keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Kantakaupunki, autopaikat ja muuta
Asukasyhdistys on autopaikoista taittanut peistä aikaisemmin ainakin kaksi kertaa. Tuloksetta. Kaupungin päättäjät ovat sensijaan suuressa viisaudessaan langenneet rakennusliikkeiden ja muiden seireenilauluihin. Kaupunkirakenteeseen hyvin sijoittuva pysäköintitaloverkosto on rikottu. Pikarahaa kaupunki on saanut. Pysäköintiongelma on synnytetty. Kaupungissa on surutta toimittu omien päätösten vastaisesti. Eli kaupunki on tehnyt ja tekee päätöksiä sitoutumatta niihin. Poikkeamisia voimassa olevista päätöksistä ei perustella. Poiketaan vain.

Yleiskaavassa kantakaupungin elävänä pitämiseksi ei ehdotuksia ole. Eikä analyysejä kehityksen suunnasta. Laitamille on sensijaan piirretty jättiliikkeitä ja muuta, joka siirtää painopisteet periferiaan. Kantakaupunki kärsii. Pian keskusta on kevyttä kamaa, ellei "tehdä jotain". Tarvitsemme ainakin yhden tasavertaisen kumppanin kitumarketille keskustaan. Ja paljon pieniä putiikkeja, joita meillä ei ole juuri ollenkaan. Myös keskustan viihtyisyys ja vetovoimaisuus kaipaavat kohentamista. Puille ja pensaille, kulttuurille ja huvittelulle, työlle ja levolle, elämälle on annettava tilaa ja mahdollisuuksia. Arkitoimien sujuvuus on valttia. Luoville, villeillekin ideoille saa olla tilaa. Ruotsinkielen imago on saatava käännetyksi plussan puolelle. Temppu sinänsä! Mustasaari on nyt kuristava kielirengas. Valitettavasti. Ei tarvitse kovin kauas maakuntiin mennä, kun Vaasaa pidetään ruotsia puhuvana kaupunkina. Kivihaalle ja muille pitää kantakaupungissa olla vastavoimia ja vetovoimaista erilaisuutta.

Päätöshistoriasta näkyy vähättely pysäköinnin suhteen virkamiestenkin joukossa. Valtuuston palauttama pysäköintiselvitys valmistuu lopullisesti vasta kuudessa vuodessa v.2007 kh:n hyväksymänä. Ja jää siihen, tulematta enää valtuustolle! Päätöksiä valmistellaan, mutta kesken jäävät. Tehtyjä päätöksiä ei panna toimeksi. Kuntalaisten aloitteet jäävät pöytälaatikoihin. Aika hoitaa. Päätöksenteko ja muu kaipaa myös ravistelua.

Luonnon ja rakennetun ympäristön etu on aina yksityistä etua tärkeämpi. Se on monasti yhteiskunnankin etua tärkeämpi. Julkisen vallan on pidettävä rahanvalta kurissa. Asiantuntijavaltaankin on suhtauduttava kriittisesti. Yksityistä etua on niin helppo asiantuntijana ajaa. Sitä on tehtykin. Erityisesti valtakunnan tasolla.

Vuodatukseni loppuu tähän tällä kertaa. 7.1.2014 kello 23.12

jiivee

Tämän päivän motto: politiikan mylly on sattumanvarainen.Kuva: jv

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...