keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Siilot

Oulussa SOK:n vanhat viljasiilot on nyt saatu kaadettua. Ne sortuivat valtavan ryminän kera sunnuntaina. Oulun siiloja yritettiin kaataa räjäyttämällä kymmenen kertaa. Ensimmäinen räjäytys tehtiin viime viikon torstaina. Uutisten mukaan siilojen kaatumista oli seuraamassa suuri väkijoukko, joka puhkesi aplodeihin, kun kaato vihdoin onnistui.

Vaasassa entisen Höyrymyllyn siilojen kohtalo on vielä auki. Teollinen toiminta loppui 1990-luvulla, ja siilot ovat sen jälkeen olleet Vaasan kaupungin omistuksessa (1992 – 2002 VOASin omistuksessa, tarkoitus oli rakentaa siiloihin 160 kpl opiskelija-asuntoja). Kaupungin kaavoituksen kohteeksi tämä kaupunginranta-alue on tulossa vasta lähivuosina. Sitä ennen tuskin minkäänlaisia päätöksiä tullaan tekemään.

Vaasan siilot ovat ”unohtuneet” paikoilleen. Tai niistä ei enää jakseta puhua. Kuntavaaliehdokkaatkin ovat olleet asian suhteen ihmeen hiljaa. En oikeastaan tiedä toistaiseksi muiden kuin Manu Korkmanin (kok.) ottaneen kantaa, hän toivoo siilojen purkua (Pohjalainen 15.10.2012, mielipidekirjoitus).

 

Kuva: AN, 11.9.2011 Vaasan viljasiilot, 18 betonibunkkeria, korkeus 45 m.

Siiloihin suhtaudutaan vaasalaisten keskuudessa joko välinpitämättömästi, eli eivät ne siinä haittaa, vaikka eivät ne kovin kauniitakaan ole, - tai sitten ollaan vahvasti puolesta tai vastaan.

Vaasan siilot ovat nykyään asemakaavassa suojeltuja. Tämä tarkoittaa, että omistajan eli kaupungin on pidettävä huolta niiden kunnosta, - ihan ilman toimenpiteitä ei voida olla ikuisesti. Suojelunäkökohtia, perusteluja voidaan löytää varmaan useitakin, kuten alueen merkittävästä teollisesta toiminnasta.

Purkua vaativien perustelut voivat olla esteettisiä, eli siilot ovat rumia, ne varjostavat entistä Maaherrantaloa, Pohjanmaan museota jne. Tai taloudellisia, eli siiloja on turha kunnostaa, kun niille ei ole käyttöä, ja tulevat vielä kalliiksi (ehkä ne ovat sisältä jopa homeessa?) tai ajatellaan niiden purkamisen kautta päästävän jopa hyötymään, ansaitsemaan (joku rakennusfirma ottaisi purkamisen urakaksi, ja saisi sitten tehdä siihen tilalle jotain).

Asia etenee aikanaan, - siihen asti tämäkin kohde pysyy paitsi puheenaiheena, niin myös kiehtovana valokuvauskohteena. Jos Vaasan siilot joskus puretaan, toivon olevani silloin paikalla kameroiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...