torstai 11. huhtikuuta 2013

Katujen puhdistus on käynnissä


Kuva: AN, 14.4.2012

Linkki ilmanlaatu.fi

Viime vuoden tapaan olen taas saanut yhteydenottoja keskusta-alueen asukkailta KATUPÖLY asiassa.

Tilanne on todella viimevuotistakin pahempi.
Sääolosuhteet ovat merkittävä selittävä tekijä, toinen oikeasti tilannetta pahentava seikka on se, etteivät taloyhtiöt hoida velvoitteitaan, ja puhdista pihojaan ja jalkakäytäviä riittävän ripeästi.

Uusia keinoja tarvittaisiin, ettei sama toistu joka vuosi! Olisikohan taloyhtiöiden siivousintoa millään parannettavissa jonkinlaisilla sakoilla tai muilla sanktiolla? Jollain taholla tulisi olla mahdollisuus ainakin antaa huomautuksia tällaisesta muiden terveyttä vaarantavasta, edesvastuuttomasta piittaamattomuudesta.

Toki on niin, että meidän asukkaiden tulee itse olla vaatimassa omilta taloyhtiöiltä reippaita toimia heti kun se on mahdollista. Pihojen ja jalkakäytävien puhdistaminen on ammattilaisten työtä, eikä esim. lehtipuhaltimia saisi sallia keskustan alueella lainkaan. Työ aina maksaa, mutta huhtikuun mittainen pölypiina on täällä keskustassa asuville liian kova kärsimys!

Viime vuonna soitin mm. Elyyn, ja sain kehotuksen ottaa yhteyttä kaupungin toimeenpanevaan työnjohtoon. Sieltä minulle vakuutettiin uskottavasti, että kaikki mahdollinen tehdään, ja että keskusta on prioriteettilistan kärjessä. Vaasanpuistikkoa, jolla lisääntynyt rekkaliikenne todella aiheuttaa vakavia ilmanlaatuongelmia, puhdistetaan niin hyvin kuin pystytään. Koneet ovat suuria, ja puhdistus tehdään veden kanssa harjaten. Pysäköidyt autot joudutaan kiertämään, ja tosiasia on, että yksityisiltä pihoilta ja kujiltakin tulee uutta pölyä ja hiekkaa kunnes luonto alkaa vihertyä, ja sateiden jälkeen maa ja puiden vehreys taas alkavat sitoa itseensä ilman epäpuhtauksia.

SAATUA ASUKASPALAUTETTA

”Juuri se, että nuo rekkaväylät, ensimmäisinä Vaasanpuistikko ja Koulukatu, nämä keskeiset asuntokadut, pitää saada erikoiskäsittelyyn heti!”

”Eihän nyt ole pitkään aikaan enää ollut lunta maassa, ja päivät plussalla, kyllä nuo väylät voidaan hoitaa vaikka pitkin talvea hieman eri tavalla. Joku hinta tästä rekkarallista pitää maksaa, ellei sitten tosiaan vaikka se että estetään koko läpiajo, ainakin ja vähintään 22-07 väillä.”

”Asia osataan hoitaa monissa muissa kaupungeissa, niin miksei täällä. Tukholmassa on pantu nastakielto tietyille kaduille, ei tämä sen kummempi asia ole.”

 ”Kaupungilla on vastuu ja sanansa sanottavana miten liikenne järjestellään ja miten ympäristöä hoidetaan.”

Ratkaisuja pitää etsiä tulevia vuosia varten.
Poikkeuksellisen vaikeat vuodet kun tuntuvat vaan toistuvan vuosi toisensa perään. Tänä talvena on hiekoitettu poikkeuksellisen paljon, ja kevät myöhässä, tuulet nostattavat pölypilviä, ei ole tullut vettä taivaalta, eli ongelma on tänä vuonna tosi paha, ennätyksellisen huono. Keneltä löytyy tahtoa ja kykyä asiantilan parantamiseen?

Rekkaliikenteestä vielä
Rekkaliikenne on kuulunut ja tulee aina kuulumaan Vaskiluotoon. Tiet ovat julkisia, ja Vaasa ja Vaasan satama on merkittävä reittiyhteys Eurooppaan. EPV:n tuoma rekkaliikenteen lisäys sen sijaan on harmillinen asia. EPV on Vaskiluodossa ja meren äärellä siksi, että hiiltä on sinne tuotu vuosikymmenet laivoilla. Nyt on siirrytty myös biopolttoaineen käyttöön, turvetta ja puuhaketta kuljetetaan kumipyörillä, ja valitettavasti se joudutaan tekemään ajamalla Vaasan keskustan läpi. Kuljetusten siirtäminen rautateille ei ilmeisesti nykyhinnoilla ole kannattavaa, sen sijaan mahdollisuus saada edullista biohaketta ym. polttoainetta ulkomailta tai kotimaasta laivarahtina tulee ottaa varteenotettavana vaihtoehtona huomioon, ja siis ratkaisuna vähentää oleellisesti rekkaliikennettä Vaasan keskustassa.

Asukasyhdistyksemme ottaa vastaan ideoita ja konkreettisia parannusehdotuksia tämänkin asian hoitamiseksi entistä paremmin. Jatkamme yhteydenpitoa kaupungin kanssa, asiassa kuin asiassa.
Kuva: AN. Onko myös niin, että puhdistustyöhön on liian vähän miehiä ja kalustoa? Työ on kovaa, vaatii ammattitaitoa. Työn tultua valmiiksi ikään kuin palataan ”normaalitilaan”, ja harva muistaa kiittää tehdystä työstä?

1 kommentti:

  1. Meillä myös asuinalueella juuri tehtiin katupesua. Näin, kun olivat itse toimessa, mutta olisi ollut silti mielenkiintoista nähdä homma alusta alkaen, miten hoituu esimerkiksi veden kuljetus. Meiltä ainakin kiitos ammattilaisille!
    https://www.metalproduct.fi/kuljetuspalvelu

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...