tiistai 16. huhtikuuta 2013

Valituksia korkeimpaan hallinto-oikeuteen


Kuva: AN. Sarjasta vuodenkierto.

Tämä teksti on julkasitu myös Pohjalaisen mielipidekirjoituksena 17.4. 2013, ja on luettavissa myös vaasalaisia.info -sivustolla.

Vaskiluodon kaupunginpuoleinen metsäalue on kaupungin omistuksessa, ja siksi se on ollut houkutteleva kohde niin poliittisille päättäjille kuin myös, tämä on kaikkien tunnustettava, rahantekomahdollisuudet tunnistaville rakennuttajille. Kohteen muuttaminen osittain asuntotuotantoon ei ole ollut eikä ole helppoa.
Kukaan eikä mikään taho ei voi pelkillä omilla haluillaan perustella edes omistamallaan maa-alueellaan mitä sille tulisi tehdä. Lait ja säädökset ovat monestakin syystä olemassa olevaa turvaavia, säilyttäviä.

Vaskiluotoon on tehty erilaisia kaavoja reilusti yli sadan vuoden ajan. Satamanalue varastotiloineen ja yritysalueineen on muuttunut luontevasti ajan tuomien vaatimusten mukaan. Vaasalle elintärkeä merenkulku on onnistuneesti pystytty turvaamaan. Tämä on erinomainen asia.

Vaskiluodon kaupunginpuoleinen ranta-alue on myös muodostunut veneseurojen ylläpitämien moottori- ja purjeveneiden mallikelpoisiksi satama-alueiksi. Niemenkärjessä oleva leirintäalue on tuonut alueelle suuret määrät tyytyväisiä turisteja ihailemaan ja myös kiittämään kaupunkimme kauneutta ja palveluja.

Metsäalue Vaskiluodossa sen sijaan jää useimmalle vain satunnaisesti Vaskiluodossa vierailevalle merkityksettömäksi ”ryteiköksi”, ja joillekin siis myös potentiaaliseksi taloudellisesti hyödynnettäväksi raakamaaksi. Tällöin unohdetaan, että jo yli satavuotisen Nikolainkaupungin / Vaasan kaupungin kaavoitusprosessin kuluessa metsälle on annettu monenlaisia kaavamerkintöjä turvaamaan alueen pitämistä luonnontilaisena / virkistyskäytössä / suojeltavana alueena jne.

Prosessissa oleva Vaasan yleiskaava 2030 on ko. Vaskiluodon metsäalueen osalta hyvin samansuuntainen kuin alueella edelleen voimassa oleva Vaskiluodon osayleiskaava. Lukuun ottamatta siis sitä seikkaa, että metsäalueesta halutaan nyt ottaa alueet Niemeläntien varresta, kuten nykyinen leirintäaluekin, asuntotuotantoon.

Tämä vaatimus hämmästyttää suuresti, kun tiedossa on, että vuosikymmenten saatossa alue on määritelty tärkeäksi luontoalueeksi, ja erityisesti kaupungin puoleisen rannan asukkaille heidän lähivirkistysalueekseen. Aluetta käyttävät myös kaupungin koulut, monet yhdistykset ja seurat, siellä olevalla kuntoradalla käy erittäin paljon väkeä talvet kesät. Alueella on myös todennettu luonnonsuojelun kannalta merkittäviä kasvi- ja eläinlajeja.

Vaasan kaupungin hallitus on kokouksessaan 8.4.2014 valitettavasti päätynyt valittamaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, koskien ensisijaisesti juuri tätä vaatimusta saada rakentaa Vaskiluodon metsään Niemeläntien varteen ja leirintäalueelle tulevaisuudessa kerrostaloja.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry on tunnetusti ollut Vaskiluodon metsän puolesta koko 20-vuotisen toimintansa ajan. Aiomme olla tätä edelleen. Hallituksemme kokous on päätynyt uudistamaan Vaasan hallinto-oikeuden 14.3. hylkäämät valituksemme, eli myös yhdistyksemme on jättänyt vaatimukset korkeimman hallinto-oikeuden tutkittavaksi.

Aimo Nyberg, VKA ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...