosaaristoa”. Siellä oli lehmiä, lampaita ja sikoja kesäisin, koska saarella oli oikein hyvä kaivo, lähde.

Ilmeisesti alueen suomenkielinen nimi Vaskiluoto on jonkin sortin käännösvirhe, tai se ei ainakaan siis liity vaskimetalliin?

Mitä tietoa tästä on löydettävissä? Osaako kukaan kertoa asiasta enemmän?

Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com

VKA ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...