maanantai 6. tammikuuta 2014

En arvannut


Kuva AN. Tammi Tammisaaresta.

Kuvasin yllä olevan metsän ja hienon puun viime kesänä Etelä-Suomen reissullamme. Kuvaa ei ole muokattu mitenkään muuten kuin lisäämällä teksti. Tammisaaressa on valtavan hienoja luontoalueita, kasveja, metsiä, yksittäisiä puita. Metsissä tunnelma on aivan erilainen kuin missään muualla Suomessa.

Tämäkin vanha puu tuntui suorastaan ”laulavan onnesta” lähellä olevan vanhan kartanon ja kulttuurikohteen puolesta. Meidän ihmisten ja luonnon toinen toisiamme kunnioittava yhteiselämä on mahdollista!

En kesällä arvannut, että täällä koto Vaasassakin käy näin, että puolen vuoden kuluttua ”laulan puolesta puiden”.
Kuva: AN. 6.1.2014.

Vaskiluodon Niemeläntien varrelle, metsään ja virkistysalueelle on tehty levikealue. Tien varrelta on kaadettu myös melkoisesti puita, perusteluina metsänhoidolliset toimet, ja kuntoradan käyttäjien toiveet. 

Asukasyhdistyksemme hallitus ottaa kantaa asiaan torstaina 9.1. Perehdymme tapahtumiin saatavissa olevan tiedon perusteella.

Kyseessä oleva aluekin peittynee kohta lumen alle, mutta herää eloon keväällä, toivottavasti yhtä monimuotoisena kuin tähän asti. Odotettavissa on, että Vaasan yleiskaavaa 2030 koskevat valitukset ratkeavat piakkoin, ainakin vuoden 2014 aikana.

Niemeläntien metsän puoleiseen alueeseen liittyy hyvin vahvoja ristiriitoja. Vaikea yhteen sovitettava eturistiriita on erityisesti todennettujen luonnonsuojelullisia arvoja puolustavien ja kerrostalojen rakentamista vaativien tahojen välillä. Tästä syystä nyt tehtyjen toimien ajankohta on saanut monet hämmentymään. On kyselty mikä kaava on alueella voimassa, ja mitä se sallii?

Karvas, kirvelevä totuus on, etteivät kasvit, puut puhu puolestaan. Harvinaiset kasvillisuusesiintymät, myös nyt Vaskiluodon metsässä, huutavat meitä ihmisiä apuun, ”laulamaan”, puhumaan, kirjoittamaan niiden puolesta!

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...