Kuva: AN. Vesipesurilla hiekan ja pölyn puhdistusta taloyhtiön pihalla 13.4.2013
Kuluneella viikolla Vaasan ilmanlaatuarvot olivat valtakunnan heikoimpia, punaisella mentiin usean päivän ajan. Tämänpäiväinen sade on helpottanut tilannetta selvästi.
Katso linkki ilmanlaatu.fi
Jotain tarttis tehrä, tuleviakin vuosia ajatellen!
Kaupungilla on totta kai kaikkea mahdollista ja mahdotontakin mietitty asiantilan parantamiseksi, näin on tehty teknisen toimen johtoa myöten. Valtavan siivousurakan toteuttava työjohto ja työntekijät, toimivat annettujen resurssien ja ohjeiden puitteissa, ajoittain myös kovan ”yleisöpaineen” alla. Jokainen meistä kun haluaisi, totta kai, omat alueet kuntoon mahdollisimman pian.
Asiaa ei ainakaan huononna se, että jokainen tekee asian eteen nyt oman osansa, ja niin hyvin ja ripeästi kuin pystyy. On edesvastuutonta piittaamattomuutta omasta ja erityisesti muiden terveydestä, jos vaan syyttää muita asiantilasta, eikä ole itse valmis ottamaan myös vastuuta omasta lähiasuinalueestaan!
Itselleni tulee ainakin mieleen tällaista:
ASUKKAAT: Talvihiekoitus on mitoitettava sellaiselle tasolle, että liukastumisvaara on pieni, mutta hiekka on myös poistettavissa nopeasti ja helposti heti kun se on mahdollista. Lehtipuhaltimia ei saa kaupunkien keskusta-alueella käyttää hiekanpoistamiseen, vaan on aina käytettävä vesipesureita. Talviaikaan vanhempien ikäluokkien suosimia kenkiin kiinnitettäviä liukastumisen estolaitteita kannattaa suosia.
Jos taloyhtiön hallitus ei ajoissa osaa tai halua hoitaa pihojen puhdistamista hiekasta ja pölystä, esim. säästösyistä, voivat asukkaat tehdä ainakin osan työstä aina myös yhteisvastuulla eli talkoilla.
Siis ellei muuten onnistu, niin vaikka TALKOILLA OMAT PIHAT JA JALKAKÄYTÄVÄT PUHTAIKSI!
Huhtikuun puolesta välistä alkaen ja Vappuun mennessä toimeen tulee ryhtyä. Äitienpäivän aikoihin alkaa maa ja puut jo vihertyä kunnolla, silloin luonto hoitaa jo loput hommat.
TALOYHTIÖT: Hallitusten jäsenten tulee tietää vastuunsa ja velvoitteensa, ja myös toimia määräysten mukaisesti. Pihojen autopaikat, jalkakäytävät, ja joissain paikoin varmaan myös kaduilla olevat alueen asukkaiden autojen paikat pystytään kyllä puhdistamaan. Ellei tämä onnistu yhdellä harjakoneen käynnillä taloyhtiön vastuualueella, niin homma on tehtävä niin monta kertaa, että puhdasta varmasti on.
KAUPUNKI: Kaupungilla on päävastuu katualueiden hoidosta ja siis puhdistuksestakin. Jollain kaupungin virkamiestaholla tulee olla myös vahva vastuu ja kyky ohjata sekä valvoa yksityisten kiinteistöjen tekemää pihojen, jalkakäytävien ja niille kuuluvien katuosuuksien puhdistuksen laatua. Onko Vaasalla tällaista toimintaa, siitä en ole varma?
Muiden kaupunkien kokemuksia kannattaisi ottaa selville. Tässä suhteessa Vaasa voisi myös pyrkiä maan parhaimmiston joukkoon!
Erityinen toive vielä kaupungille: EPV:n kanssa on etsittävä keinoja kaupungin läpiajavan rekkaliikenteen vähentämiseksi, esim. pahimpana pölykuukautena eli huhtikuussa rajoitettaisiin rekkojen määrää ohjaamalla osan rekoista kiertämään Sundomin kautta. Tai kuljetukset voisi siirtää pois kumipyöriltä. EPV ei ilmeisesti halua siirtyä rautatiekuljetuksiin, ainakaan näillä VR:n tariffeilla, sen sijaan on toivottavasti mahdollista harkita myös laivakuljetuksia. Biopolttoainettakin on hiilen tapaan saatavilla ulkomailta ja kotimaastakin satamien kautta.
Vaasan Satamatie, eli tieyhteys Vaskiluodon satamasta Sundomin kautta lentokentän viereen rakennettavalle logistiikkakeskukselle on tulevaisuuden ratkaisu, jota on Mustasaaren kunnan kanssa ajettava eteenpäin ponnekkaasti. Hanke on saatava etenemään valtion tiehankkeiden listalla.
Resurssit, eli koneet laitteet, miehet jne. Missään tapauksessa tähän huhti- toukokuun suureen ruljanssiin varattuja rahoja ei saa tulevina vuosina vähentää. Viime vuosina jokakeväinen valitus on oman kokemukseni mukaan vain yltynyt. Syitä on myös vaikeissa talviolosuhteissa, ja lisääntyneessä liikenteessäkin, mutta huolestuttavaa on se, ettei toimivia ratkaisuja ole kovin helpolla löytymässä.
Toimeenpaneva työnjohto ja työntekijät, onko heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään, parannusehdotuksiaan kuunneltu? Uskoakseni näin on, toivon kuitenkin, että tämän vuoden kritiikki johtaisi nyt uudenlaiseen konkreettisia toimia etsivään ja löytävään yhteistyöhön mahdollisen monen osapuolen kesken.
Katso vielä linkki: Katupölyn vähentäminen kiinteistön hoidossa / kaupungin ohjeistus
Kuva: AN. Vesipesurilla hiekan ja pölyn puhdistusta 13.4.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti