perjantai 7. heinäkuuta 2023

Miten hyvin Sinä tunnet Suomen Vapaudenpatsaan? 6/8

 

Sunnuntaina 9.7.2023 minulla on ilo ja kunnia esitellä Suomen Vapaudenpatsaan jalustan ja pääaiheen yksityiskohtia. 

Puheenvuoroni pidän Vaasan torilla klo 12 alkavan muistomerkin 85-vuotispäivän juhlatilaisuuden päätteeksi seremonioiden ja juhlapuheiden jälkeen.

Juhlatilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa Suomen Vapaudenpatsaalle!

Tapahtuman aluksi patsaalle lasketaan Puolustusvoimien, Vaasan kaupungin, sotiemme veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen yhteinen seppele. Puolustusvoimien edustajana ja seppeleen laskijana on Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Pasi Heinua ja hänellä on apunaan kapteeni Matti Kujala. 

Seppeleenlaskua kunnioittavat reserviäisistä muodostetut kaksi patsaalle asetettua kunniavartiomiestä ja kolmihenkinen lippuvartio sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen asettama lippulinna. 

Seppeleenlaskun jälkeen Pohjanmaan maakunnan maakuntajohtaja Mats Brandt pitää juhlapuheen 85 vuotta torinäkymää hallinnelle muistomerkille.

 ...

Omaa osuttani taustoitan etukäteen tässä blogissa tällä kirjoitussarjalla Suomen Vapaudenpatsaan symboleista, yhteensä 13 kohdetta, jotka julkaistaan 2.7. – 9.7.2023.

 

Jalustan kaikkien neljän sivun kohteet on käyty läpi. Nyt nostamme katseemme ylös itse pääaiheeseen: pronssiin valettuun kahta sotilasta esittävään veistokseen. 

 

11 HAAVOITTUNUT SOTILAS

 

 
 
 12 ETUMMAINEN SOTILAS



Kuvat: AN


HAAVOITTUNYT SOTILAS JA ETUMMAINEN SOTILAS

Suomen Vapaudenpatsaan varsinainen pääaihe, pronssinen veistos on kahden figuurin ryhmä. Alkuperäisessä Liipolan voittaneessa ehdotuksessa ”Pohjan poika rynnistää” etummainen sotilas heilutti miekkaa päänsä päällä. Tätä pidettiin liian sotaisena Vapaudenpatsaaseen, ja toteutettavaksi valittiin kahta talonpoikaissoturia kuvaava teos. Heistä etummainen seisoo jykevästi hajareisin, heiluttaa lakkiaan ja ”huutaa” voiton huumassa, toisessa kädessään hänellä on alas laskettu kivääri. Sotilas on suojelukuntalainen, mitä osoittavat sarkapuku, lapikkaat ja hatussa oleva havunoksa.

Hänen takanaan on haavoittuneena istumaan vaipunut aseveli, jolla on maasta tukea ottavassa kädessään yhä miekka ja joka vasemmalla kädellä pitelee rintaansa. Kasvoillaan sotilaalla on itsensä uhriksi antaneen autuas ilme. 

 

Tutustu lisää: blogikirjoitukset Haavoitunut sotilas ja Etummainen sotilas

 

Haavoittuneena istumaan vaipunut aseveli

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/07/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-2.html 

 

Etummainen talonpoikaissoturi

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2020/07/suomen-vapaudenpatsas-symbolit-1.html  



Huomisessa blogikirjoituksessa aiheena on

-          Havukokardilakki

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuharrastaja, erityiskohteena patsaat, muistomerkit, muistolaatat
Kaupunkiblogi VAASA ENNEN JA NYT ylläpitäjä
Rojekti X = hankkeen inspiraattori

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...