lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kantakaupunkilaisten virkistysalue on Vaskiluodossa


Pohjalaisen yleisönosastoon oli joku 27.3.-13 kirjoitellut muutamia hiukan nyrjähtäneitä väitteitä Vaskiluodon merkityksestä vaasalaisille: “Virkistysalueita riittää joka kaupunginosaan...Vaskiluodon pöpelikkö pitäisi käyttää rakennusmaana...saaristo lisää suuresti asukkaiden vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ...jne.”

Olin pääosan 1960-lukua nuorena arkkitehtina asemakaavatöissä Erik Kråkströmin toimistossa. Vaasassa kuten monessa muussakin kaupungissa oli rakennustoiminta sodan jälkeen kiihtynyt ja rakennusfirmat tietysti halusivat rahaa eli tonteilleen mahdollisimman korkeita ja paksuja talomöhkäleitä. Näitä oli kyllä jo 1910-luvulla Berliinin mallia seuraten muutama hyvin suunniteltu ehditty rakentaa (Hartmanin talo, Wasaborg, HOP) mutta nyt tilanne oli uusi ja toteutukset kömpelöitä. Valtuuston poliitikotkin tajusivat vanhentuneiden liian suurien rakennusoikeuksien vaarat ja asemakaava päätettiin “saneerata”. Työ tilattiin arkkitehtitoimistolta Erik Kråkström - Ahti Korhonen. Erik oli kuullut että olen entinen vaasalainen ja houkutteli mukaan tähän työhön.

Vuosien mittaan osallistuin sitten lukuisiin asemakaavatoimikunnan kokouksiin, joissa usein toistuva fraasi oli: “Vaasassa ei tarvita puistoja ja virkistysalueita, koska kaikilla on mökki ja vene”. Mutta “kaikki” tarkoittaa kyllä vain pientä osaa asukkaista ja tuskin ne omistajatkaan ajavat veneellä päivittäin rantatontilleen hölkkäämään – joka terveyden säilyttämiseksi ja yhteiskunnan sairaanhoitokulujen vähentämiseksi on tarpeellista. Kantakaupungissa asuvien ainoa lähivirkistysalue on pieni vajaa neliökilometrin kokoinen Vaskiluodon metsä. Muissa kaupunginosissa tai Lutherin Korsholmassa asuville se tietysti on samantekevä ja saisi kadotakin. Ehkä sopiva grynderi tarjoaisi pientä lahjustakin luonnon tuhoamiseksi?

Yhdessä asiassa olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Satama on tarpeellinen, mutta muuta toimintaa, teollisuutta ja etenkin rekkaterminaaleja on rakennettu vääriin paikkoihin. Vaskiluodossa voisi olla asutustakin mutta oikeissa paikoissa eli rekkaterminaalien tonteilla ja etelärannalla täytemaalla. Tein Kantakaupungin asukasyhdistyksen nimissä vuosia sitten vastaehdotuksen Niemeläntien kerrostaloille. Kun Sundomin lahti hiljalleen maatuu, olisi eteläranta vähitellen sopiva niille houkutteleville ranta-asunnoille. Suomen toiseksi parasta leirintäaluetta Vaskiluodon pohjoiskärjestä ei kannata häätää saviselle täytemaalle mutta asuntokortteleita tänne voidaan kehitellä. Emme tosin vieläkään ole saaneet kaupungilta vastausta kansalaisaloitteeseemme.

Asko Halme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...