lauantai 18. tammikuuta 2014

Vielä ehtii


Kuva: AN. Tikanojan taidekodin Linnan aarteet -näyttelyssä on esillä mm. presidenteistämme tehdyt patsaat.

Tänään lauantaina Tikanojan taidekodissa oli väkeä ruuhkaksi asti, kun vieraana oli Helsingistä saapunut Keisarillinen taidekokoelma -kirjan kirjoittaja FT Jukka Relas. Paljon kuvia ja tietoa sisältävä luento oli hienoa katseltavaa ja kuunneltavaa. Upeaa, että tällaista järjestetään.

Tikanojan taidekodin ylimpään kerrokseen vahtimestarit ovat kantaneet Suomen tasavallan kaikkien entisten presidenttien pronssiset muotokuvat. Talossa kun ei ainakaan vielä ole hissiä, eli aikamoinen työ on taulujen ja patsaiden kanssa totta tosiaan tehty!

Siinä he ovat, Kekkonen yksin toisella seinustalla, ja kaikki muut entiset presidenttimme vastakkaisella seinustalla. Olen syntynyt jo Paasikiven aikana. Kekkosen kausi kesti neljännesvuosisadan, koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan. Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen presidenttikaudet ovat hyvässä muistissa. Aikaa, vuosikymmeniä on ”juostu läpi”, siltä ainakin nyt tuntuu, työelämässä ja ehkäpä myös perheen kanssa ja ihan omissa tekemisissäkin. Matka 50-luvun puolesta välistä tähän päivään on aikamoinen matka myös Suomen historiaa.

Linnan aarteet -näyttelyn koskettavin kohta onkin juuri tämä yläkerran sali, jossa myös omakohtainen historia ikään kuin astuu mukaan taideteosten tiivistunnelmaiseen patsaiden vuoropuheluun, tuttujen katseiden ja ilmeiden, aatteiden ja arvojen pitkään juoksuun. 

Varsinainen Linnan aarteet, taidetta Presidentinlinnasta -näyttely esittelee erittäin hienoja tauluja, joita on todennäköisesti mahdotonta enää tämän jälkeen päästä näkemään, muuta kuin kirjojen kuvissa, ja presidentin uuden vuoden puheen taustana.

Linnan aarteet kostuu kahdesta merkittävästä kokoelmasta, joista keisarillinen taidekokoelma esittelee autonomian aikana hankittuja mestariteoksia, ja toinen osa Ateneumin itsenäisyyden aikana Presidentinlinnaan tallettamia merkittäviä taideteoksia.

Helsingissä Ateneumissa olleen Linnan aarteet -näyttelyn jälkeen Vaasa ja Tikanojan taidekoti sai ainoana museona koko Suomessa kunnian esitellä näitä teoksia yleisölle. Tätä voitaneen pitää lähes uskomattomana suorituksena, jota meidän vaasalaisten tulee todella arvostaa.

LINNAN AARTEET
taidetta Presidentinlinnasta
2.11.2013 – 16.2.2014,
avoinna tiistai – sunnuntai, 12 – 17.

TIKANOJAN TAIDEKOTI, katso nettisivuilta vielä tulossa olevat näyttelyn esittelyt ja taidetreffien ajankohdat, esitelmät, aukioloajat ym.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...