tiistai 2. huhtikuuta 2013

Linja-autoaseman aukion alue

Kaupungilla, tai pitäisikö sanoa Vaasan kaupunkisuunnittelun virkamiehillä, on nyt selkeästi uudenlainen ote linja-autoaseman aukion suunnittelussa.

Tälle entiselle linja-autoaseman korttelille oltiin vielä jokin aika sitten tekemässä mammuttimaista kauppakeskusta Spondan kanssa. Hanke ajautui karille. Kaikkia syitä hankkeen kaatumiseen ei varmasti ole julkisuuteen kerrottu, mikä on tietysti aivan ymmärrettävää.

Merkittävä hidaste, ongelmakin, Vaasan keskustaan ideoitujen rakennusprojektien etenemiselle on viime vuosina ollut kaavoitustilanne. Voimassa on vanha osa-yleiskaava, ja siinä on luonnollisesti esim. linja-autoaseman kohdalla ihan muut kuin kauppakeskuksen mahdollistavat kaavamerkinnät. Uutta, Vaasa 2030 yleiskaavaa on jouduttu odottamaan kovin pitkään. Toiveikkaana voidaan olla taas, uusi yleiskaava saanee lainvoiman, piakkoin – ellei siis valituskierre edelleen jatku jonkun tai joidenkin toimesta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asukasyhdistyksemme oli yksi niistä tahoista, joka kritisoi aikaisempaa Spondan kanssa tehtyä yhteistyöhanketta, ja sen tuloksena syntynyttä mammuttimaista koko korttelin täyttävää, yksipuolisesti kauppakeskuksena toimivaa ideaa. Nyt näyttäisi siltä, että tällä ”toisella kierroksella” olisi mahdollisuus parempaan. Olennainen muutos on tapahtunut myös siinä, että nyt kaupunkilaisia toivotaan mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan mielipiteillään siihen millaiseksi tämä merkittävä hanke kaupunkikuvallisesti ja toiminnoiltaan muotoutuu. Toivoa sopii, että myös asiaa koskeva päätöksenteko sujuu päättäjien toimesta mallikkaasti.

Lainaus kaupungin kaavoituksen sivulta:

”Aloite kaavamuutokseen on tullut kaupungilta. Tavoitteena on luoda alueelle uusi urbaani keskustakortteli tärkeään julkisen ympäristön solmukohtaan. Tavoitteena on mahdollistaa keskustan kaupalliselle toiminnalle lisätilaa, eheyttää kaupunkikuvaa, lisätä keskustan elinvoimaisuutta sekä laajentaa ydinkeskustan kaupallista kiinnostavuutta linja-autoaseman aukion alueen ja kauppatorin välille. Muutoskorttelin naapurialueille ollaan kaavoittamassa merkittävästi asutusta lisää, joten kaavamuutoskortteli toimii uusien asukkaiden lähipalvelujen paikkana mutta myös kaupunginosan keskuksena. Pelkästään Klemettilä pohjoisen alueelle on tulossa 3000 uutta asukasta mutta keskustastrategian mukaisen täydennysrakentamisen kautta Klemettilässä radan itäpuolisen alueen asukkaiden määrä kasvaa noin 7000 asukkaalla. Kaava toteutuessaan mahdollistaa ensimmäisen merkittävän rakennushankkeen, jolla keskusta laajenee radan yli. Kortteliin voisi sijoittaa musiikki- ja kongressitiloja, kaupan tiloja, julkisia palveluita ja kohtaamispaikkoja. Korttelin suunnittelussa tulee huomioida alueen aukiomainen historia ja toiminta julkisena tilana mm. identiteettiä luovan aukion ja ympäristön houkuttelevan laadun kautta.”

Hyvin kirjoitettu! Myös se, ettei asuntoja ko. kortteliin tule, on perusteltu vakuuttavasti.
Toivottavasti kuitenkin kohteesta saadaan monipuolisempi kuin vain pelkkä kauppakeskus.

Asiasta kuullaan lisää TORSTAINA 4.4. klo 17 – 19 kirjaston Draamasalissa.

Tilaisuuden ohjelma

klo 17:00 Tilaisuuden avaus Teknisen toimen johtaja Markku Järvelä
klo 17:10 Keskustastrategiatyön esittely projektipäällikkö Marketta Kujala
klo 17:30 Entisen linja-autoaseman aukion alueen suunnittelu, tavoiteasettelu, otakantaa –sivusto
vs. kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso
klo 18:00 Keskustelua
klo 18:50 Yhteenveto ja tilaisuuden päätös

Toivoa sopii, että mahdollisimman moni vaasalainen kokee tärkeäksi osallistua tähän torstain tilaisuuteen!Kuva: AN. Tämä Kasarmin alueella ollut nostokurki oli rakentamassa neljässä vaiheessa noussutta ympyrätaloa, Kompassia. Valmista alkaa pian olla tämän kohteen osalta.

Vaasassa riittää, muunlaisista puheista huolimatta, riittävästi toteutuvia asunto- ym. rakennuskohteita vuosiksi ja vuosikymmeneksikin. En käy niitä tässä luettelemaan, suunnitelmia on usealla alueella, myös keskustaan kuuluvissa kortteleissa ollaan jo kaavoituksenkin suhteen hyvin pitkällä.

Päättäjien ja kaavoittajien toivon tämän hyvin ymmärtävän. Ei siis kannata murehtia edes Vaskiluodon metsän jättämistä nykytilaan. Mielestäni on tarpeetonta heittää parhaita namupaloja (ensisijaisesti omia etujaan ajaville) rakennusfirmoille, jotka kyllä osaavat olla varaamassa itselleen kaiken mahdollisen ja mahdottomankin. Minusta on kokoajan tuntunut käsittämättömältä, että voidaan vaatia kaavamuutoksia siihen suuntaan, että jo olemassa olevia viheralueita, virkistysalueita, ym. luontokohteita muutettaisiin yksityisiksi asunnoiksi, pihoiksi ja parkkialueiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...