keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Tässä oli ...Kuva: AN, 13.10.2012 klo 18.15 Rauhankatu 15

Kaupunkikuva muuttuu, elää elämäänsä, yötä päivää. Kehitys kehittyy, sanotaan. Mikään ei ole ikuista, eikä säily entisellään loputtomiin.

Oliko tässä vielä pari viikkoa sitten puutalo?

Oli.

 

Kuva: Asko Halme. Lokakuun alku 2012, Vaasa ENNEN ja…

 

Kuva: Aimo Nyberg. 13.10. 2012, … Vaasa NYT

Tällä Rauhankatu 15 sijainneella ns. Iiriksen talolla oli purkulupa voimassa. Purkuluvan oli hakenut ja saanut Asunto-osakeyhtiö Asunto Oy Kauppapuistikko 18.

Kaksikerroksinen puurakennus Rauhankadun varrella oli rakennettu 1911. Sen lähiympäristö eli talon entinen piha oli ollut jo pitkään parkkipaikka-aluetta. Rakennuksen alakerrassa oli myymälätilat ja yläkerrassa asunto. Vuonna 1969 tehdyt muutokset oli kuitenkin muuttanut rakennuksen alkuperäistä ulkonäköä.

Vaasan valtuuston viime vuoden lopussa hyväksymän yleiskaava 2030 mukaan koko kortteli on muuttumassa merkittävästi. Asukasyhdistyksellämme on vuosien varrella ollut mahdollisuus lausua mielipiteitä tästäkin kohteesta. Koko isompaa korttelialuetta koskevissa lausunnoissamme olemme kiinnittäneet huomiota lähinnä Wasaborgin ja sen viereen tulevien rakennusten tehokkuuslukuihin, alueen parkkitilajärjestelyihin, Folkhälsanin uudisrakennusten ja Raastuvankadun puoleisten säilytettävien ja kunnostettavien puutalojen puolesta puhumiseen, emmekä ole katsoneet mahdolliseksi ryhtyä ”vastustamaan kehitystä” eli ryhtyä vaatimaan tämän Iiriksen talon säilyttämistä.

On hyvä todeta myös mitä Pohjanmaan museo tästä puutalosta lausunnossaan sanoo: (Lainaukset 4.11.2011 annetusta lausunnosta)

”Pohjanmaan museon ja Vaasan kaupunkisuunnittelun julkaisemassa Rakennusperinneselvitys II:ssa vuodelta 2000 rakennuksella ei ole todettu olevan rakennushistoriallisia tai maisemallisia arvoja, eikä sitä ole suositeltu suojeltavaksi kaavassa. Puurakennus edustaa vuosisadan alussa pienpiirteistä liikekiinteistöä puutalomiljöössä ja rakennuksessa on nähtävissä historiallisia kerroksia.”

”Puurakennus halutaan huonokuntoisena purkaa. Ensisijaisesti museo toivoo, että rakennus voitaisiin säästää kaupunkikuvan ja tilanmuodostuksen kannalta.”

”Verrattuna ympäröivään rakennuskantaan rakennus antaa lisäarvonsa kerrokselliseen kaupunkikuvaan sekä kertoo alueen entisestä liiketoiminnasta. Rakennussuojelun edellytyksiä rakennus ei kuitenkaan täytä. Museon näkemyksen mukaan on kuitenkin suositeltavaa säästää rakennusta jos mahdollista, vaikka siirrettyinä sopivaan kohtaan purkamisen sijaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...