sunnuntai 14. elokuuta 2011

Patsasterapiaa kokeiltiin onnistuneesti

”Patsasterapiassa pysähdytään hetkeen ja vietetään yhteistä aikaa.”

Aurinkoisessa säässä ja tunnelmissa kiersimme lauantaina kuudella patsasrastilla. Aamupäivällä rannassa eli Jääkäripatsaalla, Kuntsin edessä Asko Halmeen Meander-patsaalla, ja vielä Antiikkipatsasjäljennöksien luona Setterberginpuistossa sekä Lastenpuistossa. Iltapäivällä olimme Vaasan ydinkeskustassa Luotsi-suihkukaivolla, Yrittäjäpatsaalla ja lopuksi vielä Kauppatorilla Suomen Vapaudenpatsaalla.

Nyt ensimmäistä kertaa toteutettu patsasterapiakierros kokosi sopivan pienryhmän yhteen erityylisten, eriaiheisten ja eri aikakausia edustavien taideteosten äärelle keskustelemaan ja kuuntelemaan toisia.

Patsasterapian tavoitteena on mm. arvostuksen ja tietoisuuden lisääminen kaupunkimme patsaista. Myös erilaisten näkemysten kohtaaminen, kyky keskustella ja puolustaa omia mielipiteitään ja arvojaan on tällaisen tapahtuman itsestään selvä lähtökohta.

Patsasterapialla voidaan ns. parantaa maailmaa, samoin toinen toisiamme. Myös kiinnostus omasta lähiympäristöstä ja siihen vaikuttamisesta voi kasvaa.

Mielestäni onnistuimme rohkaisemaan spontaania ja aitoa havainnointia. Avauduimme myös taiteellisin keinoin, kierroksella lausuttiin kaksi runoakin. Patsaiden ilmeet ja tunteet koskettivat, avauduimme tällä kertaa ”vain puhumalla”, vaikka patsasterapiaan voidaan ottaa mukaan myös kaikenlaiset muut ilmaisukeinot.

45 minuuttia patsasta kohden mahdollisti vaistonvaraisen pysähtymisen, tarttumisen hetkeen, tunteen läsnäolosta. Opittiin näkemään ja kuulemaan, kokemaan tässä ja nyt osana menneisyyden ja tulevaisuuden ikuista jatkumoa.

Mukana oli yhteensä 12 henkilöä, kun mukaan lasketaan kaksi hollantilaista turistia, jotka tulivat Yrittäjäpatsaalle meidät nähtyämme. He olivat patsasbongareita, tarkemmin sanottuna he kiersivät autollaan eri maissa kuvaamassa runoilijoiden patsaita. Vaasasta he lähtivät ajamaan vielä Vöyrille!

Yllättävintä minulle itselleni oli kierrokselle osallistuneen ydinporukan into tulla mukaan koko päiväksi! Tästä on hyvä jatkaa. Viimeistään vuoden päästä siis ”patsastellaan” taas uudestaan.

Sanomalehti Pohjalainen oli mukana kahdella patsaalla. Tämän päivän lehdessä (14.8.2011) toimittaja ja kuvaaja kertovat hienosti kokemastamme tunnelmasta.

Tässä vielä mahdollisia uusia kohteita seuraavalle patsas(terapia)kierrokselle, reissun voisi järjestää esim. yhteistyössä Vaasan oppaiden kanssa.
Pyörä- tai bussiretkelle Palosaarelta Suvilahteen uusia ja mielenkiintoisia kohteita löytyy helposti.Vaasan Ylioppilastalon edustalla oleva Hannu Leimun veistos Auringon lapsi (2010)Palosaaren sillan pohjoispäässä on ollut Veera vuodesta 1999. Taiteilija on Lucien den Arend.
Vaasan asuntomessualueen ranta-aukiolla Suvilahdessa on Korttitalo. Taiteilija Simon Gripengerg. Paljastettu 09.07.2008.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...