perjantai 12. elokuuta 2011

Patsaat muistojen muistitikkuinaTule sinäkin mukaan patsaskierrokselle!

Kaupungit, rakennetut maisemat muuttuvat kiihtyvällä tahdilla. Uudet sukupolvet rakentavat omaa maailmaansa, vanhaa puretaan uuden tieltä. Fyysisen todellisuuden muutokset vievät totta kai mukanaan aina myös yksilöllisiä ja yhteisöllisiä muistoja.

Patsaat ovat siinä mielessä mielenkiintoinen ilmiö, että niihin eri tahot eli yhteiskuntamme pyrkii ikään kuin säilömään menneisyyttään, arvojaan, siirtämään jälkeen tuleville tärkeimmät kokemuksensa ja unelmansakin.

Kiveen tai ”ikuiseen materiaaliin, pronssiin” tavallaan tallennetaan ei-digitaaliselle muistitikulle valtavat määrät informaatiota, ja uskotaan meidän tässä ja nyt elävien kykenevän ja haluavan avata näitä tiedostoja. Ongelmamme nyt on vaan se, että patsaat ovat mykkiä. Ellemme herkisty niitä kuuntelemaan ja näkemään.

Patsasterapia on pedagoginen leikki, jossa pienryhmissä uskaltaudutaan lapsenomaisella uteliaisuudella peilaamaan omia tuntemuksiaan muiden kokemuksiin ja näkemyksiin. Menetelminä käytetään, - mukanaolevien niin halutessa, kaikkia mahdollisia leikin ja taiteellisen toiminnan ilmaisukeinoja. Puhumalla, kirjoittamalla, piirtämällä, näyttelemällä, tanssimalla jne. saadaan näkyväksi ja kuulluksi erilaisia vastauksia mm. millaisia henkisiä taustoja patsaalla on, miksi patsas on pystytetty, onko patsaalla sanomaa, viestiä tälle päivälle ja tuleville sukupolville. Myös aivan vapaa ja avoin hassuttelu patsaan luona on mahdollista ja suotavaa. Toki patsaan arvokkuutta kunnioittaen.

Osallistujat samaistuvat patsaan olemukseen, joihinkin yksityiskohtiin, ilmeeseen. Kontaktia voidaan ottaa esim. koskettamalla, ääneen kysellen, tai etäämmältä ajattelun, kenties meditaationkin avulla. Hyviä apuvälineitä ovat patsaasta otetut valokuvat. Tämän vuosituhannen alun live-roolipelaajat ovat olleet tiedon ja elämysten hankintaretkillään tietämättään myös patsasterapian edelläkävijöitä.

Oleellista onnistuneelle patsasterapialle on aina saman tien purkaa koetut elämykset ja kokemukset mukana olleiden kesken. Ketään ei kuitenkaan voi eikä saa pakottaa mihinkään. Jokaisen oman ainutlaatuisuuden kunnioitus on koko tapahtuman A ja O, eli lähtökohta ja päätepiste. Kuten muussakin tämäntyyppisessä toiminnassa on patsasterapiassa mahdollista kokea, että 1 + 1 = enemmän kuin 2. Patsasterapiassa ei etsitä yhtä oikeaa vastausta, eikä voittajia, vaikka patsaat hyvin usein ovatkin nimenomaan voittajien pystyttämiä.

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry järjestää lauantaina 13.8.2011 klo 9 – 16 kaikille avoimet PATSASTERAPIA TAPAHTUMAT kuudella Vaasan ydinkeskustan patsaalla. Voit tulla vain yhdelle patsaalle tai useammallekin, jos niin haluat. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

klo 9.00 JÄÄKÄRI (Vaasanpuistikon päässä, Hovioikeudenpuiston reunassa)
klo 10.00 MEANDER (Sisäsatamassa, Kuntsin nykytaiteen museon eteläpuolella)
klo 11.00 ANTIIKKIPATSAS JÄLJENNÖKSET JA SUIHKUKAIVO (Setterbergin puistossa, Koulu- ja Rantakadun välissä sisäsataman yläpuolella)
12 – 13 Lounastauko
klo 13.00 LUOTSI- SUIHKUKAIVO (Kaupungintalon pääovea vastapäätä Kirkkopuistossa)
klo 14.00 YRITTÄJÄPATSAS (Wasaborginkujalla)
klo 15.00 SUOMEN VAPAUDEN PATSAS (Kauppatorilla Hovioikeudenpuistikon puoleisessa päässä)

JÄRJESTÄÄ: Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry - Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf
Yhteyshenkilö: Aimo Nyberg, aimo.nyberg(at)netikka.fi, 050 3308540.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...