maanantai 29. huhtikuuta 2013

Hauskaa Vappua!Kuva: KK. Sateenkaari on symboli monelle asialle, erityisesti toivolle ja luottamukselle tulevaisuuden suhteen.

Näin Vapun kunniaksi lainaan SAK:n Palkkatyöläinen lehdessä 2 / 2013 olevaa tutkija Anu Kantolan artikkelia Politiikkaa leimaa luovuttaminen.

Anu Kantola: ”Luovuttamisen tunnelma ja voimattomuus leimaavat suomalaista politiikkaa. Poliittiset toimijat ovat alistuneet talousvallalle; elämme vaikeita aikoja, joille politiikalla ei voi tehdä mitään eikä kansalaisia haluta mukaan vaikuttamaan. Karrikoiden näin.”

”Minun mummoni pärjäsi kiertokouluopinnoilla, kasvatti lapsensa ja tässä jälkikasvu porskuttelee yliopiston dosenttina. Eli Suomi on noussut oikeasti vaikeista ajoista, joista ei historian valossa ole nyt kyse.”

”Pikemminkin kyse on poliitikkojen kädettömyydestä, luovuttamisesta talousmahdin edessä. Talous on ottanut isännän vallan, jonka edessä nöyrrytään saamattomiksi. Kansalaisia pitäisi houkutella tekemään jotain, vaikuttamaan. Kansalaistoiminnalla Suomeen ovat aikoinaan syntyneet ay-liike, työväenliike, osuuskauppaliike, siis ihmisten tekemisen tuloksena, Anu Kantola sanoo.”

Osuvasti sanottu! Edellä oleva kuvaa aika hyvin myös minun omia tuntojani, nyt Vappuna 2013.

Suomen kansalaisilla on perustuslaissa määritelty oikeus tulla kuulluiksi. Lainsäädäntö on kuulemisen osalta jälkeenpäin tarkennettu mm. kuntalakiin, hallintolakiin sekä uusimpana vuonna 2006 voimaan tulleeseen nuorisolakiin, josta hyvänä todisteena ovat nuorisovaltuustot.

Vaasassakin toimii nuorisovaltuusto, kuten 70 prosentissa Suomen kunnista. Viimeksi viime viikolla Vaasan nuorisovaltuusto järjesti keskustelutilaisuuden liikenteestä, bussiyhteyksistä.

Puhu Busseista! Tala om bussar! –tilaisuus oli hieno esimerkki siitä, millä tavalla asioita saadaan keskusteluun ja sitä kautta oikeasti myös eteenpäin. Tilaisuuden juontajat, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Calle Koskela ja vaikuttamisesta vastaava varapuheenjohta sekä paikallisliikennetyöryhmän puheenjohtaja Essi Jaakkonen olivat jakaneet nuorilta ennakkoon tulleet kysymykset viiteen kategoriaan; markkinointiin, bussilinjoihin, Vähänkyrön yhteyksiin, aikatauluihin ja asiakaspalveluun. Lopuksi yleisössä istuneet nuoret saivat kysyä – ja kysyttävää myös oli.

Paikalla olleilta olen kuullut, että tilaisuus oli hieno ja se myös koettiin tärkeäksi!

Suomen kunnissa ylintä päätösvaltaa käyttävät neljän vuoden välein valittavat kunnanvaltuustot. Näin se sanotaan lainsäädännössä! Valtuutettujen tulee olla tästä vastuusta tietoisia, ja kantaa valtuutetun velvollisuutensa kunnialla, oman arvonsa tuntien, vahvoina ja määrätietoisina. Tämä ei mitenkään ole ristiriidassa sen kanssa, että hyvät valtuutetut ovat myös herkkiä kuulemaan kuntalaisia, laajalti erilaisia näkökantoja huomioiden, eikä vain oman puolueensa tai taustaryhmänsä vaatimuksia. Pitkään kunnallisessa politiikassa pysyvät ja viihtyvät valtuutetut ovat juuri tällaisia, laaja-alaisia ja kokonaisuuksia ajattelevia, koko kaupungin parasta ajavia naisia ja miehiä. Monet ovat jaksaneet politikoida eli hoitaa yhteisiä asioita vuosikymmenten ajan.

Vappuna on hyvä hetki kiittää kaikkia kuntapoliitikkoja, ja valtakunnan tason päättäjiäkin, ihan jokaisesta puolueesta! Kiitokset olette ansainneet. Ilman teitä ei Vaasassa eikä Suomessa, ei Euroopassa, eikä valtaosassa nykymaailmaa olisi demokratian pelisääntöjä noudattavaa ihmisten välistä rauhanomaista vuorovaikutusta.

Demokratialle ja sen eteenpäin menolle ei mielestäni ole olemassa vaihtoehtoja.

Haluan toivottaa kaikille hyvää, hauskaa Vappua!

Vaasan Vapunaaton ja Vapunpäivän ohjelmasta löydät tietoa  TÄÄLTÄ

Myös autot ja erilaiset menopelit kuuluvat perinteisesti Vaasassa Vapun katukuvaan! Toivotaan, että sää suosii meitä kaikkia, mitä sitten haluammekin Vappuna tehdä.


Kuva: AN, 1.5.2012. Myös autokulkueita riittänee taas tänäkin vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...